RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Få kjøttbransjen ut av skolen!

UT MED KJØTTBRANSJEN: Budskapet sto klart da Framtiden i våre hender og dyrevernsorganisasjoner demonstrerte foran Kunnskapsdepartementet torsdag.
UT MED KJØTTBRANSJEN: Budskapet sto klart da Framtiden i våre hender og dyrevernsorganisasjoner demonstrerte foran Kunnskapsdepartementet torsdag. Foto: Lars Brock Nilsen
Reagerer på at kjøttbransjens reklamekontor finansierer kokebok for grunnskolen.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): - Kjøttbransjen har nærmest fått et monopol på å drive vranglære i skolen, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Torsdag ettermiddag leverte organisasjonen sammen med NOAH og Dyrevernsalliansen en underskriftskampanje med over 8000 underskrifter til kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Ønsket er at grunnskolen skal innføre et nøytralt undervisningsmateriell i faget Mat og Helse.

- Mat og Helse er et bredt og stort fag, og det finnes da næringsinteresser som har interesse av å dele ut gratis materiell til skolene. Men jeg tror dere allerede har bidratt til mye mer refleksjon rundt innholdet i dette faget, sa Halvorsen til de fremmøtte. Etter en lengre samtale med lederne for organisasjonene mottok hun underskriftene på miljøvennlig minnepenn.

I dag er det Opplysningskontoret for egg og kjøtt som står for mye av undervisningsmateriellet som brukes i norske skoler. Ifølge de tre organisasjonene inneholder bøkene en overvekt av oppskrifter med egg og kjøtt. Dette mener de i liten grad oppfordrer til refleksjon rundt klima-, helse- og dyrevelferdsutfordringene knyttet til dagens kjøttproduksjon.

Venstre er engasjert
Det er ikke bare organisasjonene som har visst interesse for spørsmålet. Venstre-leder Trine Skei Grande skriver i et spørsmål til Kristin Halvorsen:

«Hvordan vil kunnskapsministeren sikre at elever i grunnskolen får tilgang til nøytrale og balanserte læreverk i faget «Mat og helse», der matens klima- og miljøpåvirkning innarbeides, og der dyrevelferd får en mer sentral plass?»

Har ikke godkjenningsordning
I sitt skriftlige svar peker Halvorsen på at kunnskapsdepartementet ikke lenger har en godkjenningsordning på lærebøker.

- Denne ordningen ble avskaffet av Stortinget allerede i 2003. Enkelte reklamebudskap vil være tillatt, skriver Halvorsen, og henviser til opplæringsloven.

Les fullt spørsmål og svar her.

Helsedirektoratet har slått fast at nordmenn spiser mer kjøtt enn de anbefalte kostholdsrådene. Kjøttproduksjon står i dag og for omtrent 20 prosent av de samlede klimagassutslippene i verden.

- Faget prioriteres ikke
Fra høsten av vil Opplysningskontoret for egg og kjøtt tilby et helt nytt, komplett læreverk til mat og helse-faget på to trinn i grunnskolen. Kommunikasjonssjef i opplysningskontoret, Åse Kringlebotn, understreker at undervisningsmateriellet de tilbyr skolene er etterlengtet og viktig for at barn skal lære seg å lage mat fra bunnen. Det er utviklet av ernæringsekperter og faglærere.

- Det er ingen forlag som har prioritert å tilby komplette læreverk til mat og helse-faget, og dermed er vårt materiell høyt ønsket, sier hun.

Kringlebotn er klar over dagens underskriftskampanje, men vil ikke være tilstede under overrekkelsen.

- Istedet kommer jeg til å legge siste hånden på verket på det nye undervisninsmateriellet som kommer til skolestart, sier Kringlebotn.

- Ikke en kynisk bransje
Hun sier hun har respekt for interesseorganisasjonenes kamp for miljøet.

- Men de må forstå at det er bøndene og norsk matproduksjon som står bak dette, og ikke en eller annen kynisk bransje, sier Kringlebotn, og sier at de har hatt orienteringsmøte med organisasjonene.

Ifølge Kringlebotn er behovet for matopplæring prekært i grunnskolen.

- Barn og unges grunnleggende ferdigheter i matlaging har gått i en uheldig retning, og når enkelte ikke engang klarer å skrelle en potet, viser det at noe må gjøres. Det er rett og slett skremmende.

Hermstad i Framtiden i våre hender understreker at de ikke prøver å fjerne kjøttspising blant nordmenn.

- Vi er jo ikke noen vegetarorganisasjon. Men den ensidigheten som finnes i boka «Kokeboka mi» blir vranglære, sier han.

Snakk om noen millioner
Kringlebotn kan ikke tallfeste hvor mye den norske skolen sparer på å motta utdanningsmateriell fra Opplysningskontoret, men sier det er snakk om en del millioner kroner. Målet er at alle de 60.000 elevene i barneskolen og de 60.000 elevene i ungdomskolen skal få et eksemplar hver av den nye boka.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere