Gå til sidens hovedinnhold

- Et skritt nærmere benådning

Kongo-ekspert mener en eventuell tilståelse kan styrke muligheten for benådning.

Pastor Rune Edvardsen reiser ned til Kisangani sammen med Tjostolvs mor, Mathilde Moland, torsdag. Edvardsen har snakket med Moland en rekke ganger de siste dagene og mener nordmannen fortsatt er ustabil.

- Jeg snakket lenge med ham i dag før han ble hentet. Han er ikke i bra form. Du kan jo se på hva som skjer i rettssaken i dag. Jeg tolker det som at han er på en gjennomreise i seg selv, sier Edvardsen til Nettavisen.

- Er ikke frisk i dag
Edvardsen henviser til episoden der Moland skal ha innrømmet å ha forfattet et tilståelsesbrev til den dreptes familie.

- Jeg tror ikke han vet helt hva virkeligheten er nå. Han er ikke frisk i dag, understreker Edvardsen, som snakket med Moland i 20 minutter på telefon tirsdag formiddag.

- Han har sagt til meg i dag at han ikke har noe med drapet å gjøre. Jeg synes han er klar i forskjellige ting, men på andre ting så oppfatter jeg ham som at han har et kjempeproblem med å oppfatte virkeligheten. Jeg tror nok noen har utnyttet hans situasjon maksimalt, sier pastoren, som har hatt hyppig kontakt med nordmennene siden drapssaken startet i mai måned.

- Kan dette oppfattes som en tilståelse fra Moland?

- Nei, jeg tror ikke det. Men det vil nok bli gjort et forsøk på å få det til å se slik ut. Slik jeg oppfatter Tjostolv, så kan man få ham til å si hva som helst. Og det er jo en annen part. French nekter straffskyld, men de bryr seg ikke så mye om det, sier han.

Les også: - Jeg forårsaket at Abedi Kasongo døde

Kongo-ekspert og seniorforsker ved Fafo, Morten Bøås, tror en eventuell tilståelse vil korte ned rettsprosessen i Kisangani.

- Poenget er jo at dette kan få en rekke implikasjoner. Hvis dette ender med en eller annen form for tilståelse som blir akseptert, så kan det bety at saken er i ferd med å stoppe opp. Det kan bety at den endelige dommen er i Kisangani, og ikke i Kinshasa. Og det kan det bli mye vanskeligere å anke dette videre. Hvorfor skal en tilståelse kjøres flere runder i rettsapparatet? sier Bøås til Nettavisen.

Implikasjoner for French
Men Kongo-eksperten understreker at dette er kun spekulasjoner som baserer seg på en eventuell tilståelsessituasjon.

- Hvis dette blir stående med en eller annen form for tilståelse fra Molands side, så vil jo det få implikasjoner for French. Og jeg tror en større del av tiltalen blir trukket vekk.

- Det er all grunn til å anta at hvis det medfører riktighet at det er en tilståelse på vei fra Moland, så er det god grunn til å tro at retten vil se annerledes på French sin sak og hans rolle i dette. Men at han vil gå helt fri ser jeg som lite sannsynlig, men det kan ende med forskjellig straffeutmåling for French og Moland, sier Bøås.

Bøås påpeker at det fortsatt er aktører i den såkalte Kongo-saken som ikke ser seg tjent med at saken får en brå avslutning.

- Det kan ikke stikkes under en stol at det er en del folk i Kisangani som har tjent en god del penger på denne saken. Norske journalister har betalt penger i hytt og vær for å få tilgang til disse nordmennene. De som har styrt tilgangen til Moland og French har sikkert ikke lyst til å slippe dem, sier han.

Mer realistisk med en benådning
Både norske og kongolesiske myndigheter har luftet ideen om at nordmennene kan etter hvert bli gjenstand for en soningsoverføring til Norge. En benådning fra president Kabila har også blitt nevnt.

- En eventuell tilståelse, og dersom rettsaktørene aksepterer tilståelsen, så gjør det hele spørsmålet om benådning mye lettere for president Kabila. Han kan peke på at her er det en tilståelse og at kona til den drepte sjåføren har allerede sagt at hun tilgir ham (Moland), og dette har en betydning for kongolesisk rettsforståelse, understreker Bøås.

Bøås mener en benådning er et mye mer realistisk alternativ enn en avtale en soningsoverføring. Moland og French er i første rettsinstans dømt til døden fem ganger for blant annet drap, drapsforsøk, ran og spionasje.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger