RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Farouk har startet eget sikkerhetsfirma

Sist oppdatert:
Drapsetterlyste rikmannssønn driver sikkerhetsfirma og planlegger giftermål med middelklassejente.

(Nettavisen): Norske Martine Vik Magnussen (23) ble brutalt voldtatt og drept i London like før påsken i 2008. Den eneste mistenkte i drapssaken er Farouk Abdulhak (26) som flyktet til hjemlandet Jemen.

Over fem år senere lever rikmannssønnen et godt, beskyttet liv i den jemenittiske hovedstaden Sanaa.

Nettavisen har hyret inn journalister i Sanaa som har innhentet opplysninger om Abdulhaks liv i Jemen. Journalistene, som ønsker å være anonyme av hensyn til egen sikkerhet, forteller at den drapsmistenkte Abdulhak har startet sitt eget sikkerhetsselskap i Sanaa.

Phoenix Security
Selskapet heter Phoenix Security, og tilbyr sikkerhetstjenester til hoteller, banker, diplomater, ambassader og VIP-er. Selskapet eier minst elleve pansrede kjøretøy, får Nettavisen opplyst.

Drapsmistenkte Abdulhak skal ha startet sikkerhetsfirmaet sammen med høytstående medlemmer fra spesialstyrkene i det jemenittiske forsvaret. Mens Abdulhak tar seg av utgiftene i selskapet, så er det samarbeidspartnerne fra spesialstyrkene som skal stå for selskapets daglige drift. På nåværende tidspunkt skal selskapet ha en håndfull store klienter.

Firmaet drives fra et kontorbygg midt i hovedstaden Sanaa.

- Knyttes til ulovlig virksomhet
Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighet reagerer på opplysningene om at den drapsetterlyste jemenitten nå driver et sikkerhetsselskap.

- Det er et paradoks at en som mistenkes for grov kriminell handling, nå har engasjert seg i sikkerhet, men dette er så vidt vi har brakt på det rene, kun et dekke for å få penger av faren. Sikkerhetsfirmaet, som flere knytter til ulovlig våpenvirksomhet, har som hovedgeskjeft å drive vakthold ved farens hotell, sier styremedlem i Martine-stiftelsen, Jan Aage Røtnes, til Nettavisen.

Farouk Abdulhak er sønnen av Shaher Abdulhak, som er en av Jemens rikeste og mektigste forretningsmenn. Nettavisen har tidligere skrevet flere artikler om faren, deriblant en artikkel om hans påståtte våpensamarbeid med den tidligere diktatoren Saddam Hussein.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kontakter i elitestyrken
Abdulhak holdt en lav profil etter å ha flyktet fra Storbritannia i 2008, og bodde en stund i den jemenittiske landsbyen Thabe. I 2010 skal han ha flyttet fra Thabe og blitt innrullet i den jemenittiske republikanergarden. Abdulhak skal ha fått noe trening fra de jemenittiske spesialstyrkene de siste årene, og skal ha nære forbindelser til elitestyrkens ledelse. Disse kontaktene skal han ha brukt til å etablere sikkerhetsselskapet i Sanaa.

Selskapet skal også ha et lite kontor i California i USA, ettersom Abdulhak allerede eier eiendom der. Abdulhak har også amerikansk statsborgerskap ettersom moren er fra USA.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Planlegger bryllup
Nettavisen får opplyst at Abdulhak lever et svært tilbaketrukket liv i Jemens hovedstad Sanaa. Han slipper svært få folk innpå seg, og pleier kontakt med tre til seks nære venner. Han beveger seg så å si aldri ut på offentlig plass i Sanaa, og skal alltid være godt beskyttet av både vakter og pansret kjøretøy når han ferdes ute.

Den drapsetterlyste Abdulhak skal ifølge Nettavisens opplysninger gifte seg i løpet av de neste tre månedene med en kvinne på 23 år. Det skal ikke være kunngjort noen konkret dato ennå.

- Sympati for framtidig kone
Rikmannssønnen Abdulhak er som kjent eneste mistenkte i det brutale drapet på norske Martine. Nå gifter han seg med en kvinne som er på samme alder som det Martine var da hun ble drept i London.

- Vi synes det er uheldig at mistenkte nå synes å legge grunnlaget for et normalisert liv. Det bekymrer også stiftelsen at dette skjer samtidig med at Shaher Abdulhak (faren red.anm.) har diskutert en rettssak for mistenkte i Storbritannia. Vi ønsker også å uttrykke sympati med en uskyldig kvinne som nå øyensynlig giftes bort til en mistenkt draps- og voldtektsmann, sier styremedlem Røtnes.

Ifølge slektninger som Nettavisens innleide journalister har vært i kontakt med, er planen å arrangere et lite og intimt bryllup med bare nærmeste familie.

Abdulhaks framtidige brud kommer fra en middelklassefamilie i Dhammar-provinsen. Bryllupet skal etter planen holdes enten i Dhammar-provinsen eller i Sanaa. Det skal ikke være noen planer om en bryllupsreise, får Nettavisen opplyst.

Fakta om Martine-saken
* Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London.
* Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde.
* Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdulhak.
* Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.
* Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.
* Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere