*Nettavisen* Nyheter.

- Facebook bedømmer aldri politisk innhold

Siobhan Cummiskey (til venstre) og Julie de Bailliencourt ved det internasjonale hovedkontoret i Dublin har selv vært med å lage innholds-reglene i Facebook. Foto: Erik Stephansen (Nettavisen)

- Vi bedømmer aldri innhold på bakgrunn av antakelser om underliggende politisk innhold. Dersom noe bryter reglene våre, så tar vi det ned. Disse reglene gjelder for alle på Facebook.

Siobhan Cummiskey er "Policy Manager" ved Facebooks internasjonale hovedkontor i Dublin, og vet at selskapets ytringsregler har blitt diskutert heftig den siste tida - særlig i Norden.

I Norge ble profilen til Hege Storhaug tatt ned for et par uker siden, noe Facebook senere innrømte var feil. Og denne uka ble Pegida-leder Max Hermansen blokkert i 30 dager.

I Sverige er det liknende saker gående med politikere fra Sverigedemokratene (SD).

Les også: Hege Storhaug ble kastet ut av Facebook

Les også: Derfor ble Max Hermansen utestengt fra Facebook

- Vanlig misforståelse

Facebook har altså et slags behov for å forklare seg, og denne uka var en gruppe mediefolk fra Norge, Sverige og Danmark invitert til Dublin for å møte den internasjonale ledelsen for det gigantiske selskapet.

- Det er en vanlig misforståelse at reglene våre er bygd på amerikansk lovgivning. Det er ikke riktig. Mange av reglene er laget her i Dublin, og er ikke bygd på noen lands lover. Det er viktig for oss at reglene er globale, så de samme reglene kan gjelde over hele verden, sier Cummiskey.

Hun understreker at reglene er enkle, klare og transparente - og at reglene er de samme uansett om en uakseptabel ytring kommer fra høyre eller venstre:

- Folk kan angripe hva de vil når det gjelder ideer eller institusjoner som land, regjeringer og organisasjoner. Men vi trekker streken når det blir angrep på enkeltmennesker basert på rase, seksualitet, kjønn eller religion, sier hun.

Innenfor og utenfor

Facebook vil ikke kommentere enkeltsaker, men en åpenbar tolkning i forhold til blokkeringen av Max Hermansen er altså: kristiserer du islam, så er det innenfor - legger du skylda på muslimer for ett eller annet bare fordi de er muslimer, så er det utenfor.

Les Facebooks regler mot hatefulle utsagn her

Også "Safety policy manager" Julie de Bailliencourt, som er den som til daglig leder gruppen av mennesker som tar imot og vurderer alt som blir rapportert, vil gjerne avlive noen misforståelser:

- Det er mange myter ute og går. Den ene er at "kampanjer" gjør noen forskjell. Men noe som har blitt rapporter 100 ganger blir ikke behandlet annerledes enn det som har blitt rapportert bare én gang. Og du kommer ikke lenger fram i køen. Rapporter blir behandlet i forhold til alvorlighetsgrad av et menneske som ser dem i lys av de samme reglene, sier hun.

Innrømmer feil

Verken Cummiskey eller de Bailliencourt vil bekrefte hvor mange norsk-, svensk- eller dansktalende de har i Dublin til å vurdere nordisk innhold.

Men etter det Nettavisen kjenner til, dreier det seg om relativt få, 3-5 personer, og at "trykket" på klager til tider kan være stort.

Facebook-ledelsen vil likevel ikke gå med på at det av og til kan gå for raskt, eller bli lemfeldig. Men de innrømmer at de kan gjøre feil, som i tilfellet Storhaug.

- Hvis vi gjør feil, så gjør vi det vi kan for å rette det opp så fort som det er menneskelig mulig, sier de Bailliencourt.

Den siste tida har særlig flyktningesituasjonen blitt heftig debattert over hele Europa - også på Facebook, med påfølgende økende rapportering for upassende innhold.

Tegninger av Mohammed er lov

Men Facebook-ledelsen avviser at de "beskytter" enkelte grupper. For eksempel tillater Facebook karikaturer og tegninger av profeten Mohammed, til tross for massive klager.

- Det er viktig at reglene våre er klare og transparente. Du kan ikke angripe en gruppe mennesker på bakgrunn av deres religiøse tro, men du kan kritisere en religion. Så dette er ikke brudd på våre regler, sier de Baillencourt til Nettavisen.

Annonsebilag