- Etterforskning er ikke et politisk ansvar

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Høyreleder Erna Solberg mener Hagens Utøya-uttalelser er lite følsomme og ber politikere tenke over at det ikke er deres bord.

Lørdag gikk Frps ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, ut i Nettavisen og satte spørsmålstegn ved politiets omfattende etterforskning i terrorsaken.

- Jeg setter et spørsmålstegn ved om man nå i lang tid skal bruke 100 politifolk til å etterforske en oppklart kriminell handling, når det er massevis av kriminalitet som blir henlagt, begrunnet med mangel på ressurser, sa Hagen.

LES SAKEN HER

- Kan ikke samle denne byen
Mange - deriblant pårørende og politikere - har reagert på utspillet i løpet av helgen, og reaksjonene har fortsatt å komme mandag.

Utspillet får blant annet SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen til å reagere kraftig.

- Jeg mener Carl I. Hagen har lagt for dagen en iskald holdning til drapsofrene, og en mangel på innlevelse i de pårørendes situasjon, sier Halvorsen, tydelig provosert, til Nettavisen.

Hun mener Hagen selv nå har ødelagt for sine muligheter til å bli ordfører.

- Han har diskvalifisert seg selv om en mulig ordfører i Oslo, sier Halvorsen.

- Ubehagelig for Høyre
Halvorsen mener utspillet også er ubehagelig for Høyre.

- Det som er veldig ubehagelig for Høyre i Oslo, er at Frp før sommeren stilte et ultimativt krav for et fortsatt samarbeid i Oslo: Dersom Høyre fikk byrådslederen, så måtte Frp ha ordføreren og Carl I. Hagen bli ordfører, sier hun, og legger til:

- Det er en situasjon som må avklares nå, og ikke etter valget. For det betyr at mange som stemmer på Høyre kan ende opp med Carl I. Hagen som ordfører. Nå må vi mobilisere for det motsatte, sier SV-lederen.

- SV skaper et politisk spill

Høyreleder Erna Solberg avfeier uttalelsene som et politisk spill og virker ikke videre bekymret for at ordførerkandidaturet i Oslo skal gå til FrP:

- Jeg skjønner at SV sier slike ting for å skape et politisk spill, men jeg synes at de skal lytte til det Oslo Høyre sier. Det vil være relativt unaturlig om Høyre gjør et så godt valg som de ligger an til å gjøre nå, at de ikke skal sitte igjen med byens mest populære ordfører, sier hun til Nettavisen, med klar henvisning til Fabian Stang.

- Er ikke et politisk ansvar
Når det gjelder Frps ordførerkandidats kontroversielle utsagn, har Solberg følgende å si:

- Jeg registrerer at Hagen nå sier at han har uttalt seg dumt. Men når det pågår en etterforskning, så er det ikke et politisk ansvar og ikke noe vi politisk håndterer. Det er noe for politikere å tenke over. Det var litt lite følsomt uttalt.

De pårørende viktigst

- Jeg registrerer også at andre i FrP har satt skapet i forhold til hva FrP mener, og at de pårørendes advokater har gitt uttrykk for hva de pårørende mener, og det er de vi skal lytte mest til i denne situasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.