RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En Mor i Sør-Sudan holder sitt underernærte barn ved et feltsykehus som drives av Leger Uten Grenser. Sør-Sudan står overfor en omfattende sultkatastrofe om verdenssamfunnet ikke bidrar med hjelp.
En Mor i Sør-Sudan holder sitt underernærte barn ved et feltsykehus som drives av Leger Uten Grenser. Sør-Sudan står overfor en omfattende sultkatastrofe om verdenssamfunnet ikke bidrar med hjelp. Foto: Josphat Kasire (Ap)

- Et halvt land er truet av sult

Over syv millioner kan sulte før sommeren er over.
Denne uken er Norge vertskap for en giverlandskonferanse for Sør-Sudan. Konferansen starter offisielt tirsdag formiddag. Målet er å få inn nok penger til å stanse en mulig hungerskatastrofe.
 
FN har oppjustert behovet for humanitær innsats til 10,7 milliarder kroner. Så langt er bare 33 prosent av dette kommet på plass, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).
Sør-Sudan ble selvstendig i juli 2011 etter å ha utkjempet en 22 år lang borgerkrig med Sudan.
I desember 2013 brøt det ut konflikt etter en strid mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. De to er også ledere for henholdsvis dinkaene og nuerne, de to største folkegruppene i landet. Over 10.000 mennesker fryktes drept.
Menneskeskapt katastrofe
Sør- Sudans president Salva Kiir gikk ut og advarte i helgen at landet hans står i fare for å bli rammet av en av tidenes verste hungerskatastrofer dersom den pågående konflikten ikke avsluttes.
 
- Dette er en menneskeskapt katastrofe, og det er grunnen til at vi ønsker å avslutte krigen, for å tilrettelegge for en humanitær tilgang til landet. Hvis Riek Machar skal innse at sivilbefolkningen står overfor en tidenes verste hungerskatastrofer, så er tiden inne nå, sier president Salva Kiir i et intervju med BBC.
 
Millioner kan bli rammet
Generalsekretær I Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sier i en uttalelse at
7,3 millioner mennesker kan komme til å sulte før sommeren er over.
 
- Vi har allerede sviktet Sør-Sudan. Tiden er i ferd med å renne ut for millioner. Spørsmålet er nå hvor mange som vil dø av sult, vold og sykdommer. Får vi ikke mer penger umiddelbart, kan millioner av mennesker rammes av hungersnød i løpet av de neste månedene, sier generalsekretær Jan Egeland.
 
Egeland leder en av paneldiskusjonene i forkant av giverkonferansen i Oslo. Nå ber han giverlandene om å grave dypt i lommeboken.
 
- Hvis det internasjonale samfunnet ikke reagerer, kan Sør-Sudan stå overfor den største hungersnøden på tiår. Skal dette unngås må giverne som møtes i Oslo finansiere de udekkede behovene i vår appell på nærmere 8 milliarder kroner, sier Egeland.
 
Norge gir 372 mill.
Norge bevilger ytterligere 372 millioner kroner i nødhjelp til Sør-Sudan. Beløpet kommer i tillegg til de 100 millionene Norge har bidratt med til humanitær innsats i landet tidligere i år.
 

Brende frykter at krisen i landet blir vesentlig forverret i månedene fremover.
- Jeg er svært bekymret over de mange drapene og overgrepene mot sivile som er begått av partene i konflikten. Det rapporteres om omfattende og systematisk bruk av seksuell vold. Det er reell fare for hungersnød, og det må handles raskt for å hindre at situasjonen blir ytterligere forverret, sier Brende.
- Det er mot denne bakgrunnen vi samler de viktigste humanitære aktørene i Oslo, for å bli enige om felles tiltak for å kunne gi bedre hjelp til de mange som er rammet, fortsetter utenriksministeren.Fem millioner i nød
Det rapporteres at fem millioner mennesker er i akutt nød i Sør-Sudan.
- Norge sender et tydelig signal om alvoret i situasjonen med dette betydelige bidraget, sier Brende, som understreker at det aller viktigste er at krigshandlingene i Sør-Sudan opphører.
Det norskepengebidragetskal gå til humanitært arbeid gjennom FN, frivillige organisasjoner og Røde Kors. I tillegg vil noen midler gå til hjelpeinnsats i nabolandene, som mottar store grupper flyktninger fra Sør-Sudan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere