*Nettavisen* Nyheter.

- Farlig med for høye krav

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Hun sa opp på direkten på grunn av angivelig hardkjør av NRK. - Farlig, mener norsk psykolog.

16.09.10 10:57

(SIDE2):- Jeg kan bare si noe på generelt grunnlag, men når kravene til jobben blir veldig høye, samtidig som kontrollen over vårt eget arbeid er lav, er vi som arbeidstakere utsatt. Hvis en slik situasjon vedvarer over lang tid er det en økt risiko for å bli deprimert, få angst, bli rammet av hjerte- og kar sykdommer og føle generell slitenhet, sier psykolog Jan-Martin Berge i Aleris.

Lørdag morgen sa Pia Beathe Pedersen opp på direkten mens hun ledet NRK Østlandssendingen. Pedersen, som har jobbet i NRK i flere år, var ikke fast ansatt. Årsaken til at Pedersen sa opp, er fordi hun mener NRK misbruker sine ansatte.

LES SAKEN: Sa opp på direkten

Aleris er et helse- og omsorgsforetak som blant annet dekker eldreomsorg, barnevern og psykiatrisk omsorg.

Med lav kontroll over arbeidet mener psykologen at vi ikke selv får bestemme over våre egne arbeidsoppgaver.

Ifølge et innlegg som ble publisert på Østlandssendingens nettsider, og raskt fjernet igjen, var Pedersen misfornøyd med det hun kaller å bli overkjørt eller latterliggjort på redaksjonsmøter. Hun mener videre blant annet at turnusen i Østlandssendingen sliter ut de ansatte, og hevder at hun til tider har måttet droppe lunsj for å rekke å levere sine arbeidsoppgaver, for deretter å få kjeft fordi hun ikke har rukket å rydde opp etter seg.

Les saken: Ber NRK om redegjørelse

- Det kan være lettere å slite seg ut i en jobb hvor man blir målt eller i et yrke som man opplever høye krav og lite kontroll som for eksempel som journalist. Dette kan føre til at man føler seg utilstrekkelig. Over tid kan dette være farlig. Arbeidstakere ønsker krav, men må også føle kontroll. I tillegg må arbeidere ha de ressurser tilgjengelig for å gjøre en god nok jobb. Det er viktig å hente seg inn ved å skape rom i hverdagen. Spise lunsj eller ta seg en pause. Å sløyfe lunsjen innimellom, eller jobbe overtid kan være greit, men det er viktig å bruke de rommene man har.

- Ta signalene til etterretning
Pedersen valgte en dramatisk slutt på sin karriere i NRK, men sier selv at grunnen var at hun ville sette søkelyset på «dinosauren NRK» som har 3700 ansatte, hvor 1200 av dem er tilkallingsvikarer eller midlertidig ansatte. De går fra vikariat til vikariat uten å få fast jobb, hevder Pedersen.

- Symptomer kan slå ut forskjellig fordi vi alle er ulike med ulik sårbarhet, men et typisk tegn er problemer med å sove og at man er så opptatt av sine arbeidsoppgaver at man glemmer å lytte til kroppens behov. En arbeidsgivers viktige oppgave i en slik situasjon er å lytte til arbeidstakeren og ta deres signaler til etterretning. De fleste ønsker å være i jobb og ved å si fra gir dette arbeidsgiver en mulighet til å gjøre arbeidshverdagen bedre for sine ansatte. Her kan ledere bli bedre, mener psykologen.

Det er flere ting som skaper jobbtilfredshet, men det skal mer til enn ytre ting som et flott kontor eller en ny PC til. Ytre forhold som personalpolitikk, lønn og det fysiske arbeidsmiljøet kan påvirke. Samtidig er det også de mer nære og indre ting som spiller en rolle. Som at arbeidsoppgavene gir mening, at man bestemmer litt selv i egen arbeidshverdag og at man får anerkjennelse på det i sitt arbeid.

I en slik setting kan den sosiale støtten, enten på hjemmebane eller på jobben være en buffer. Man kan klare å jobbe under slike forhold en tid - fordi man rett og slett har et godt nettverk på jobb eller hjemme.

- Der noen kan jobbe ti timer hver dag uten å møte veggen, er det de færreste som kan opprettholde et slikt råkjør på seg selv over tid. Typiske symptom på at man bør roe ned arbeidstempo eller at man bør si fra til sjefen om noe man er misfornøyd med, er problemer med søvn, dårlig kontakt med kroppen, økt nedstemthet og irritasjon. For noen er det et varselsignal når man slutter å gjøre ting som vanligvis gir overskudd, forklarer Berge.

I undersøkelser viser det seg at mange ansatte rapporterer at de ikke får nok anerkjennelse fra en overordnet for spesifikke arbeidsoppgaver man gjør.

LES FLERE HELSESAKER HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag