*Nettavisen* Nyheter.

- Farmor ville vært bekymret

ØNSKER LØSRIVELSE: Hanna Kristensen Husabø (t.v) og Irene McIntyre Kristensen har skotsk farmor, og har vært mye i Skottland. Nå skåler de for et uavhengig Skottland, like før valglokalene stenges. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)

- Et uavhengig Skottland hadde bekymret farmor, men vi har tro på at dette er veien å gå.

19.09.14 00:34

Like før valgurnene stengte i Skottland, klokken 23 norsk tid, er stemningen høy på The Scotsman pub i Oslo. Her har godt over hundre personer samlet seg for å følge valget i Skottland på storskjerm.

Følg valgnatta direkte her!

Siste måling på valgdagen viste at nei-siden har et forsprang med 53 prosent mot 47 prosent på ja-siden.

- Vi håper på løsrivelse, sier Irene McIntyre Kristensen, som sitter plantet foran storskjermen sammen med kusinen Hanna Kristensen Husabø. Farmoren deres var skotsk, og begge har vært mye i Skottland.

- Om de blir uavhengig blir det spennende å se om de kan bygge en selvstendig stat, sier Kristensen Husabø, før kusinen legger et skotskrutet skjerf over skuldrene deres.

Selv om de håper at valget vil ende med et uavhenig Skottland, tror de nei-siden vil få et knepent flertall, og at skottene dermed fortsatt vil forbli briter.

Glad i dronningen

- Jeg tror det, for det er så stor usikkerhet, blant annet om pensjonsordningene. Familien vår i Skottland var veldig usikre på hva de skulle stemme da vi var der i sommer. Men jeg tror uansett dette vil føre til økt selvstyre, sier Irene, og legger til at farmor i alle fall hadde stemt nei dersom hun hadde vært i live i dag.

- Hun hadde en veldig sterk britisk identitet, og var veldig glad i dronningen. Dessuten hadde hun vært veldig bekymret for hva som ville skje siden det er en del usikkerhet knyttet til løsrivelsen, sier McIntyre Kristensen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

I KILT: Chris Maile, fra Skottland, vil fortsette å være brite, og håper på et nei. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)


«Ja»-plakat i frykt for bråk

Det har vært en lang og følelsesladd valgkamp med steile fronter mellom ja- og nei-siden. Skotske Chris Maile håper selv på et nei. For anledningen er han kledd i kilt, og sekkepipen henger på armen. Siden man må bo i Skottland for å kunne stemme, fikk ikke Maile vært med på å påvirke resultatet, selv om han gjerne ville.

- Det er veldig jevnt! Men jeg håper på et nei, og jeg har på følelsen at det vil bli et nei, sier han.

Hjemme i Skottland har flere av vennene hans det samme standpunktet, men av frykt for å skape bråk har mange likevel satt opp «Stem ja»-plakater i vinduet.

- Så flere har «ja»-plakater i vinduene selv om de faktisk skal stemme nei, forklarer han.

- England er som en konebanker

Restauranteier Jan Vardøen, som har bestefar fra Skottland, mener derimot dette er skottenes sjanse til å slippe unna undertrykking fra England.

- England har hatt et veldig stort imperium, og har mistet det meste av det litt etter litt. Nå bruker de bruker skremselspropaganda for å holde fast på det lille de har igjen. Det er som en konebanker som ber om tilgivelse for tusende gang, sier han til Nettavisen.

Hva som blir resultatet tør han ikke gjette på.

- Hvis det blir flertall for uavhengighet har Skottland muligheten til å nærme seg en skandinavisk styringsmodell, og det mener jeg er positivt, sier han.


HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag