*Nettavisen* Nyheter.

- Farouk holdes skjult på landet

Foto: Enterprise News & Pictures

- Han får vandre rundt under streng bevoktning og se på det offentlige livet.

27.02.09 14:13

Nettavisen har engasjert en journalist i Jemen som har fått i oppdrag å innhente informasjon om Farouk Abdulhak, som er etterlyst for drapet på norske Martine Vik Magnussen (23).

Journalisten som jobber i en stor jemenittisk avis, vil ikke navngis grunnet frykt for konsekvenser. Derfor blir han omtalt som «Muhammed» i artikkelen.

Muhammed har snakket med flere av Farouks nære familiemedlemmer, deriblant fetteren. Men ingen av kildene blir navngitt i artikkelen grunnet sikkerhetsmessige årsaker.

- Holdes skjult på landet
- Farouks fetter sier at ingen av familiemedlemmene har sett ham i Jemen. Fetteren mener at faren, Shaher Abdulhak, har fraktet ham ut av de store byene og plassert ham i de landlige områdene hvor Shaher har flere farmer og mye eiendom, sier Muhammed.

LES OGSÅ: - I denne suiten bodde Farouk

- Fetteren er helt sikker på at Farouk ikke befinner seg i hovedstaden (Sana'a red.anm.). Men han mener at en sjelden gang gir faren ham tillatelse til å besøke hovedstaden. Og under streng bevoktning får Farouk lov til å vandre rundt og se på det offentlige livet, sier Muhammed.

Men talsmannen til Shaher Abdulhak, David Wilson, avviser at faren holder sønnen i skjul.

- Jeg vet ikke akkurat hvor han bor, men antakelig hos venner i Sana'a, sa Wilson til Nettavisen i forrige uke.

Men Wilson bekrefter at far og sønn har regelmessig kontakt.

Videre forteller Muhammed at fetteren sier at Farouk skal ha lagt på seg flere kilo de siste månedene, men det er uklart om Farouk har endret på utseendet sitt.

- Blir aldri utlevert
Muhammed stilte fetteren spørsmål om hva familien og faren vil gjøre dersom det viser seg at Farouk er skyldig i drapet på Martine.

- Han gjorde det klart at det ville være umulig under enhver omstendighet å sende Farouk ut av Jemen og la ham bli stilt for retten i et annet land. Og han sa at presidenten i Jemen, Ali Abdullah Saleh, allerede hadde forsikret faren om at dette aldri vil skje, og dersom det skulle bli en rettssak, så vil den bli holdt i Jemen, sier Muhammed.

- Det er verdt å nevne at presidenten og Shaher er svært nære venner, understreker Muhammed.

Les også: - Har over 30 bevis mot Farouk
Les også: - Vanlig å betale seg fra dødsstraff

Muhammed påpeker at andre familiemedlemmer har sagt at faren aldri vil forsøke å beskytte sønnen mot loven og vil sørge for at Farouk blir straffet hvis han blir funnet skyldig av en domstol.

- Men faren har forsikret at hvis Farouk virkelig er drapsmannen, så vil han overlevere ham til offerets familie. Men det vil først skje etter en rettferdig rettssak i Jemen, fortsetter Muhammed.

- Familiemedlemmene nevner at faren behandler barna sine på en streng og direkte måte, men sier at Farouk har mer frihet enn sine brødre og søstre fordi han egentlig bor hos moren sin i Egypt, som er skilt fra faren, sier Muhammed.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Metropolitan Police

Sukkerkongen
Shaher Abdulhak som er i begynnelsen av 70-årene, grunnla selskapet Shaher Trading i 1964. Selskapet er involvert i virksomheter innen olje, brus, turisme og eiendom. I dag er Shaher en av Jemens rikeste personer og styreformann i Shaher Trading. I Jemen går han under tilnavnet «Sukkerkongen».

Nettavisen har forsøkt å oppdrive et bilde av Farouks far, men Shaher er en svært mediesky person. Ifølge Muhammed har det ikke blitt publisert noen bilder av Shaher de siste 20 årene.

- Han foretrekker et rolig liv utenfor medias søkelys, sier Muhammed.

Låst
Rettsprosessen mot drapssiktede Farouk Abdulhak ser ut til å være låst på grunn av uenigheter mellom Jemen, Storbritannia og Norge. Jemen utleverer ikke sine borgere til andre nasjoner, men ønsker at britisk politi skal sende bevisene til Jemen slik at Farouk kan bli stilt for retten der.

Verken Norge eller Storbritannia vil overlevere bevismaterialet til jemenittiske myndigheter fordi landet praktiserer dødsstraff. Jemenittiske myndigheter ønsker på sin side ikke å gi noen garanti om at det ikke vil bli gitt dødsstraff i denne saken.

Les Nettavisens intervju med ambassadøren her.

Handler om etikk
Nettavisen har vært i kontakt med Martine Vik Magnussens familie.

«Rettferdighet springer ut av etikk – og ikke av evnen til å skille mellom land og lover», sa faren, Odd Petter Magnussen, til Nettavisen da avslaget om utlevering ble kjent.

- Det er alt jeg vil si om saken, la han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.