*Nettavisen* Nyheter.

- Et skamløst knefall i olje

Kronprins Haakon var i Saudi-Arabia i helgen for å delta i en kondolanseseremoni for avdøde kong Abdullah. Foto: Skjermdump (El Balad).

Kronprins Haakon kondolerte kongen som halshogger og pisker mennesker, og nekter kvinner å kjøre bil.

27.01.15 11:15

Natt til fredag kom nyheten om at Saudi-Arabias kong Abdullah var død. Samme dag gjennomførte Amnesty International Norge en stille protest mot det absolutte monarkiet som straffer en blogger med tusen piskeslag og ti års fengsel for å ha opprettet en bloggside.

Statsminister Erna Solberg har overrukket sine kondolanser til Saudi-Arabia på vegne av regjeringen, mens kong Harald har kondolert på vegne av det norske folk. Og lørdag deltok kronprins Haakon i en kondolanseseremoni i Saudi-Arabia sammen med en rekke andre kongelige og statsledere som David Cameron og François Hollande.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er én av få norske politikere som har reagert på kongehusets deltagelse i kondolanseseremonien.

«Blogger piskes, verdens ledere ærer død konge som svingte pisken. De glemte de var Charlie. Skamløst knefall i olje,» skrev Karin Andersen i en Twitter-melding på mandag.

Sikkerhetspolitisk ekspert er ikke overrasket over dobbeltmoralen.

- Menneskerettigheter er ikke overstyrende for strategiske allianser og forbindelser, verken i Midtøsten eller andre steder. Menneskerettigheter er retorikk snarere enn realiteter, sier leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

- Saudi-Arabia er ikke spesielt viktig for Norge, men fordi vi er en nær alliert av USA og fordi Norge er opptatt av sine gode forbindelser til USA, så er det bakgrunnen for at Norge pleier et godt forhold til Saudi-Arabia. Jeg vil ikke si at Norges forbindelser til Saudi-Arabia er spesielt tett, varmt eller hjertelig, sier Lurås.

- Ikke et skamløst knefall
- Er Vesten og Norges kondolanser og deltagelse i kondolanseseremonier et skamløs knefall i olje, Lurås?

- Nei. Hvis Saudi-Arabia skulle kollapse, vil det ha enormt negative effekter for stabiliteten i hele Midtøsten. Faller Saudi-Arabia så tror jeg egentlig at alle de andre gulfstatene er ferdig. Et statssammenbrudd i Saudi-Arabia vil sette oljeproduksjonen deres i fare. De produserer mer enn ti prosent av verdens forbruk, så det ville ha stor effekt på verdensøkonomien.

- Hvis Saud-familien blir skjøvet vekk fra makten, tror jeg borgerkrig er det neste for Saudi-Arabia, og ustabiliteten vil bre seg til andre oljeproduserende land i Gulfen. Skulle det skje, så ville det også ramme norske interesser. Det ville vært en rystelse som ville overgått det vi ser i Syria, sier Lurås.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

SISA-leder Helge Lurås.


Streng islamsk tro
Lurås sier at det absolutte monarkiet i Saudi-Arabia styrer etter en statsreligion som er en bokstavtro oppfatning av islam.

- Den praktiseringen som al-Qaida, Taliban og IS tar til ordet for, er i stor grad i tråd med den ideologien som Saudi-Arabia støtter opp under.

- Så det er ikke tilfeldig at Saudi-Arabia har produsert mange krigere til IS og sympatisører og terrorister til al-Qaida. Men politisk har de en allianse med USA, sier forskeren.

Saudi-Arabia har oppfostret terrorister som Osama bin Laden. I tillegg har mye av rekrutteringen til Den islamske stat (IS) kommet nettopp fra Saudi-Arabia. Og 15 av de 19 flykaprerne som angrep USA i 2001, var nettopp fra Saudi-Arabia. Likevel samles USA og Saudi-Arabia om like interesser som IS og Iran.

- Det er en dobbeltmoral
Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia har blitt noe kjøligere etter at George W. Bush forlot Det hvite hus for seks år siden. Men Obama avlyser altså siste del av statsbesøket i India for å avlegge et besøk til Saudi-Arabia hvor han skal treffe den nykronede kong Salman på tirsdag.

- Siden den arabiske våren har Obama unnlat å neven Saudi-Arabia i taler. Verken sagt noe positivt eller negativt om Saudi-Arabia. Her har vi et regime som praktiserer mye av det samme som våre fiender gjør, samtidig som de er våre allierte. Saudi-Arabia er et fullstendig antidemokratisk regime. Det er en dobbeltmoral som gjør at man helst ikke vil snakke om dette, sier Lurås.

Den rekordlave oljeprisen skyldes i stor grad at Saudi-Arabia ikke ønsker å skru igjen oljekranene. Mange eksperter mener saudiaraberne presser USA, og vil gjøre det klart at sistnevnte amerikanerne ikke er uavhengige av det internasjonale oljemarkedet til tross for den amerikanske skiferoljerevolusjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

SVs Karin Andersen. Foto: Kjetil Brorson Dahl (Østlendingen)


Første halshogging
Kong Salman har rukket å være konge av Saudi-Arabia i drøyt tre dager. Allerede mandag formiddag ble den første halshoggingen gjennomført under hans kongedømme i byen Jeddah. For drøyt to uker siden ble en kvinne halshugget i samme by.

«I Saudi-Arabia piskes bloggere, folk halshugges og kvinner får ikke engang kjøre bil, alt med både den avdøde og påtroppende kongens velsignelse. De bryter menneskerettighetene massivt og brutalt og er i tillegg en klimaversting. Hvorfor skal Norges kronprins reise dit på kongens begravelse. Er skikk og bruk i kongelige kretser viktigere enn brutale systematiske menneskerettighetsbrudd?» skrev Karin Andersen i en e-post til Nettavisen lørdag.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.