*Nettavisen* Nyheter.

- Et jordskjelv

Foto: Berit Keilen (Scanpix)

Nytt EU-direktiv kan føre til at fremtidig samarbeid mellom EU og Israel opphører eller minsker kraftig.

Direktivet innebærer at alle avtaler som inngås mellom EU-land og Israel, må inneholde en skriftlig klausul om at bosettinger på den okkuperte Vestbredden ikke er en del av Israel, og at fremtidig inngåtte avtaler derfor ikke gjelder for disse områdene.

Dermed må Israel eksplisitt anerkjenne grensene fra 1967 ved alle fremtidige avtaleinngåelser med EU-land.

Frykter for EU-samarbeid

Det nye direktivet ble offentliggjort 30. juni og skal definere betingelsene for alle typer samarbeid med Israel; økonomisk, vitenskapelig, kulturelt og sportslig.

Handel omfattes ikke av direktivet.

- Vi må bestemme hva vi skal gjøre videre fra denne dagen. Vi er ikke rede til å signere denne klausulen i våre avtaler med EU, sier en høytstående israelsk kilde til Haaretz .

Kilden omtaler videre direktivet som «et jordskjelv» og sier at Israel frykter at svært mye av samarbeidet mellom Israel og EU vil opphøre.

Bekymret EU

Den engelske avisen Guardian viser til en uttalelse fra EU som sier at retningslinjene: «definerer de territorielle begrensningene kommisjonen vil tildele EU-støtte til israelske entiteter etter. Europa har uttrykt bekymring for at israelske entiteter i de okkuperte områdene kan dra fordel av EU-støtte til Israel. Hensiktene med retningslinjene er å sette et klart skille mellom staten Israel og de okkuperte territoriene hva gjelder EU-støtte».

Direktivet er et resultat av en beslutning som ble tatt av EUs utenriksministere desember i fjor.

Den slo fast at «alle avtaler mellom staten Israel og EU må utvetydig og eksplisitt understreke deres uanvendelighet på territoriene okkupert av Israel i 1967».

Etter internasjonal lov er alle Israelske bosettinger ulovlige.

Presser på for produktmerking

Varer og produkter produsert på de okkuperte områdene omfattes ikke av det nye direktivet.

Guardian skriver at Israel i økende grad har vært bekymret for at EU inntar en hardere linje overfor bosettingene.

Flere av EUs 28 medlemsland presser på for at unionen skal vedta merking av produkter som stammer fra israelske bosettinger.

Avisen siterer Israels fungerende utenriksminister, Ze'ev Elkin, på at direktivet er et «stort feilsteg» og at det fungert som «mer bensin til palestinsk rejeksjonisme».

En annen minister, Silvan Shalom, sa følgende:

- Enda en gang har Europa demonstrert hvor fjernt det er, hvordan det ikke kan bli en fullverdig partner i forhandlingene.

Direktivet ble vedtatt samtidig som USAs utenriksminister John Berry ankom regionen for å forsøke å blåse nytt liv i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag