*Nettavisen* Nyheter.

- Farouk tjener 3600 kroner i måneden

Foto: Metropolitan Police (SCANPIX)

Den drapsetterlyste playboyen skal ha jobbet som sikkerhetsvakt under et fotballmesterskap.

09.01.12 12:31

Den jemenittiske Farouk Abdulhak har i snart fire år vært etterlyst for drapet på norske Martine Vik Magnussen (23).

Farouk er sønnen til den styrtrike Shaher Abdulhak, og levde et luksusliv i London i tiden før han ble etterlyst av Scotland Yard for drapet på den norske kvinnen i mars 2008. I britiske medier ble han raskt omtalt som en playboy.

Men i de senere år er det mye som tyder på at rikmannssønnen lever et moderat og tilbaketrukket liv i Jemen.

Nettavisen har i samarbeid med jemenittiske journalister vært i kontakt med venner og slektninger av Farouk, samt andre kilder som har pleiet kontakt med den drapsmistenkte mannen de siste årene.

- Holder en lav profil
Farouk skal ha forsøkt å holde en lav profil og skape seg et nytt liv etter at han vendte tilbake til Jemen etter hendelsen i London. Ifølge venner og bekjente skal dette ha vært vanskelig for ham fordi mange mennesker hadde kjennskap til bakgrunnen hans.

Nettavisen har tidligere skrevet at Farouk bodde en stund på farens eiendom i den avsidesliggende landsbyen Thabe i Abous.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

I løpet av 2010 skal Farouk ha flyttet til havnebyen Aden. I flere måneder skal han ha forsøkt å skaffe seg en jobb i Aden - uten å lykkes. Etter hvert skal han imidlertid ha fått en jobb innenfor den jemenittiske republikanergarden, som er en elitestyrke styrt av president Salehs eldste sønn, Ahmed.

- Innrullert i republikanergarden
Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet, er godt kjent med at Farouk ble innrullert i republikanergarden.

- Stiftelsen er kjent med informasjonen og kjenner til at Farouk Abdulhak i 2010 flyttet fra Thabe og ble innrullert i republikanergarden. Dette er opplysninger som også har blitt delt med britisk og amerikansk etterretning på den tiden det skjedde og samsvarer med farens plan om utad å distansere seg fra sønnen, sier Marcus Rolandsen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Karim Sahib

- Jobbet som sikkerhetsvakt
Farouk skal ha kjent flere personer som hadde nære bånd til presidentsønnen Ahmed, og gjennom dem skal han ha fått muligheten til å starte et nytt liv med ny jobb. Den drapsetterlyste Farouk skal ha gjennomgått et fem måneder langt treningsprogram, og deretter fått små sikkerhetsoppgaver.

Faren til Farouk, Shaher Abdulhak, skal på daværende tidspunkt ikke ha vært kjent med sønnens nye arbeidssituasjon.

Rolandsen hevder imidlertid at faren hjalp sønnen med å få jobben i republikanergarden.

- Farouk Abdulhak ble etter vår konkrete kunnskap innrullert i 2010 med farens hjelp via sønnen til Saleh, Ahmed Ali og fikk i første omgang en relativ stille kontorjobb, sier han.

I 2010 ble det persiske fotballmesterskapet (Gulf Cup) avholdt i Aden. Ifølge venner og bekjente av den drapsmistenkte, skal Farouk ha vært én av mange hundre vakter som ivaretok sikkerheten under fotballmesterskapet. Mange øyenvitner hevder også at de så Farouk blant sikkerhetsvaktene under fotballmesterskapet.

Farouk skal ha blitt værende i Aden fram til april 2011.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Farouk har lav inntekt
I dag skal hans eneste inntekt komme fra den jemenittiske staten gjennom hans engasjement i republikanergarden.

Ifølge de som kjenner ham, er lønnen ganske lav. To bekjente har anslått at den er på om lag 600 dollar i måneden, noe som tilsvarer 3600 norske kroner.

- Vennene informerte meg om at Farouk lever et veldig normalt liv. Det kan ikke sammenlignes med livet han levde tidligere. Det ser ikke ut til at han mottar støtte fra sin far, slik som alle trodde, sier en jemenittisk journalist, som ønsker å være anonym av hensyn til egen og familiens sikkerhet.

- Har reist til luksusdestinasjoner
Rolandsen mener imidlertid at det er helt usannsynlig at Farouk lever for bare 600 dollar i måneden.

- Mistenkte har bodd meget bra i denne tiden samt reist til luksusdestinasjoner utenfor Jemen flere ganger. Mistenkte er også omringet av et ikke beskjedent antall ikke-militært uniformerte livvakter. Dette er alt tegn som ikke samsvarer med den relativt beskjedne republikanergardelønnen på 5-600 amerikanske dollar, sier han.

Farouk skal ikke ha vært i Sana’a eller Aden de siste åtte månedene, og bor angivelig sammen med slektninger i Dhamar, som ligger 100 kilometer sør for Sana’a.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mediehuset Nettavisen

- Vil ikke bli gjenkjent
Farouk foretrekker å oppholde seg i landlige områder i Jemen, ettersom det er mindre sjanse for å bli gjenkjent der enn i storbyene, ifølge venner. Venner forteller også at Farouk ikke har reist noe særlig til utlandet.

Men Farouk skal ha hatt direkte kontakt med sin far etter at han kom tilbake fra London i mars 2008.

«Farouk traff faren sin i slutten av 2009, men Shaher smilte ikke til ham,» har en venn fortalt.

Faren Shaher Abdulhak skal angivelig ikke ha ønske om å ha noe med sønnen å gjøre. Venner har også fortalt at faren skal ha sagt til Farouk at han ikke skulle misbruke familienavnet til egen vinning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Daily Mail

- Har lite kontakt med familien
Andre slektninger forteller at Farouk har svært lite kontakt med sin nærmeste familie, og at han aldri deltar på familiesammenkomster, og stoler på svært få mennesker.

- Han har veldig lite kontakt med sin far. Han snakker aldri om sin fortid, og om noen spør, så svarer han ikke, sier journalisten som har vært i kontakt med Farouks venner.

Faren til Farouk har blitt beskyldt for å bistå og støtte sønnen økonomisk og politisk i tiden etter drapet på Martine Vik Magnussen. Faren har blitt presset av blant annet norske stortingsrepresentanter, som har oppfordret Shaher Abdulhaks internasjonale forretningspartnere til å bryte samarbeidet med den rike forretningsmannen. Shaher Abdulhak hevder imidlertid at han ikke tar parti med sønnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Plan for å skjule den mistenkte
Rolandsen og Martine-stiftelsen har imidlertid en helt annen oppfatning av Shaher Abdulhaks forhold til sønnen.

- Trusler om boikott, brev fra norske stortingspolitikere og en fortsatt oppmerksomhet rundt en sak som skadet ryktet til den mistenkte våpensmugleren fra Jemen, gjorde at moren Rowayda Beshr og faren Shaher Abdulhak la en omfattende plan for å skjule den mistenkte, sier Rolandsen.

Nettavisen erfarer også at faren skal ha hjulpet sønnen med deler av flukten fra Storbritannia til Jemen i dagene etter drapet på den norske kvinnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Faren er etter stiftelsens konkrete kjennskap fortsatt dypt involvert i å forhandle rundt og dekke til sønnens drapssak, siden han er familiens overhode, så er dette også Shahers ansvar i den jemenittiske kultur. Senest i forrige måned ble stiftelsen kontaktet av høytstående embetsmenn i Jemen som mente at Shaher hadde bedt de ligge unna Martine-saken, fordi den var best tjent med å forbli uløst - et bevis på at Shaher fortsatt følger saken aktivt, sier Rolandsen.

Lite framdrift
Til tross for at Farouk er etterlyst internasjonalt for drap, har verken britiske eller norske myndigheter klart å løse saken. Et av hovedproblemene er at jemenittiske myndigheter nekter å utlevere ham til Storbritannia fordi det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom de to statene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.