RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et grotesk stykke norsk politihistorie

Forfatteren Ingvar Ambjørnsen (til høyre) er svært kritisk til hvordan politiet så langt har håndtert mediedekningen av etterforskningen av Eirik Jensen (til venstre).
Forfatteren Ingvar Ambjørnsen (til høyre) er svært kritisk til hvordan politiet så langt har håndtert mediedekningen av etterforskningen av Eirik Jensen (til venstre). Foto: Bjørn Sigurdsøn/Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ingvar Ambjørnsen er knallhard i sin kritikk av politiets håndtering av Eirik Jensen-saken.

En av Norges desidert mest kjente forfattere - Ingvar Ambjørnsen - er nådeløs mot måten politiet, og delvis pressen, har håndtert den pågående etterforskningen av politimannen Eirik Jensen.

Han reagerer sterkt på at den narkotikasiktede Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, har fått lov til å inkriminere Eirik Jensen uten at politiet har sagt imot.

Ambjørnsen mener at Spesialenheten for politisaker fullstendig mangler en mediestrategi for å veie opp mot all informasjonen som kommer ut fra avhørene til narkotikasiktede Cappelen.

Bakgrunnen
I forrige uke ble Jensen pågrepet og varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon. Bakgrunnen er en narkotikasak der Gjermund Cappelen har erkjent import av narkotika. I følge Cappelen og hans sønn skal Jensen ha fått penger for å beskytte smuglervirksomheten.


Politiet skal også ha bevis mot Jensen etter å ha avlyttet en rekke telefonsamtaler.

Eirik Jensen avviser påstandene på det sterkeste, og sier fra cella at han er uskyldig.

Fakta: Eirik Jensen

Klikk for å åpne faktaboksen
  • Eirik Jensen ble pågrepet mandag 24. februar, mistenkt for grov korrupsjon
  • Har jobbet i Oslo politidistrikt siden 1977.
  • Har vært leder for gjengprosjektet i Oslo.
  • Har deltatt i flere av de største etterforskningene i hovedstaden.
  • Har den siste tiden jobbet i politimesterens strategiske stab
  • Varetektsfengslet i fire uker (to av ukene er i fullstendig isolasjon) 25.

«Løpe rundt med ropert»
«Hvor dette til syvende og sist vil ende, vet ingen. Det vi allerede nå kan slå fast, er at politiets håndtering av saken er mildt sagt kritikkverdig. Pressens minutt-til-minutt-dekning kan nok også diskuteres», skriver Ambjørnsenher på sin blogg.

Ambjørnsen reagerer på at Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, har fått «lov til å løpe rundt med ropert og lekke opplysninger fra avhørene med sin klient».

- La på noen paller over natten
Han viser til at de Vibe i starten av uken fortalte at hans klient hadde erkjent befatning med 80-90 kilo hasj og fem millioner kroner, mens de Vibe senere i uken fortalte at hans klient hadde innrømmet import av 20 tonn hasj, og at Jensen hadde vært delaktig i dette.

Oslo 20120903. Advokat Benedict de Vibe forsvarer den narkotikasiktede Gjermund Cappelen.

- Her har altså klienten lagt på noen paller i løpet av natten. Vi får også vite at det ikke ligger noe personlig i det når nå Jensen trekkes inn i saken, sier forfatteren og spør:

- Hva i all verden er dette for slags uttalelse? Er mannen gal?

- Nærmer seg fiksjon
Ambjørnsen er ikke den første forfatteren som reagerer på hvordan informasjonen fra etterforskningen lekket ut sist uke.

- Virkeligheten nærmer seg fiksjon på en måte som gjør at dette er nesten for utrolig til å være sant, sa Tom Egeland til Nettavisen sist uke.

Også krimforfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst uttalte seg kritisk til måten saken har blitt fremstilt til nå.

- Det gjenstår å se hva som er fakta i saken. Det er slik at ingen er skyldig til det motsatte er bevist, og det er lenge til noe er bevist i denne saken, saHorst til Nettavisen.

De får støtte fra privatetterforsker Ola Thune.

- Jeg leser om en mann som sitter isolert i varetekt, uten mulighet til å forsvare seg. Samtidig er det et enormt mediefokus på ham, med klar insinuasjon om at han er skyldig – åpenbart basert på selektive lekkasjer. Det skremmer meg, sier Thune. Du kan lese egen sak her.

- Skader etterforskningen
-Spesialenheten har registrert at saken har fått en massiv medieomtale, og vi mener den er egnet til å skade etterforskningen, sier etterforskningsleder Liv Øyen til Nettavisen.

-I sin blogg skriver spør Ambjørnsen: Hva i all verden skulle de ha å tape på å opplyse allmennhet om hva de har på Jensen når de nå holder ham isolert fra omverdenen?

-Vi driver ikke med offentlig granskning og kommuniserer derfor ikke med media om grunnlaget for saken. Vi mener helt klart at vi verken vil, skal eller har hjemmel til å gå ut med bakgrunnen for saken. Det var Oslo tingrett enig med oss i da retten ga oss medhold i at dørene skulle være lukket under fengslingen, sier Øyen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere