RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et varsel fra Yunus

Sist oppdatert:
Finansminister Kristin Halvorsen sier kritikken fra fredsprisvinner Mohammad Yunus er et viktig varsel.

- Dette er et varsel om at man må være oppmerksom på at selskaper ikke skal kaste seg over dette markedet med kortsiktige avkastningskrav, sier finansminister Kristin Halvorsen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Fredsprisvinner Muhammad Yunus mener flere lånehaier er på vei inn i mikrokreditt.

Kritikken tilbakevises i det norske mikrokredittinitiativet NMI.

Utrolig viktig
Halvorsen sier at konseptet mikrokreditt er utrolig viktig, fordi det gir muligheten til lån til fattige som ikke har andre muligheter.

- Vi ser jo at det er mange kvinner som får disse lånene. Det kan dreie seg om femti kroner her og femti kroner der, sier hun til NA24, og legger til at mikrokreditt i utgangspunktet er fundamentert på idealistisk grunnlag.

Lønnsomt
Yunus mener «sub-prime» utfordringene i USA kan smitte over på mikrosektoren, siden finansinstitusjoner i stadig større grad sikter seg inn i denne sektoren.

- Dette har vist seg å være et lønnsomt marked fordi damene betaler ned lånene sine, og er gode forvaltere for gjelden de påtar seg ansvaret for, sier Halvorsen.

Hun mener det derfor ikke er rart at store finanskonsern kaster seg inn her.

- Så du er enig i kritikken til Mohammad Yunus?

- Jo, men det stiller veldig store krav til de som nå ser på lån til fattige damer som lønnsomme investeringer. Så jeg tror vi bare må være veldig påpasselig med de investeringene vi er inne i selv.

Les også: - Lånehaier inn i mikrokreditt

Store utfordringer
Administrerende direktør Kjell Roland i Norfund som er en av investorene i prosjektet er enig i deler av kritikken fra Yunus.

Norfund er 100 prosent eid av staten, og det har også bidratt med fødselshjelp til prosjektet som ble lansert tidligere i år. Han sier at som i resten av finansindustrien er det store utfordringer å sikre en ansvarlig og bærekraftig vekst.

- At problemene med Sub-prim lånene oppstår i verdens mest utviklede og kanskje gjennomregulerte finansmarked viser utfordringene, svarer han på kritikken fra fredsprisevinneren Yunus.

Norfund–sjefen forteller at gjennom NMI skal man utvikle et tilbud om lån til to milliarder mennesker som aldri får tilbud om lån.

- At dette er krevende sier seg selv og at det her er rom for lokale smartinger som i realiteten blir lånehaier som utnytter fattige mennesker er åpenbart, sier han, og legger til at han tror derfor Yunus har rett og peker på viktige spørsmål.

- Den eneste måten å forholde seg til utfordringen er å velge de rette mikrofinansinstitusjonene som man låner ut til, ikke dem som er forkledde lokale lånehaier, sier han til NA24.

Les også: - Vi er ikke lånehaier

Ikke høy avkastning
Roland sier man har tenkt på disse utfordringene i to sammenhenger.

- På den en siden er ikke målsettingen høyest mulig avkastning på kapitalen. Tvert om har vi antydet at avkastningen neppe blir mye over LIBOR (se faktaboks) slik at det ikke ligger et innebygget incentiv til å løpe etter de investeringene/utlånene som alltid kaster mest av seg, sier han.

Det andre er at det har lagt opp til at det skal brukes mye ressurser på å vurdere en due diligence (Se faktaboks) for hver enkelt investering, særlig der vi investerer direkte i en liten mikrofinansinstitusjon. Her er utfordringer godt håndverk, sier Roland.

Halvor Stenstadvold er valgt som styreleder for de to fondene. Han mener debatten er betimelig og aktuell, men kjenner seg ikke igjen i kritikken.

- Kritikken vedkommer ikke NMI og det initiativet som er tatt i Norge, mener han.

Les også: Kapitalist hjelper sosialist

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere