RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- F*** ta deg, Michael Moore!

Sarah Palin tredde fram på den nasjonale arenaen da tidligere presidentkandidat John McCain valgte henne som visepresidentkandidat i valgkampen mot Barack Obama i 2008.
Sarah Palin tredde fram på den nasjonale arenaen da tidligere presidentkandidat John McCain valgte henne som visepresidentkandidat i valgkampen mot Barack Obama i 2008. Foto: Scott Olson (Afp)
Sist oppdatert:
Sarah Palin med klar beskjed, samtidig som hun hinter om presidentambisjoner.

Tidligere Alaska-guvernør og visepresidentkandidat Sarah Palin, som denne helgen avslørte mulige presidentambisjoner overfor The Washington Post, har kastet seg inn i debatten rundt Clint Eastwoods siste film «American Sniper».

Filmen til Eastwood er basert på en sann historie om den amerikanske snikskytteren Chris Kyle, som tjenestegjorde under Irak-krigen.

Krigsfilmen har skapt enormt engasjement i USA, og slaget står mellom dem som mener snikskytteren var en amerikansk helt, og dem som mener han var en drapsmann som nøt å drepe.

- Skarpskyttere er feige
Palin er blant dem som hører hjemme i den første gruppen, og i helgen ble hun avbildet da hun holdt en plakat med et lite flatterende budskap til dokumentarskaper Michael Moore.

Bildet av Palin ble tatt i Las Vegas under et arrangement til ære for krigsveteraner.

Filmskaper Michael Moore har nylig kritisert filmen for å forherlige snikskyttere.

«Min onkel ble drept av en snikskytter i andre verdenskrig. Vi ble fortalt at snikskyttere var feiginger som ville skyte deg i ryggen. Snikskyttere er ikke helter. Og inntrengere er verre,» skrev Moore i en Twitter-melding.

Regissør, komiker og skuespiller Seth Rogen sluttet seg også til kritikken, og sammenlignet filmen med en fiktiv Nazi-propagandafilm i Quentin Tarantinos «Inglourious Basterds».

- Spytter på graven
Palin var blant dem som var raskt ute med et motangrep, og anklaget venstrefolk i Hollywood for å «spytte på graven til frihetskjempere».

«Til venstrefolk i Hollywood: mens dere kjærtegner skinnende plasttrofeer som dere deler ut til hverandre, samtidig som dere spytter på graven til frihetskjempere som sørger for at dere kan gjøre som dere vil, så vær klar over at resten av Amerika vet at dere ikke er verdige til å pusse Chris Kyles militærstøvler,» skrev Palin nylig i en Facebook-melding.

Snikskytter Chris Kyle, som portretteres i filmen, har begått 160 bekreftede drap og 255 antakelige drap. Filmen «American Sniper» er nominert til seks Oscar.

Michael Moore har blant annet laget filmene «Bowling for Columbine» og «Fahrenheit 9/11».

(Artikkelen fortsetter under Facebook-meldingen).


- Palin har ikke en sjanse
Palin har en rekke ganger antydet at hun vurderer å stille som presidentkandidat i 2016, og da storavisen The Washington Post spurte henne rett ut, svarte hun følgende:

- Du kan absolutt si at jeg er virkelig interessert.

USA-ekspert mener Palin ikke er noen realistisk kandidat om hun faktisk skulle velge å kaste seg inn i Republikanernes nominasjonsvalg.

- Hun har ikke en snøballs sjanse et viss sted. Hun har spilt seg ut, og jeg har veldig vondt for å tro at hun kan vekkes opp fra de døde, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Moen er heller ikke særlig imponert over plakat-stuntet til Palin.

- Hun er på det vi på godt norsk kaller grunn, sier han. 

(Artikkelen fortsetter under Twitter-meldingene).


Palin flørtet med tanken om å stille som presidentkandidat under forrige valg i 2012, men deltok aldri i Republikanernes nominasjonsprosess. Tilhengerne hennes hadde den gang bygget opp et politisk nettverk for henne i Iowa, i tilfelle hun skulle kaste seg inn i valgkampen.

Palin havnet på det politiske verdenskartet da tidligere presidentkandidat John McCain valgte henne som visepresidentkandidat i valgkampen mot Barack Obama i 2008.

Professor Ole Moen.

Bush mot Clinton?
Moen sier det foreløpig ikke er én enkelt kandidat som skiller seg ut på republikansk side.

Blant Tea Party-tilhengerne står kandidater som Rand Paul og Marco Rubio høyt.

- Men de er litt for langt til høyre for å vinne, sier Moen.

Moen har større tro på kandidatene som står utenfor Tea Party.

- Og det er Jeb Bush, Chris Christie og kanskje Mitt Romney, men jeg har veldig vondt for å tro at Romney klarer å vinne selv om han har pengene og apparatet, sier Moen.

Dersom førstnevnte skulle bli nominert av Republikanerne, kan presidentvalget i 2016 fort stå om det skal være en ny Bush eller en ny Clinton som skal innta Det ovale kontor.

Bradley Cooper (bildet) portretterer den amerikanske snikskytteren Chris Kyle i filmen American Sniper, som har minst 160 menneskeliv på samvittigheten.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere