RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et høydepunkt i forholdet til Norge

Israels president Shimon Peres.
Israels president Shimon Peres. Foto: Israels ambassade.
Israels president får kongelig mottagelse, men møtes også med kritikk.

For første gang i historien kommer en israelsk president på offisielt statsbesøk til Norge. Det offisielle programmet med gallamiddag på Slottet, stortingsbesøk og lunsj på Akershus festning starter først på mandag, men president Shimon Peres ankommer Norge allerede søndag. Da skal han blant annet besøke den norske synagogen.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund gleder seg til presidenten besøker synagogen søndag ettermiddag.

- Staten Israel har en spesiell plass i alle jøders hjerter. Jeg har tidligere forsøkt å tegne dette bildet, og da har jeg sammenlignet vårt emosjonelle forhold til Israel med mitt forhold til mine tre barn. Selv om jeg ikke alltid er enig i de valgene mine barn måtte gjøre eller synspunkter de måtte ha på ulike saker, så vil jeg alltid elske dem og alltid støtte dem, sier forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, til Nettavisen.

- I min velkomsttale til Peres vil jeg snakke litt om stolthet på samme måte som foreldre har en stolthet for sine barn. Når de gjør noe bra, så er vi uendelig stolte av den unge staten Israel som nettopp har fylt sin 66-årsdag.

- Under angrep
Kohn sier han er spesielt stolt av det liberale demokratiet og den jødiske staten Israel, og fremskrittene israelerne har gjort innen utvikling av jordbruk, økonomi og teknologi.

- Samtidig har vi sett tegn i tiden av at dette liberale demokratiet er under angrep med forskjellige lover. Shimon Peres har i alle år vært en forkjemper av dette liberale demokratiet og den jødiske stat. Meningsmålingene sier at han er den mest populære politikeren i Israel, sier han.

Ervin Kohn

- Ikke verdig
Shimon Peres mottok Nobels fredspris i 1994 sammen med Yitzhak Rabin og Yasir Arafat for forhandlingene som ledet til den såkalte Oslo-avtalen. Palestinakomiteen synes ikke Peres er verdig en Nobels fredspris.

- Jeg tror nok at intensjonen da den ble gitt var god, men i ettertid vil jeg påstå at den var høyst ufortjent, særlig siden han uttalte etter Gaza-krigen at 90 prosent av angrepene hadde gått etter planen. Det var veldig mange palestinske barn som ble drept og skadet i de angrepene. Det er ikke en fredsprisvinner verdig, sier leder i Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, til Nettavisen.

Reagerer kraftig
Videre reagerer Palestinakomiteen i Norge kraftig på regjeringens avgjørelse om å invitere Israels president.

- Jeg vil understreke at vi ikke er motstandere av dialog, men synes det er viktig å tenke gjennom hva slags dialog vi skal ha. Dette besøket er for å styrke båndene mellom Norge og Israel, jamfør regjeringen som sier de skal ha et balansert Midtøsten-syn. Men vi synes ikke det er så veldig balansert, for hvor er de palestinske representantene? sier Jensen.

- Besøket er preget av mye stas med blant annet gallamiddag på Slottet. Det sender veldig tydelige signaler om hvilken linje regjeringen legger seg på. Vi er veldig uenig i den linjen, og mener Israel må stilles krav til når det gjelder Israels brudd på folkeretten, sier Jensen.

Under besøket skal Peres treffe kong Harald, statsminister Erna Solberg, stortingspresident Olemic Thommessen og utenriksminister Børge Brende. I tillegg skal Peres, i kraft av å være en tidligere fredsprisvinner, avlegge et besøk til Nobelinstituttet.

Fungerende ambassadør, George Deek.

- Et høydepunkt i forholdt
Den israelske ambassaden til Oslo er svært spent i forkant av besøket, og mener det vil bidra til å styrke forholdet mellom Norge og Israel.

- Dette er en svært spennende begivenhet, ettersom det er historiens første statsbesøk av en israelsk president til Norge. Invitasjonen av Hans Majestet Kong Harald V skjer på et symbolsk tidspunkt siden vi markerer 20-årsjubileet av Nobels fredspris som ble mottatt av president Peres her i Oslo i 1994, sier fungerende ambassadør George Deek i en uttalelse.

- I tillegg så markerer presidentbesøket et høydepunkt i forholdt mellom våre land. Handel mellom Israel og Norge har nådd 1,5 milliarder kroner i 2013, som er en rekord for handelen mellom landene. De kulturelle båndene og utveksling mellom våre folk blir tettere for hver dag. På et bilateralt nivå opplever vi en konstruktiv dialog med den norske regjeringen, selv om vi ikke alltid er enige om alle saker. Med dette besøket ser vi fram mot den videre utviklingen og en styrking av vennskapet vårt, sier Deek.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere