*Nettavisen* Nyheter.

- Farouks far solgte jagerflydeler til Saddam

Foto: Scanpix, Montasje

Faren til drapsmistenkte Farouk spilte en helt sentral rolle i det illegale våpensalget til diktaturet, ifølge CIA-rapport.

26.11.10 18:38

Shaher Abdulhak, som er faren til den ettersøkte Farouk Abdulhak (23), er en av Jemens mektigste forretningsmenn. Shaher Abdulhak bistår og holder sin drapsetterlyste sønn i skjul i den jemenittiske landsbyen Thabe. Det til tross for at Farouk er etterlyst internasjonalt av både Scotland Yard og Interpol for drapet på Martine Vik Magnussen (23).

Shaher Abdulhak har også et nært forhold til landets president, Ali Abdullah Saleh, og skal ha drevet en rekke lysskye forretninger som blant annet har brutt med FN-sanksjonene mot Irak, framgår det av CIA-dokumenter.

FN-sanksjoner
I forkant av Golfkrigen i 1991 hadde Irak sin egen våpenindustri. Men Golfkrigen førte til at våpenindustrien til det irakiske regimet kollapset. Dermed manglet Saddam Husseins militærregime viktige våpendeler som ammunisjon, reservedeler og annet krigsmateriell.

FN-resolusjon UNSCR 661 la ned et klart forbud overfor samtlige medlemsland mot å eksportere militærutstyr og militærteknologi til Irak.

Likevel viser det seg at en noen land, deriblant Jemen, trolig brøt FN-resolusjonen ved å bistå Saddam Hussein med å bygge opp sin militærkapasitet etter Golfkrigen.

Utpekt som hovedmannen
I CIA-dokumentet «The Procurement of Conventional Military Goods in Breach of UN Sanctions» blir Shaher Abdulhak, faren til Farouk, omtalt som selve hovedmannen i våpenforhandlingene mellom Saddam Hussein og Jemen.

I et brev fra den daværende irakiske forsvarsministeren Sultan Hashem Ahmed blir det henvist til et møte med den jemenittiske ambassadøren Abid Al-Malek Saeed, 19. februar 2001.

I brevet framgår det at «Jemen har bistått de irakiske væpnede styrker via en jemenittisk forretningsmann kalt Shaher Abid Al Haqq (Shaher Abdulhak, stavemåten på navnet varierer red.anm.).»

Ga tillatelse til våpeneksport
I brevet framgår det at Jemens president Ali Abdullah Saleh hadde gitt sin tillatelse til å eksportere våpenmateriale til Irak.

I et oppfølgingsmøte med irakiske myndigheter 22. mars 2001, er både Shaher Abdulhak og Jemens ambassadør til stede.

«Al-Haqq (faren til Farouk) og ambassadøren leverte en liste med garantert tilgjengelig militærutstyr og priser til det irakiske forsvaret. Al-Haqq avslørte også at han hadde truffet president Salah, som hadde gitt sin tillatelse til eksporten og støtten.»

I en endelig sluttrapport utført av Iraq Survey Group framgår det hva slags våpenutstyr Jemen skulle levere til det irakiske militærregimet, og at Shaher Abdulhak (faren til Farouk) brukte sitt forretningsimperium til å gjennomføre det illegale salget.

«En jemenittisk forretningsmann kalt Shaher Abid Al Haqq iverksatte den illegale forretningstransaksjonen.»

Les også: - Her skjuler Farouk seg
Les også: Farouk er fanget i eget land
Les også: - Planer om å rømme til Frankrike

Illegale forretningsforbindelser
De militære reservedelene skulle leveres til Irak gjennom en komplisert leveringskjede. I et brev forfattet av den jemenittiske generalløytnanten Mustafa Tlas, kommer det fram at generalløytnanten nylig hadde hatt et møte med Dimitrof Mikhail, president for selskapet Russian Company of Iron Export.

«Dimitrof, en tidligere høytstående, russisk etterretningsoffiser, har gitt sitt samtykke om å levere reservedeler uten krav om kjennskap til den endelige mottakeren.»

«Al-Haqq ga sitt samtykke til å transportere militærutstyr fra Jemen til Irak ved å bruke sine illegale forretningsforbindelser.»

Ifølge dokumenter skal Irak ha overlevert et brev, som var signert av Det irakiske forsvaret, med en ønskeliste til Al-Haqq.

Denne listen inkluderte ønske om å få reservedeler til følgende: MiG-17, MiG-21, MiG-23, MiG-25, MiG-29, Su-22, Iskandri-missiler med rekkevidde på 270 kilometer, fallskjermer, helikopter av type Bell 214, stridsvogner av type T-55 og T-72, pansrede kjøretøy, samt en rekke annet utstyr.

«Verdien på denne kontrakten utgjør 7,287,213 amerikanske dollar. Kontrakten hadde også en transportplan for å frakte de illegale gjenstandene fra Singapore til Sana’a i Jemen, til Damaskus i Syria og til slutt til Bagdad. Betalingen skulle skje gjennom International Bank of Yemen,» lyder rapporten.

Mottok reservedeler
Ifølge sluttrapporten tok president Salih kontakt med sin bror, som er en kommandør i Det jemenittiske luftforsvaret, og beordret ham til å forsyne Irak med reservedelene, selv om han måtte ta fra det jemenittiske lageret.

Ifølge sluttrapporten mottok Det irakiske luftforsvaret reservedeler på jagerflyet MiG-29 i desember 2001. Reservedelene skal ha blitt sendt fra Tartus i Syria.

«Det foreligger ikke noe mer informasjon om opprinnelsen til reservedelene på dette flyet. Det er sannsynlig at disse gjenstandene ble kjøpt gjennom den russiske/jemenittiske/syrisk-leveringskjeden,» konkluderer sluttrapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.