RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et ekspansivt budsjett

Sist oppdatert:
Men det påvirker ikke renteplanen til Norges Bank, tror økonomene.
Regjeringen vil bruke 76,8 milliarder oljekroner neste år.

Dette er 7 milliarder lavere enn handlingregelen tillater, men de fleste økonomene hadde ventet at Kristin Halvorsen skulle holde enda mer tilbake.

- Budsjettet er ekspansivt med en økning på cirka 8 milliarder i strukturelt underskudd. Tallet er høyt spesielt med tanke på høykonjunkuren vi er inne i. Allikevel greide de å komme under handlingsregelen og det gleder oss, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

I statsbudsjettet Stoltenberg-regjeringen la frem høsten 2006 klarte regjeringen ikke å holde seg innenfor handlingsregelens fire prosent, men avstanden var ikke stor. Den gang brukte de rundt 71 milliarder kroner fra oljefondet, knapt en milliard mer enn avkastningen i 2006. På revidert budsjett, som ble lagt frem et drøyt halvår senere klarte Kristin Halvorsen som første finansminister å holde seg innenfor fireprosentsregelen. Det gjorde hun i år også.

- Jeg vil også gi honnør til regjeringen for at de klarer å se på de økte skatteinntektene som konjunkturelle, sier økonomen.

Over tid har det vært en tendens til at det strukturelle underskuddet reduseres når arbeidsledigheten er lav og økes når ledigheten er høy. I 2006 og 2007 brøt man imidlertid med dette, da ble budsjettet mer ekspansivt selv om ledigheten sank kraftig.

- Nå var det en økning i skatteintektene på 38,8 milliarder. Det betyr at de har oljekorrigert underskudd minus en rekke ting. Summen av dette er strukturelt underskudd ikke øker, sier Syed.

- Vi anser dette som noe ekspansivt. Renteeffekten er nok liten, men om noe så er den klart opp, konstaterer porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Han oppretthoder sitt syn om at renten skal ytterligere opp selv om Norges Bank tar pause denne måneden.

- Vi tror at de som venter en betydelig nedjustering av rentebanen neste gang vil bli skuffet. Budsjettet tilsier ihvertfall ingen endring av rentebanen, sier Chen til NA24.

Markedsrentene tolker også statsbudsjettet noe ekspansivt og stiger noe. I tillegg styrkes kronen. Mot Euro er kronen nå nesten på det sterkeste siden våren 2003, sier forvalteren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere