RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Eva Joly dro med lommene fulle av penger

Eva Joly ble ansatt som spesialrådgiver på Island etter at finanskrisen traff øyas banksektor med full tyngde.
Eva Joly ble ansatt som spesialrådgiver på Island etter at finanskrisen traff øyas banksektor med full tyngde. Foto: Fred Dufour (Afp)
Sist oppdatert:
Ble hentet til Island som redningskvinne. Nå høster hun pepper.

I løpet av 2000-tallet opparbeidet Island seg en banksektor så proporsjonalt gedigen at ingen andre land i verden var i nærheten. Under finanskrisen kollapset storbankene, noe som gjorde at landet ble hardest rammet av alle i Norden.

For å finne ut om det var begått kriminelle handlinger ble den profilerte korrupsjonsjegeren, juristen og forfatteren Eva Joly ansatt i starten av 2009. Hun gikk høyt ut, sa på islandsk TV at etterforskningen var en vits og sammenlinet sagaøya med Angola.

Nå får hun imidlertid passet sitt påskrevet.

- Hun sa følg pengene, og det er det sikkert at hun gjorde. Hun dro med lommene fulle av penger, sier Eggert Skúlason til Nettavisen.

Eggert Skúlason har skrevet kritisk om Eva Jolys innsats for Island. Han er redaktør for avisen DV, som regnes som den mest gravende avisen på sagaøya.

Skúlason har forfattet en bok, som vekker oppsikt på Island. I denne har han viet flere sider der han er sterkt kritisk til Eva Joly.

- Jeg har ikke hørt om en eneste krone som etterforskningen til Eva Joly har skaffet til veie. Jeg tror den største nytten hun hadde var å skaffe mer penger til spesialpåtalemyndighetene.

- Hennes verk, ifølge mine kilder, bidro ikke på noen måte til påtale av noen individuelle saker, sier Skúlason.

- Kostet millioner
Han peker på at Joly frem til hun sluttet i 2011 kostet islandske innbyggere minst 125 millioner islandske kroner, vel 7,2 millioner kroner etter dagens kurs.

- Hun dro med lommene fulle av penger. 

Da Joly ankom Island gikk hun ut og sa at det trengtes langt mer ressurser og flere folk. 

- Da hun kom var avdelingen på 5 mennesker og hun sa det var en vits. Det måtte minst 20 mennesker til for å etterforske kriminalitet av denne størrelse. 

Blant annet hentet hun personer fra Norge og Frankrike, men også personene som hun hentet blir det stilt spørsmålstegn ved.

- Hvorfor skulle man ha med utenlandske advokater til et annet land, de kjenner ikke lovverket og snakker ikke språket. Hvordan ville det bidra?

- Visste det var begått kriminalitet
Når det gjaldt bankene skal hun tidlig ha vært tydelig på at det ble begått kriminalitet.

- Hun startet med å si at hun visste at det var begått mye kriminalitet av bankene her på Island. Jeg vet ikke hva hun hadde som grunnlag til å ha den vurderingen eller hvor hun fikk den informasjonen fra, sier forfatteren.

De tre store islandske bankene hadde også 136 registrerte selskap i ulike skatteparadiser i Karibia.

- Hun hadde allerede gjort seg opp en mening før hun kom hit. Hos meg er ikke det en god måte å etterforske på, dersom man på forhånd er overbevist om hva man vil finne.

Summa summarum slår Skúlason fast at Joly ikke klarte å levere det islandske myndigheter håpte på, og at enheten hun opprettet nå skal endres til å bli mer likt det norske Økokrim.

Eva Joly har foreløpig ikke svart på Nettavisens henvendelser. Nettavisen har i flere dager prøvd å få tak i Eva Joly på hennes private mail, samt jobb mail.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere