*Nettavisen* Nyheter.

- Farligere enn du tror

Foto: Nicolas Mccomber (Getty Images/Hemera)

Stekt mat kan være mye farligere enn antatt, ifølge Folkehelseinstituttet.

28.10.11 10:53

(SIDE2): Folkehelseinstituttet mener skadelige stoffer i mat undervurderes. Nå kan det vise seg at faren for tarmkreft er mye verre enn først antatt dersom man får i seg stekemutagener.

En fersk undersøkelse viser at stoffer fra stekeskorpe som ble gitt til «menneskelignende» mus ga en økning fra 31 til 80 prosent i forekomst av tarrmsvulst.

«Menneskelignende mus»
Mus brukes ofte for å teste om stoffer i mat er skadelige for mennesker. Dette forutsetter at mus og mennesker omdanner stoffene på samme måte. Mennesket viser seg å ha noen enzymer i flere kroppsdeler enn mus. Helsefaren i forbindelse med skadelige stoffer i mat kan derfor bli undervurdert, skriver de på sine nettsider.

Forskere på Folkehelseinstituttet har tatt i bruk en type mus med mer menneskelignende enzymsystemer for å undersøke om mennesker kan være mer følsomme for enkelte kreftfremkallende stoffer fra varmebehandlet mat. Resultatene viser at forekomsten av tarmsvulster økte fra 31 prosent til 80 prosent i «menneskelignende» mus som fikk stoffer fra stekeskorpe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cristian Lucaci (Getty Images/iStockphoto)

LES OGSÅ: Chips kan gi deg kreft

Dannes kreftfremkallende stoffer
Bearbeiding av maten ved varmebehandling kan føre til at det dannes kreftfremkallende stoffer i maten - såkalte stekemutagener. Stoffene dannes helst ved høye temperaturer som ved steking eller grilling.

Musene fikk det stekemutagenet som ofte finnes i høyest mengder i stekeskorpen på kjøtt og fisk. Forskerne ønsket å studere svulstutvikling i tarmen til de «menneskelignende» musene, og sammenligne med svulstutvikling i normale mus som fikk det samme stekemutagenet.

Resultatene viste at forekomsten av tarmsvulster økte fra 31 prosent til 80 prosent i «menneskelignende» mus etter behandling med stoffer fra stekeskorpen på kjøtt Dette viser at vanlige mus ikke er en god modell for å vurdere helsefaren for mennesker ved inntak av stekemutagener fra godt stekt kjøtt og fisk.

LES OGSÅ: Unngå kreftfare i maten

Slik skader stekeskorpen
Hvis kjøttet stekes på for sterk varme kan det dannes to grupper av skadelige stoffer, såkalte stekemutagener og PAH-forbindelser. Flere av forbindelsene i disse gruppene kan forårsake kreft fordi stoffene skader arvematerialet. Det er ikke mulig å bestemme hvor mye av disse stoffene helsa tåler, men det generelle rådet er at man bør få i seg så lite som mulig av dem, skriver Kreftforeningen .

Studien er finansiert av Norges forskningsråd.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag