RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Farligere enn du tror

Foto: Nicolas Mccomber (Getty Images/Hemera)
Sist oppdatert:
Stekt mat kan være mye farligere enn antatt, ifølge Folkehelseinstituttet.

(SIDE2): Folkehelseinstituttet mener skadelige stoffer i mat undervurderes. Nå kan det vise seg at faren for tarmkreft er mye verre enn først antatt dersom man får i seg stekemutagener.

En fersk undersøkelse viser at stoffer fra stekeskorpe som ble gitt til «menneskelignende» mus ga en økning fra 31 til 80 prosent i forekomst av tarrmsvulst.

«Menneskelignende mus»
Mus brukes ofte for å teste om stoffer i mat er skadelige for mennesker. Dette forutsetter at mus og mennesker omdanner stoffene på samme måte. Mennesket viser seg å ha noen enzymer i flere kroppsdeler enn mus. Helsefaren i forbindelse med skadelige stoffer i mat kan derfor bli undervurdert, skriver de på sine nettsider.

Forskere på Folkehelseinstituttet har tatt i bruk en type mus med mer menneskelignende enzymsystemer for å undersøke om mennesker kan være mer følsomme for enkelte kreftfremkallende stoffer fra varmebehandlet mat. Resultatene viser at forekomsten av tarmsvulster økte fra 31 prosent til 80 prosent i «menneskelignende» mus som fikk stoffer fra stekeskorpe.

LES OGSÅ: Chips kan gi deg kreft

Dannes kreftfremkallende stoffer
Bearbeiding av maten ved varmebehandling kan føre til at det dannes kreftfremkallende stoffer i maten - såkalte stekemutagener. Stoffene dannes helst ved høye temperaturer som ved steking eller grilling.

Musene fikk det stekemutagenet som ofte finnes i høyest mengder i stekeskorpen på kjøtt og fisk. Forskerne ønsket å studere svulstutvikling i tarmen til de «menneskelignende» musene, og sammenligne med svulstutvikling i normale mus som fikk det samme stekemutagenet.

Resultatene viste at forekomsten av tarmsvulster økte fra 31 prosent til 80 prosent i «menneskelignende» mus etter behandling med stoffer fra stekeskorpen på kjøtt Dette viser at vanlige mus ikke er en god modell for å vurdere helsefaren for mennesker ved inntak av stekemutagener fra godt stekt kjøtt og fisk.

LES OGSÅ: Unngå kreftfare i maten

Slik skader stekeskorpen
Hvis kjøttet stekes på for sterk varme kan det dannes to grupper av skadelige stoffer, såkalte stekemutagener og PAH-forbindelser. Flere av forbindelsene i disse gruppene kan forårsake kreft fordi stoffene skader arvematerialet. Det er ikke mulig å bestemme hvor mye av disse stoffene helsa tåler, men det generelle rådet er at man bør få i seg så lite som mulig av dem, skriver Kreftforeningen .

Studien er finansiert av Norges forskningsråd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere