RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FIKK KRITIKK: Den profilerte NRK journalisten Fredrik Skavlan var selv tilstede da Kringkastingsrådet møttes på Marienlyst torsdag. Hovedsaken er klagestormen mot Skavlans intervju med partileder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson fredag 27.mars. Her sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
FIKK KRITIKK: Den profilerte NRK journalisten Fredrik Skavlan var selv tilstede da Kringkastingsrådet møttes på Marienlyst torsdag. Hovedsaken er klagestormen mot Skavlans intervju med partileder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson fredag 27.mars. Her sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Ettersom dette bærer preg av en landssvik-sak, så vil jeg svare

Sist oppdatert:
Fredrik Skavlan svarte på kritikk i Kringkastingsrådet etter intervjuet av Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

- Ettersom dette bærer preg av en landssvik sak så synes jeg at jeg skal svare litt her, sa Fredrik Skavlan under behandlingen av intervjuet med Jimmie Åkesson i Kringkastingsrådet.

Deretter henvendte Skavlan seg til rådets leder Per Edgar Kokkvold og spurte:

- Sa du «glefsing»? Det var ikke ment som det.

Skavlan er enig i at det er store kulturforskjeller mellom Norge og Sverige, og at det har blitt en folkesport i Norge å kritisere «det politisk korrekte Sverige» der Sverigedemokraterna ikke skal være en del av debatten.

- Det er ikke per definisjon feil å være «politisk korrekt», sa Skavlan.

- Glefsing
Leder Per Edgar Kokkvold kritiserte Skavlan for å ha behandlet Åkesson annerledes enn andre politikere. Kokkvold sa at det er store kulturforskjeller mellom Sverige og Norge, og at Sverigedemokraterna er fryst ut av den svenske offentlige debatten. 

Gjennom kroppsspråk og glefsing måtte Skavlan svare på kritikken han fikk om at Åkesson fikk stille i programmet

- Gjennom kroppsspråk og glefsing måtte Skavlan svare på kritikken han fikk om at Åkesson fikk stille i programmet, sa Kokkvold.

Kokkvold sa også at han hadde reagert på at Skavlan spurte om Åkesson ville snakke om sykdommen sin for å bli populær.

KOKKVOLD: OSLO 20150423. Møtet i Kringkastingsrådet ble ledet av kringkastingssjef Thor Gjermund Pedersen (foran th) og leder av kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold (th).

- Det var et spørsmål jeg visste var der ute, og som jeg ga Åkesson mulighet til å bemøte. Det gjorde han veldig bra, og jeg tror han er glad for at han fikk det spørsmålet, sa Skavlan.

Skavlan sa også at Åkesson hadde bedt om å bli spurt om forhold rundt sykdommen.

- Det er jeg personlig skuffet over
- Det er forskjellen mellom Norge og Sverige som er det sentrale, interessante, og sørgelige i denne saken, sa Elin Ørjasæter under debatten i Kringkastingsrådet. Hun mener at det er et stort demokratisk problem i Sverige at Sverigedemokraterna blir fryst ut av den svenske offentligheten.

- Jeg tror gjerne at dere ble utsatt for et massivt press fra svensk opinion om at det var udemokratisk å slippe inn Jimmie Åkesson, sa Elin Ørjasæter og la til:

- Sånn sett kan man si at dere gjorde en bragd, og lot representanten for 13 prosent av velgerne komme i studio, sa hun før hun kritiserte Skavlan.

Du viser for det norske og svenske folk at det er lov å oppføre seg annerledes overfor Sverigedemokraterna enn overfor andre

- Du viser for det norske og svenske folk at det er lov å oppføre seg annerledes overfor Sverigedemokraterna enn overfor andre, sa Ørjasæter. Hun kritiserte Skavlan for å dra opp kommentarer som partimedlemmer hadde sagt i 2002, og at han ikke hadde latt Åkesson snakke ut.

- Det er jeg personlig skuffet over, sa Ørjasæter til Skavlan. Hun mener at Skavlan ikke drev kritisk journalistikk, men populistisk journalistikk.

Kringkastingsrådets nestleder, Kjersti Thorbjørnsrud, kritiserte Skavlan for ikke å ha gitt Åkesson en mulighet for å presentere sine synspunkt på en god måte.

Forskjellsbehandler
- Ja, vi forskjellsbehandler gjester ut fra hvem de er og hva vi snakker om, sa Skavlan til Kringkastingsrådet.

Jeg ønsker å få svar på hva jeg skal beklage, og hvem jeg skal beklage til

Han påpekte at Jimmie Åkesson hadde forsikret at han var frisk da han stilte til intervjuet, og at Åkesson selv var forberedt på at at det ville bli et kritisk intervju.

FORSKJELLER: Fredrik Skavlan sa at det er store kulturforskjeller mellom Norge og Sverige, og at det er disse forskjellene som er årsaken til at norske tv-seere reagerte så sterkt på intervjuet. I Sverige har ikke seerne reagert på samme måte.

Skavlan viste også til at Åkesson selv var fornøyd med intervjuet som har fått så mange klager.


- Jeg ønsker å få svar på hva jeg skal beklage, og hvem jeg skal beklage til, sa Skavlan til Kringkastingsrådet.

3600 klager
Intervjuet med partileder Jimmie Åkesson utløste en bølge av klagebrev til NRK. Kringkastingsrådet har mottatt godt over 3600 klager på intervjuet.

De finner den «ubehøvlet» og «hatefull». «Stakkars mann, tar det ikke slutt», «en talk-show vert skal ikke gjøre narr av sine gjester», «aldri sett en intervjuer med sånn åpenbar forakt for sitt intervjuobjekt».

- Det er et enormt tall, sa leder Per Edgar Kokkvold under behandlingen. Han sier at de aller fleste klagene ikke har kommet med personer som sympatiserer med Åkesson, men fra seere som liker Skavlan, men som mislikte formen på intervjuet.

- De finner den «ubehøvlet» og «hatefull». «Stakkars mann, tar det ikke slutt», «en talk-show vert skal ikke gjøre narr av sine gjester», «aldri sett en intervjuer med sånn åpenbar forakt for sitt intervjuobjekt», er kommentarer som går igjen. En klager siterer sin ti år gamle sønn som spurte «hvorfor er han så slem?», gjenga Kokkvold fra noen av klagene.

- Skam for NRK
Frps Christian Tybring-Gjedde var en av de som gikk hardest ut mot Skavlan etter intervjuet i mars.

Han sa blant annet at «Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK» sa Skavlan.

Les egen sak: Tybring-Gjedde raser mot Skavlan

Stor pendling
Professor Espen Ytreberg ved Institutt for medier og kommunikasjon har gått gjennom 50 klager, og analysert Skavlan-intervjuet.

Han sier at noen mener at intervjuet var venstrevridd, men det store flertallet av klagere sier at de ikke sympatiserer med Sverigedemokraterna, men at de likevel opplevde Skavlan som respektløs.

Han forklarte reaksjonene med den store pendlingen mellom tema.

Han tror at mange reagerte så sterkt fordi de hadde kommet innpå Jimmie Åkesson privat da han fortalte om sykdommen i det første delen av intervjuet, for deretter å bli dratt hurtig over i den konfronterende delen av intervjuet, der Skavlan er svært kritisk til Sverigedemokraterna.

INTERVJUET: 27. mars 2015 hadde Fredrik Skavlan Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, som gjest i studio.

Fredrik Skavlan sa i Kringkastingsrådet at Skavlan-redaksjonens egen analyse, var ganske lik den Ytreberg har gjort. Skavlan poengterte også at reaksjonene har vært svært forskjellig i Sverige og Norge, og at det måtte bli kritiske spørsmål til lederen for et parti som de sju andre partiene i Riksdagen ikke vil snakke med, og som mange gir skylda for at politikken i Sverige har hardnet til.

Skavlan sa at forskjellen mellom dette og andre Åkesson-intervjuer, er at Skavlan og Åkesson snakket om sykdommen i den første delen av intervjuet.

- Den siste delen (som var kritisk mot Sverigedemokraternas), har Sverige sett mange ganger, sa Skavlan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere