*Nettavisen* Nyheter.

- Et mirakel at jeg overlevde

Foto: Berit Roald, Scanpix

Per Olov Enquist forteller skånselsløst om sin tid som alkoholiker i sin biografi.

24.01.09 09:29

(SIDE2): - Jeg tenkte da boken kom ut at den ville selge i 10.-15.000 eksemplarer. Jeg er litt målløs over at den har passert 100.000 solgte i Sverige, sier Per Olov Enquist med sin rolige tilforlatelige stemme.

Enquist er med sine bøker «Legionærene», «Kaptein Nemos bibliotek», «Livlegens besøk». «Lewis reise» og «Blanche og Marie», en av Nordens største og mest prisede forfattere. Nå har han altså skrevet sin biografi, kalt «Et annet liv». Det er en litterær, innsmigrende, dypt fascinerende, mørkt og fortvilet og morsom beretning om hans eget liv fra han ble født og til han blir edru, februar 1990.

Egosentrisk følelse
Med andre ord - de nitten siste årene i 74 år gamle Enquists liv har vært «et annet liv», akkurat som de første 53 også var det

- Når man har skrevet 500 sider om seg selv og sitter og forteller om seg selv om det man har skrevet om seg selv i intervjuer, ja så føler man seg litt egosentrisk, humrer han.

Men «Et annet liv» kommer altså nå ut på norsk og dansk - etter at den i fjor vant den store August-prisen i Sverige. På mange måter, som de fleste livsberetninger er - og Enquists kanskje især - er biografien tidvis både mørk og sår.

- Synes den er morsom
- Men jeg synes selv den er «jäkla rolig». De svarte kapitlene kunne ikke skrives altfor mørkt for da ville de vært uutholdelige å lese, mener svensken. Han brukte ni måneder på å skrive boken han trodde han aldri skulle skrive. Til sammenligning bruker han ofte år på en roman.

Det er store mellomrom i beretningen om Per Olov Enquists liv, både fordi han selv har valgt det sånn og fordi han ikke har behov for å ta oppgjør med noen andre enn seg selv.

- Jeg har jo vært gift tre ganger, og vært med på en del på det området for å si det sånn. Men det ville være en helt annen bok, sier han.

Isteden er «Et annet liv» en beretning om en mann som ikke ble hengende igjen i tømmergrenda Hjoggböle, men som reiste ut og altså ble en stor forfatter. Enquist undrer seg på om hvorfor nettopp han fikk denne skaperkraften og behovet for å skrive, han som kom fra en familie der slike evner ikke kunne spores eller kom på tale.

Og han beretter at han etter hvert forsto at han hadde hatt en bror, som hadde fått samme navn som han selv. Som liten fablet han om at han måtte ha blitt forbyttet.

Deler av denne historien går igjen i «Kaptein Nemos bibliotek».

- Men faktisk så er jeg oppvokst 100 meter fra Larsson-gården. Det er her Stieg Larsson kom fra. Jeg lekte med Stieg Larssons pappa da jeg var liten. Det er jo litt pussig, opplyser han med et smil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Litterær biografi

«Et annet liv» har fått mye heder for sine litterære kvaliteter, for hvordan den river leseren med seg gjennom beretningen om Per Olovs liv.

Er du en romanfigur i din egen biografi?

- Ja, det synes jeg. Da boken ble trykket i Danmark ble den ved en teknisk feil påtrykket merkelappen «roman». Forlaget var helt fortvilet, men jeg sa la det stå! Det er ikke så viktig om du kaller det biografi, memoarer, roman, sier han. Den siste delen har tittelen «Inn i mørket» og handler om en forfatter og mann på villspor.

- Det blir bare verre og verre og skillelinjene mellom dikt og sannhet viskes ut, sier Enquist.

I sin tid under kong Alkohol skrev faktisk Enquist flere suksessrike teaterstykker, men han klarte ikke å skrive mer enn en roman. Han synes «Styrtet engel» bærer preg av at den er skrevet i noen få morgentimer før han altså ble for full til å gjøre noe mer.

Reddet av Nemo
Enquist hadde en rekke opphold på behandlingshjem og rusklinikker. Men han sprakk alltid. Til altså februar 1990. Da hadde hans kone nok en gang fått ham inn på et hjem, og hun plasserte laptopen hans i fanget. Så skjedde det at han plutselig igjen fikk til å skrive en roman.

Resultatet ble «Kaptein Nemos bibliotek». Redningen.

- Jeg gikk ut i media og sa at dette skulle bli min siste roman. Og jeg har jo skrevet en helvetes masse siden, sier han. Blant bøkene som kom etterpå er «Livlegens besøk» som alene har solgt 1.4 millioner på verdensbasis. Det er oppsiktsvekkende for en enkeltstående, historisk roman.

Men Enquist sier han på mange måter føler at «Et annet liv» er hans siste. Kanskje.

- Til høsten antar jeg at rastløsheten kommer tilbake. Du skjønner, det er ganske kjedelig ikke å jobbe, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.