RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Får ikke abortere etter voldtekt og incest

Foto: Eraxion (Crestock)
Sist oppdatert:
Reglene skjerpes inn.

For ett år siden slo jordmødrene og ledelsen ved Rikshospitalet alarm om at de fryktet at noen av abortene de utførte var ulovlige.

Denne uken ble det kjent at Helsedirektoratet mener Klagenemnda for senaborter har sagt ja til 10 aborter som kan ha vært i strid med loven fordi de har skjedd etter 22. uke, opplyser departementet.

Les hele brevet fra direktoratet til departementet her.

Brevet inneholder en juridisk vurdering av abortforbudet når det er grunn til å tro at fosteret er levedyktig, samt faglige utfordringer knyttet til å fastsette svangerskapets lengde.

«Helsedirektoratet fastslår at det ikke skal innvilges abort på grunn av kvinnens fysiske og psykiske helse, livssituasjon eller på grunn av forhold som rammes av straffeloven (bl.a. incest, voldtekt) etter at fosteret er 22 fullgåtte uker.»

Gravid etter voldtekt - får ikke abortere
«Abortloven slår fast at etter 18. svangerskapsuke kan ikke et svangerskap avbrytes med mindre det er «særlig tungtveiende grunner» for det. Er det grunn til å anta at fosteret er levedyktig, det ikke gis tillatelse til svangerskapsavbrudd.»

Etter direktoratets vurdering, er det ikke tillatt med abort av levedyktige fostre selv om sterke sosiale grunner skulle tilsi noe annet, noe departementet støtter.

Kvinnens lave alder, at graviditeten er resultat av en kriminell handling eller andre sterke sosiale grunner kan ikke begrunne abort av levedyktige fostre.

Nettavisen avventer svar fra Helsedirektoratet på hva de legger i «særlig tungtveiende grunner».

- Klar konklusjon
- Dette er en alvorlig sak og det er viktig at Helsedirektoratet har kommet med en klar konklusjon. Nemnda må gjøre vanskelige vurderinger, men brudd på abortregelverket skal ikke forekomme, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Spørsmålet om abort etter 12. svangerskapsuke skal innvilges eller ikke avgjøres av uavhengige abortnemnder. Verken departementet eller direktoratet kan instruere nemndene om avgjørelsen i den enkelte abortsak.

Direktoratet har tatt opp problemene med den sentrale abortklagenemnden, og nemnda har endret sin praksis i tråd med direktoratets juridiske vurderinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere