RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Europa er preget av en strutsepolitikk


PÅ FLUKT: Tusenvis av flyktninger er på desperat flukt gjennom Europa. Dette bildet er fra Serbia.
PÅ FLUKT: Tusenvis av flyktninger er på desperat flukt gjennom Europa. Dette bildet er fra Serbia. Foto: Armend Nimani (Scanpix)
Sist oppdatert:
Jan Egeland sier de store europeiske landene ikke en gang svarer på Flyktninghjelpens søknader om mer bistand.

Flyktning- og immigrasjonsstrømmen til Europa er blitt kalt den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

Nå har Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande tatt til ordet for at EU skal gå sammen om å løse flyktningkrisen ved å få på plass et felles system for å få rett til asyl.

- Det Merkel og Hollande har gjort, er første skritt på veien mot en rasjonell, europeisk politikk i disse krisetider. Det er en fullstendig strutsepolitikk som har preget Europa. Hvert land tenker bare på seg selv, gjemmer hodet i sanden, bygger høye murer rundt seg selv og sender flyktninger tilbake til naboen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Det er den sikreste måten å lage enda større problemer på lang sikt, legger han til.

Nettavisen mener: Norsk asylpolitikk tvinger flyktningene ut på havet

- Stor frustrasjon
I Tyskland, som forventer om lag 800.000 flyktninger i løpet av 2015, blir asylmottak angrepet daglig. Ifølge tall fra det tyske innenriksdepartementet, har det vært snaut 200 rasistiske angrep mot asylmottak i første halvår av 2015, melder Der Spiegel.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Egeland sier at trykket ligger hos et fåtall land som Tyrkia, Sverige og Tyskland, i tillegg til transittland som Hellas, Italia, Makedonia og Ungarn.

- Når disse landene tar imot mange ganger så mange flyktninger som resten av Europa, så blir det en enorm følelse av frustrasjon, sier han.

- Det vi trenger er et enormt løft på tre plan. Ansvarsdeling når det gjelder å ta imot, fordele og saksbehandle asylsøkere. Dernest trenger vi en mye større hjelpeinnsats i de fem landene hvor over to tredjedeler av flyktningene kommer fra, som er Syria, Afghanistan, Eritrea, Somalia og Nigeria, sier Egeland.

- Får ikke svar på søknader
Egeland sier at hjelpeorganisasjoner kan bistå mer i de fem nevnte landene.

- Flyktninghjelpen kan trappe opp innsatsen vår i alle disse landene, men det er for lite penger i hjelpeinnsatsen. Det er gåtefullt at vi ikke får svar på søknadene våre fra de store europeiske landene.

Egeland sier at dagens flyktningkrise kan løses dersom europeerne står sammen.

Fakta: Fakta om migrantkrisen i Europa

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Nær 340.000 flyktninger og migranter ankom EU de første sju månedene i år.

* Mer enn 260.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet så langt i år ifølge UNHCR. Over 2.300 migranter er bekreftet omkommet i forsøket, de fleste på vei fra Nord-Afrika til Italia og Hellas.

* Det har vært en kraftig økning av antall migranter, de fleste av dem fra krigsherjede land som Syria, som kommer landruten gjennom Tyrkia og derfra den relativt korte sjøveien til Kos, Lesvos og andre greske øyer.

* De fleste som ankommer Hellas og Italia, tar veien videre nordover for å søke asyl.

* Rundt 102.000 migranter og flyktninger ankom EU via Makedonia, Serbia, Bosnia og Hercegovina, Albania, Montenegro eller Kosovo mellom januar og juli i år. Over halvparten av migrantene som kom til EU fra Balkan i første kvartal, var statsborgere fra Balkan.

* Tyskland alene venter å motta rekordmange 800.000 asylsøkere i løpet av året.

(Kilder: NTB, AFP, Reuters)


- Dette problemet må vi løse sammen, og det kan vi. Er det en stor utforing? Nei, den er mindre enn den vi hadde på 1990-tallet, sier Egeland og henviser til flyktningkrisen som oppsto i forbindelse med folkemordet på Balkan.

- Og det er ingen ting sammenlignet med det vi løste av flyktningproblemer etter andre verdenskrig. Dette kan vi løse om vi får riktig informasjon, og ikke skremselspropaganda.

Store opptøyer i Tyskland
I Tyskland har det også vært omfattende opptøyer hvor høyreekstremistiske demonstranter sprer hat mot asylsøkere og innvandrere. Det finnes utallige eksempler på hvordan flyktninger blir trakassert i europeiske land.

I helgen skal en innvandrerfamilie fra Øst-Europa ha blitt utsatt for overgrep av høyreekstremister i Berlin. Det ene barnet skal ha blitt urinert på, skriver dansk TV2 som henviser til en artikkel i Der Tagesspigel.

Borgerkrigen i Syria har skapt en enorm flyktningkrise. Krigsrammede og desperate syrere legger ut på en livsfarlig ferd i håp om å flykte fra krig og elendighet. De aller fleste er internt fordrevet i hjemlandet. Og flesteparten av dem som makter å krysse den syriske grensen, ender opp i nabolandene som allerede er tungt belastet av flyktningkrisen. De færreste finner veien til Nord-Europa.

Fire millioner på flukt fra Syria
Over fire millioner syriske flyktninger befinner seg nå i nærområdene til Syra, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR ), ifølge NTB. Dette inkluderer snaut to millioner i Tyrkia, der tyrkiske myndigheter står for registreringen, én drøy million i Libanon, over 600.000 i Jordan, en kvart million i Irak, 130.000 i Egypt og rundt 24.000 i Nord-Afrika.

Den svenske legen Hans Rosling, som er professor i internasjonal helse, er kjent for sine foredrag hvor han bruker kreative metoder for å visualisere tung statistikk.

I juni laget han en video for å visualisere hvor flyktningen fra Syria ender opp. Se video nedenfor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere