RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nettavisen/Scanpix

- Farouk har holdt sin del av avtalen

Sist oppdatert:
Drapsmistenkt rikmannssønn skal ha fått garantier om at han ikke blir utlevert til britene.

(Nettavisen): Den jemenittiske rikmannssønnen Farouk Abdulhak (26) er Scotland Yards eneste mistenkte i drapet på norske Martine Vik Magnussen (23). Abdulhak flyktet i all hast fra Storbritannia til Jemen etter at nordmannen ble drept i London like før påsken i 2008.

Fem år senere lever den drapsmistenkte rikmannssønnen et beskyttet liv i Jemens hovedstad Sanaa, og har planer om å gifte seg med en 23 år gammel, jemenittisk middelklassejente.

Nettavisen har hyret inn journalister i Sanaa som har innhentet opplysninger om Abdulhaks liv i Jemen. Journalistene, som ønsker å være anonyme av hensyn til egen sikkerhet, forteller at den drapsmistenkte Abdulhak har det siste året vært i flere møter med jemenittiske myndigheter.

- Holdt seg til avtalen
Den drapsetterlyste Abdulhak skal ha fått garantier om at myndighetene vil sørge for at han slipper en rettssak i Storbritannia, så lenge han ikke forlater Jemen.

- Farouk ble rådet av den jemenittiske regjeringen til å unngå å bli sett i offentlighet og unngå all media. Han har holdt seg til sin del av avtalen, og den jemenittiske regjeringen vil gjøre det samme, sier en høytstående kilde i det jemenittiske utenriksdepartementet.

Kilden forteller videre at Abdulhak ikke har forlatt Jemen i løpet av de siste fem årene.

- Om han forlater landet, vil hans juridiske vern fra regjeringen opphøre, sier den høytstående kilden.

Det er blitt spekulert på at Abdulhak har operert med flere identiteter, men kilden hevder den drapsmistenktes interesser blir best ivaretatt om han beholder sitt opprinnelige navn.

- Det siste Farouk vil gjøre, er å endre navnet sitt. Han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, og har ingen grunn til å skjule seg for noe, sier kilden.

Nettavisen får opplyst at det jemenittiske justisdepartementet, utenriksdepartementet og den sittende presidenten er av den oppfatning at Abdulhak ikke skal utleveres til utenlandske politimyndigheter, og mener rikmannssønnen heller skal stilles for retten i Jemen i henhold til jemenittisk lovgivning. Jemen har ingen utleveringsavtale med Storbritannia eller Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

«Hans juridiske rett»
Slektninger av Abdulhak forteller til Nettavisens innleide journalister at han har planer om å leve et «normalt liv» i Jemen, og at han «aldri har nektet å stille i en rettssak i Martine-saken, men insisterer på at han blir stilt for retten i Jemen fordi det er hans juridiske rett».

Britiske påtalemyndigheter har imidlertid alltid vært krystallklare på at rettssaken må bli ført i Storbritannia, ettersom det var på britisk jord forbrytelsen ble begått, mens både offer og hovedmistenkte gjestet landet som studenter ved Regent's College i London.

Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighet vil overhodet ikke at det skal føres en rettssak mot Abdulhak i hjemlandet Jemen.

- Vi ønsker at det skal følges et alminnelig prinsipp om at rettssaken skal foregå der hvor forbrytelsen har funnet sted. Med vårt kjennskap til britisk rettsvesen mener vi at dette er det beste stedet for å få en rettferdig dom og straffeutmåling, sier styremedlem i Martine-stiftelsen, Jan Aage Røtnes, til Nettavisen.

Britene gir ikke opp
Britiske myndigheter er klare i sin tale, og sier de ikke vil gi opp med det første.

- Voldtekten og drapet på Martine Vik Magnussen var en forferdelig forbrytelse, og vi har forpliktet oss til å sikre rettferdighet for Martine. I et tett samarbeid vil utenriksdepartementet, Metropolitan-politiet, innenriksdepartementet og påtalemyndigheten forfølge alle rettmessige veier så lenge det er nødvendig for å få Farouk Abdulhak tilbake til Storbritannia, sier pressetalsmann i det britiske utenriksdepartementet, Michael Bownas, i en uttalelse til Nettavisen.

- Den jemenittiske regjeringen er fullt klar over hvor viktig vi mener det er at Farouk Abdulhak blir returnert til Storbritannia, slik at han kan stilles for retten. Britiske ministere og offisielle tjenestemenn tar regelmessig opp saken med jemenittiske samtalepartnere, inkludert på høyeste nivå. Utenriksministeren drøftet saken med sin jemenittiske motpart da de møttes i London tidligere i år, sier Bownas.

- Den britiske ambassaden i Oslo har tett kontakt med Martines far, våre kolleger i den norske regjeringen samt andre i Norge som jobber med å sikre rettferdighet for Martine, sier Bownas.

- Fornøyd med norsk UD?
- Hva synes stiftelsen om norske myndigheter og britiske myndigheters innsats i saken, Røtnes?

- Vi ser med forventning fram til den nye regjeringens involvering i saken og er ellers meget godt fornøyd med britiske myndigheter og politiets innsats, sier Røtnes.

Norske myndigheter sier de har vedvarende trykk på saken.

- Vi jobber fremdeles med denne saken i samarbeid med britiske myndigheter med det mål at den hovedmistenkte skal stilles for retten i Storbritannia, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

Farouk Abdulhak er sønnen av Shaher Abdulhak, som er en av Jemens rikeste og mektigste forretningsmenn. Nettavisen har tidligere skrevet flere artikler om faren, deriblant en artikkel om hans påståtte samarbeid med den tidligere diktatoren Saddam Hussein.

Fakta om Martine-saken
* Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London.
* Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde.
* Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdulhak.
* Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.
* Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.
* Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere