*Nettavisen* Nyheter.

- Et bombemål er et bombemål, selv med smørblomster

Foto: EYP (US Embassy Oslo)

Slik blir den amerikanske ambassaden på Huseby seende ut.

19.01.10 17:01

Representanter fra det amerikanske utenriksdepartementet presenterte tirsdag reviderte planer for den nye amerikanske ambassaden, som skal bygges på Huseby, til Plan- og bygningsetatens Råd for byarkitektur.

Rådet vil komme med sine kommentarer til planene i løpet av de neste ukene.

- Det vil bli et betydelig offentlig bygg, og et hyggelig sted å jobbe og besøke - et bygg som både USA, Norge og Oslo kan være stolte av, lyder en pressemelding fra USAs ambassade.

Fortsatt et bombemål
Men Margrethe Geelmuyden, som er leder for Aksjon Vern Husebyskogen, er ikke spesielt begeistret for arkitekttegningene.

- Et bombemål er et bombemål, selv med smørblomster. Jeg har sett arkitektbilder av konteinerhavner som ligner Botanisk hage, sier Geelmuyden til Nettavisen.

Aksjonsgruppen har i mange år kjempet mot flyttingen av USAs ambassade til Husebyskogen. Men i fjor vant amerikanerne i høyeste rettsinstans. Og dermed er slaget tapt for beboerne på Huseby.

- Dette er fortsatt den største nedbyggingen av et friområde i Oslo siden andre verdenskrig. Det er en tragedie, og vi som kjenner prosjektet - vi gråter. Vi får håpe de besinner seg, sier Geelmuyden.

- De flytter ambassaden på grunn av bilbomber. Hvorfor må de legge seg ved siden av et idrettsanlegg? Det har vi aldri fått svar på. Vi begriper ikke at de må ha 40 mål i Oslo, når de klarer seg med 20 i London og 30 i Kabul. Dette er vondt, sier Geelmuyden.

Underjordisk støttebygg
Den nye amerikanske ambassaden i Oslo vil bestå av et kontorbygg, et bolighus for deler av vaktstyrken, tre inngangspaviljonger, og en underjordisk støttebygg.

Den amerikanske ambassaden vet derimot ikke når selve byggingen starter. Det skyldes at de ennå ikke har fått bevilget penger fra Den amerikanske kongressen, ifølge NRK.

Det amerikanske arkitektkontoret Einhorn, Yaffee, Prescott Arkitechture & Engineering, PC (EYP) har siden 2005 samarbeidet med amerikansk UDs Bureau of Overseas Building Operations (OBO) på prosjektet. Carol R. Johnson Associates (CRJA) er landskapsarkitekt og Spor Arkitekter lokal arkitekturkonsulent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.