*Nettavisen* Nyheter.

- Fatah gir ikke opp væpnet kamp mot Israel

Betlehem/Oslo (NTB-Åsmund Gram Dokka): Fatah vil omfavne en tostatsløsning når partiet samles til sin første kongress på 20 år tirsdag. Men væpnet kamp mot Israel blir ikke tatt av agendaen av den grunn.

Mer enn 2.000 delegater samles tirsdag i Betlehem på Vestbredden til en partikongress som av mange blir regnet som avgjørende for Fatahs framtid som ledende kraft i den palestinske kampen for selvstendighet.

De tre dagene skal i hovedsak gå med til å snekre sammen et program som skiller Fatah fra rivalene i Hamas, islamistbevegelsen som beseiret Fatah i valget i 2006 og som sitter med makten på Gazastripen.

Fatah blir ofte sett på som den mer moderate og forhandlingsvillige fraksjonen i palestinsk politikk, men kilder i partiet forteller til nyhetsbyrået Reuters at det ikke vil komme på tale å forandre på stiftelsesdokumentet, det såkalte charteret, der et av målene er ødeleggelsen av den jødiske staten Israel.

Punktet der det blir tatt til orde for «væpnet kamp inntil den sionistiske enheten er fjernet og Palestina frigjort» vil ikke engang bli diskutert, forteller fremstående medlemmer av Fatah.

- Det vil forbli som det er. Det vil ikke være gjenstand for diskusjon. Vi er i en nasjonal frigjøringsfase, og vi har rett til å bruke alle midler i kampen for å gjøre slutt på okkupasjonen og etablere en egen stat, sier Azzam al-Ahmed. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.