RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Får vondt i hjerterota når jeg leser dette

En «ensom enke» vil betale seg ut av ensomheten
En «ensom enke» vil betale seg ut av ensomheten Foto: Twitter
Sist oppdatert:
Denne annonsen fra en ensom enke vekker oppsikt på sosiale medier.

«Ensom enke uten familie ønsker noen å være sammen med på julaften. Betaler godt. Bm. 1139».

Slik lyder en annonse i Aftenposten Aften den 22. november. Bildet ble delt på mikrobloggnettstedet Twitter på torsdag.

- Får vondt i hjerterota når jeg leser dette. Håper noen svarer, skrev brukeren KongMathias.

Meldingen har blitt retweetet hele 220 ganger i skrivende stund, og flere har skrevet støttemeldinger. Det ble også undersøkt hvordan man kunne sende brev til vedkommende som har lagt inn annonsen.

Konseptet om at noen vil betale seg ut av ensomhet i julen virker så usannsynlig at enkelte har stilt seg undrende til om dette er ekte vare. Men de fleste er enige om at annonsen er temmelig trist.

Mer fra Nettavisen:

Rammer både unge og eldre
Uansett er ensomhet fortsatt en av våre vanligste «plager». I en undersøkelse gjort av NOVA fra 2009 svarte over 20 prosent av de spurte «ja» på et enkelt spørsmål: «Føler du deg ofte ensom?»

Tallet var på over 15 prosent i alle aldersgrupper, men det er spesielt de eldre over 74 og de unge under 35 som svarte «ja» på dette spørsmålet.

Om lag én av ti oppgir at de ikke har noen gode venner på stedet der de bor, ifølge SSB-tall fra 2009.

- Mange gruer seg til høytiden
- Mange gleder seg til julen, men mange gruer seg til høytiden. Ensomhet tar ikke juleferie. Dette kan være den vanskeligste tiden for mange i Norge, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid, til Nettavisen.

Hos mange eldre er det ofte tiden selv som river fra dem deres venner og nærmeste, tror hun.

- Det kan skyldes sykdom og dårligere mobilitet. Men det kan også skyldes at har levd så lenge at de noen ganger ikke har noe nettverk igjen, alle i deres omgangskrets er gått bort, sier Havnelid.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GPS-sporing, laser og kamera
Havnelid sier at menneskelighet er noe som blir stadig viktigere i dagens samfunn, men at vi står i fare for å få stadig mindre av det.

- Vi blir flere eldre, og omsorgstjenesten må dermed jobbe mer effektivt. Vi står i fare for å bli et kaldere og mer digitalisert samfunn.

I oktober la regjeringen fram et høringsnotat om å endre pasient- og brukerrettighetsloven. Forslaget går ut på å tillate alle typer varslings- og lokaliseringsteknologi, også på dem som ikke evner å si ja eller nei, både på institusjon og i hjemmet. Dette inkluderer GPS-sporing, laser og kameraovervåking.

- Vi synes det er flott å kunne tilrettelegge for at de eldre blir mest mulig hjemme, for det er jo der de stort sett vil være. Men dette må ikke erstatte menneskene, sier Røde Kors-sjefen.

- En «seniorkraft» som bør brukes
Samtidig påpeker hun at vi må ikke undervurdere de eldre.

- Ensomhetsstatistikken kan også bety at vi har fått flere friske pensjonister. Dette er en seniorkraft som bør brukes, sier hun.

Det er usikkert hvor gammel kvinnen bak annonsen er, men tallene tyder på at ensomhet er i Norge et svært vanlig problem, i alle aldre. I NOVA-undersøkelsen svarte over 20 prosent av de mellom 18 og 34 at de ofte føler seg ensomme.

- Unge isolerer seg
En undersøkelse i Røde Kors og Ipsos-MMI fra mai i år viser også over en tredjedel av unge mellom 18–29 at de har vært plaget av ensomhet.

To av fem i aldersgruppen 18–29 år oppgir også i undersøkelsen at de er redde for å bli ensomme.

- Når de unge blir ensomme har de en tendens til å isolere seg enda mer og kommer i en negativ spiral. De kan ha hundrevis av venner på Facebook, men det erstatter ikke å være en del av et sosialt fellesskap, sier Havnelid.

Tabubelagt
Hun tror at ensomhet kan være tabubelagt for yngre grupper, siden dette kan være en støyt for selvtilliten.

- Men sannheten er at det er svært mange grunner til ensomhet. Man kan være en svært ressurssterk person selv om du ikke har noe nettverk. Men det kan man gjøre noe med. Bare ved å kontakte en av våre 400 lokalforeninger, kan du gjennom å være frivillig hos oss, samtidig bli en del av et stort nettverk, oppfordrer Havnelid.

- Samtidig ber du engasjere deg litt i nærmiljøet. Det kan være noe så enkelt som å snakke med naboene og spørre om det er noe du kan stille opp med, sier hun.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere