*Nettavisen* Nyheter.

- Et bygg etter loven

- Bygget er for høyt, for nær tomtegrensen og ikke i henhold til reguleringsplanen, sier naboer. Feil, sier Bergen kommune.

12.12.05 11:19

- Jeg blir så oppgitt at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Her satt jeg i sommer, solte meg og nøt utsikten til innseilingen og byen. Nå er det historie, sier kvinnen som har fått nybygget i Ole Irgensvei nesten opp i hagen.

Som iBergen.no skrev i går, fikk ikke kvinnen nabovarsel da hun kjøpte leiligheten. Hun fikk senere to uker på å kommentere saken, men klagene om for høyt bygg, for nært tomtegrensen og et hus som ikke er i henhold til reguleringsplanen for området, nådde ikke frem.

Byggesakspapirene har hun gått igjennom flere ganger og mener hun har avdekket store feil i prosessen. Også naboene har etter hvert engasjert seg kraftig i saken.

- Da byggesaksavdelingen ga ny rammetillatelse, i 2004, mener jeg det skal ut ny nabovarsling. Hva vet kommunen om det har kommer nye naboer for eksempel? Dessuten så var det ikke alle gjenboere som skulle hatt nabovarsel den første gangen som fikk det. Noen av disse er blitt berørt av bygget og det har kommunen innrømmet i ettertid.

Saksbehandlingsfeil?
I søknaden om igangsetting skriver arkitektfirmaet Cubus at bakveggen inn mot terrenget i sokkeletasjen skal flyttes og bygget blir 35,2 kvm større. Vel å merke uten at denne får innvirkning på fasaden.

- I papirene står det ingenting om at byggesaksavdelingen har behandlet arealutvidelsen. Dette må da være en saksbehandlingsfeil.

Naboen til Ole Irgensvei 76 er også svært overrasket over at kommunen ikke har varslet henne etter at 4-metersgrensen ble brutt.

- I utgangspunktet var det 4,7 meter fra veggen til tomten min. Men terrassen som skal bygges gjør at det bare blir 3,2 meter. Jeg finner meg ikke i at det skal komme en terrasse nesten inn i hagen min - uten at jeg blir varslet om det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto Jan Inge Ebbesvik

Kommunen har ryggdekning

Seksjonsleder på byggesaksavdelingen i Bergen kommune, Jan B. Mjelstad, mener kommunen har handlet etter lover og regler i byggesaken. Men at ikke alle naboene har fått nabovarsel, ser han i ettertid kan ha vært litt uheldig.

- Vi har handlet etter loven her. For et nabovarsel skal gis til naboer som grenser til nybygget. Gjenboeren som grenser vis a vis kan også varsles. Skulle vi ha varslet alle naboer, ville det blitt en uhåndterlig sak.

- Men hva med naboer som nå mister utsikten?
- Mange vil nok føle at de her burde ha vært varslet og vi skjønner at folk føler seg dårlig behandlet. Men plan og bygningsloven tar egentlig ikke sikte på å bevare folks utsikt og solforhold. Her blir det i stedet snakket om luft og lys, sier Mjelstad til iBergen.no.

Fant ikke grunn til å varsle
Da søknaden om igangsettelse av prosjektet kom, opplyste arkitektfirmaet at det var gjort en utvidelse i bakkant av bygget. Dette resulterte i en arealutvidelse på 35,2 kvadratmeter.

- Denne søknaden er bare stemplet og ikke kommentert av byggesaksavdelingen. Hvorfor?
- Det hender av og til at det søkes om mindre tiltak og justeringer. Det skjedde også her. Dette var justeringer som ikke fikk innvirkning på den ytre fasaden slik vi har forstått det. Vi fant da heller ingen grunn til å gå imot dette. Men dette burde ha vært omtalt fra vår side, det ser jeg, sier Mjelstad som legger til at byggesaksavdelingen ikke fant noen grunn til å nabovarsle endringene, da disse ikke hadde noen innvirkning på den ytre fasaden.

Underparagrafer i bruk
Mjelstad blir også konfrontert med at den ene naboen klager på at nybygget vil komme nærmere enn 4-metersgrensen.

- Det er rett at regelen er fire meter, men her finnes det unntaksregler i visse tilfeller. Det heter seg i plan- og bygningsloven at det kan tillates et slingringsmonn på en meter viss det er snakk om mindre utspring, som balkong, gesims eller fremspring. Og det er denne underregelen vi har brukt her. Men naboen kan selvsagt endelig klage - vi skjønner at folk stiller spørsmål, sier Mjelstad til iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag