RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fått seg en trøkk i trynet

Foto: KEVIN LAMARQUE (REUTERS)
Sist oppdatert:
Amerikanerne har brukt penger som en full sjømann, mener USA-ekspert.

Den republikanske Scott Brown (50) fikk overraskende nok flertall i senatorvalget i delstaten Massachusetts tirsdag. Dette er overraskende fordi Massachusetts er en delstat hvor demokratene tradisjonelt har stått veldig sterkt.

Les saken: Obamas flertall rakner

- Obamas agenda har fått seg et trøkk i trynet, for å si det sånn. Jeg tror at dette valget må tolkes som en prosess mot det statlige inngrepet og engasjement som Obama-politikken står for, sier USA-ekspert Svein Melby, som er leder for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Amerikanere flest er kritiske til statlige inngrep, noe som hele Obamas helsereform bærer preg av. I tillegg er det mange som frykter de enorme kostnadene en slik helsereform vil føre med seg.

- USA bruker penger som en full sjømann, og på et eller annet vis må dette ta slutt. Det er det Republikanerne har som kritikk til dette opplegget, og hvordan dette skal slå ut på budsjettet, sier Melby.

USA har som kjent en historisk høy utenlandsgjeld og har brukt ufattelige summer på å rette opp i den skakkjørte økonomien.

I tillegg fører landet to kostbare kriger og har den høyeste arbeidsledigheten på flere tiår.

Kan få konsekvenser
Denne frykten for statlige inngrep og pengesløsing kan ha mobilisert en rekke velgere i Massachusetts, samt vippet de uavhengige velgerne over mot høyresiden.

Melby mener helsereformen må bære mye av skylden for resultatet, og at dette kan få konsekvenser for Obamas politiske baby.

- Det helt åpenbare er at flertallet i USA er imot Obamas helsereform. Derfor er det veldig mye som tyder på at en del demokrater som hittil har stilt seg bak denne reformen, kan få kalde føtter og tenker på sin egen fremtid. Det er jo kongressvalg til høsten, sier Melby.

- Dette er til og med Ted Kennedys gamle senatsplass. Når du ikke greier å holde på den plassen, så hva skal demokrater, som kommer fra mye mer konservative delstater, gjøre? Skal de likevel velge å stå bak denne helsereformen? sier Melby.

-Har et problem
Professor Ole Moen mener også at Demokratene nå er på farlig grunn.

- Det var litt av et slag Obama fikk i Massachusetts i går. Det er ikke bare det at han mistet den 60.plassen i Senatet, men denne delstaten har jo vært i Kennedy-familien siden 1952. Pluss at det var to guvernørvalg før jul som gikk skjes for Demokratene, så de har et problem, sier Moen, som er professor i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

I Senatet må det være et flertall på 60 mot 40 for å vedta en lovendring. Derfor spøker det nå for Obamas store helsereform.

- Men det finnes noen muligheter for at man kan kjøre det allerede fattede vedtaket i Representantenes hus og i Senatet. Rent teknisk så kan Representantenes hus fatte det vedtaket som ligger i Senatet uten å endre ett komma, sier Melby.

- Men da må altså flertallet i Representantenes hus stille seg bak den lovteksten som ble vedtatt rett før jul, og sende det til presidenten for signering.

Flere alternativer
Moen tviler derimot på at dette vil være aktuelt.

- Representantenes hus vil ikke vedta Senatets vedtak. Det blir uaktuelt, sier han.

Men det finnes fortsatt en del andre alternativer å følge opp.

- Det som er en annen variant er at man går tilbake igjen for å snekre en ny og bredere versjon av helsereformen. Men da blir det en annen type helsereform, sier Melby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere