*Nettavisen* Nyheter.

- Får ikke lønn, overvåkes og nektes å slutte

Foto: (Rogalands Avis/Øyvind Ellingsen)

Det å drive butikk har blitt til et mareritt for venninnene Linda Håland og Anette Kristin Vedø.

18.01.12 15:25

For venninnene Linda Håland og Anette Kristin Vedø har det å drive sin egen motebutikk blitt til et mareritt.

- I desember jobbet jeg 200 timer og hadde 14.000 kroner utbetalt. Vi ble forespeilt en omsetning i julemåneden på 1,5 millioner kroner, og i kontrakten jeg har står det at jeg er garantert 20 prosent av omsetningen, men det får jeg ikke, sier Linda Håland til RA.

Butikker på Madla og Straen

Hun driver LMC-butikk på Straen senteret, mens venninnen driver samme kjedebutikk på Madla Amfi.

De er begge fortvilet over at de har havnet i en situasjon de ikke kommer ut av, for de kan ikke bare stenge, da vil de få problemer med sentereierne.

- Vi har lenge prøvd å få den lønnen vi skulle hatt, men hver måned er det problemer. Som oftest kommer lønnen for sent inn på konto, men det verste er selvsagt at vi ikke får de pengene vi har krav på. I desember skulle jeg hatt 109.000 kroner, men fikk 55.000 kroner, og av dette skal jeg betale mine to ansatte lønn. Da sier det seg selv at jeg ikke har mye igjen, sier Anette Kristin Vedø.

36 butikker i hele landet

Hun forteller at hun flere ganger har prøvd å komme seg ut av kontrakten med LMC-group, som eier 36 LMC-butikker i landet, men at arbeidsgiveren påstår at de ikke har mottatt oppsigelsen.

Venninnene er begge ansatt som kommisjonærer, og har ingen innflytelse på innkjøp, varesortimentet eller regnskapet.

Mens RA er i butikken blir vi gjort oppmerksomme på at bildet ikke bør tas inni i butikken, fordi ledelsen i Oslo har montert tre videokameraer som alltid er aktive.

- Jeg fikk et bilde i posten av meg selv da jeg en morgen satt og spiste frokost i butikken, og jeg fikk klar melding om at det ikke var ønskelig at jeg gjorde det i lokalet, forteller Håland, og får støtte fra venninnen.

- Vi har ingen mulighet til å se hva som blir filmet. Hvis vi har mistanke om tyveri, må vi sende melding til hovedkontoret som deretter går gjennom videomaterialet for å se om de kan avsløre tyven, forteller Anette Kristin Vedø.

LMC tilbakeviser

LMC mener de ikke har brutt lønnsavtalene, og at de har lov å filme de ansatte.

«Disse to personene er ikke ansatt, men selvstendig næringsdrivende kommisjonærer. Med hensyn til påstandene om uriktig kommisjonsavregning, viser vi til vedlagte e-poster», svarer Oslo-bedriften i en ikke signert e-post til RA.

Disse vedleggene viser at det er uenighet om provisjonsberegningen mellom Oslo-bedriften og de to kvinnene. De skriver at Datatilsynet sitt regelverk hindrer dem i å dele videoopptakene med de ansatte. De skriver også at de har mottatt oppsigelsen fra Anette Kristin Vedø den 11. januar og at de har bekreftet dette per telefon. De bekrefter også at de i går mottok oppsigelsen fra Linda Håland.

Les flere nyheter fra Rogalands Avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.