RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fatter ikke de kan gjøre dette mot en liten jente med cerebral parese og epilepsi

Foto: STIAN ESPELAND (Bergensavisen AS)
Sist oppdatert:
Multihandikappede Sine-Marie (7) venter forgjeves på skoletransport. Nå har foreldrene fått nok.

– Sine-Marie er veldig utsatt. Jeg kan akseptere at det skjer forsinkelser iblant, men at det går så mange timer uten at det dukker opp drosje i det hele tatt, er helt uakseptabelt. Ikke får vi beskjed heller. Håpløst, tordner faren René Lunde til BA.

Han mener dette er et grovt avtalebrudd som bør få konsekvenser for Bergen Taxi.

– Vi kan ikke ha det slik som dette, sier Lunde.

Den syv år gamle datteren hans går på Tveiterås skole, en spesialskole for barn med funksjonshemning. Bergen Taxi vant anbudet om skoletransport for skolen.

Første skoleår fungerte det greit for Sine-Marie sin del. I år har problemene bare blitt verre og verre, forteller den fortvilte faren.

Ventet i tre timer
Denne uken toppet det seg. Etter å ha fått datteren hjem lovlig sent både mandag og tirsdag, rant begeret over onsdag.

– Nå er det nok, raser Lunde.

– Vi har prøvd å være tålmodig, men vi får jo ikke beskjed fra drosjesentralen om at de er sen en gang.

Avtalen er at vesle Sine-Marie skal hentes klokken 1530 hver dag.

– Da jeg ringte taxisentralen for å etterlyse henne i 1630-tiden, fikk jeg beskjed om at de hadde jobbet med saken i en time. Hun jeg snakket med sa at turen var satt ut og at de ventet på at noen skulle plukke henne opp.

Klokken 1630 stenger egentlig skolen. Rektor og en ansatt ble værende igjen for å vente på transporten som aldri kom.

Hentet selv
Litt før klokken 18 ringte Lunde for å purre. Fremdeles var ingen drosjebil på vei.

– Da kastet jeg meg i bilen selv. Vi snakker om en jente med multihandikap som ikke har språk og som ikke kan spise eller drikke selv. Det gjør meg frustrert og sint at det går an, sier Lunde til BA.

Tilfeldigvis var konen hans, som jobber skift, hjemme på dette tidspunktet. Ellers ville han fått større vansker med å komme seg av gårde, med tanke på de to andre barna på bare ett og fire år.

Klokken 1830, tre timer etter at hun i henhold til avtalen skulle vært hentet av taxi, er Sine-Marie omsider hjemme for dagen.

– Vanligvis er hun blid når hun kommer hjem. I dag er hun helt utslitt, sier moren Lise Eide Lund.

I november var foreldrene i møte med lederen for skolekjøring i Bergen Taxi.

– Han lovet bot og bedring og skulle jobbe for at vi får fast sjåfør. Det er så fortvilende at vi ikke blir tatt på alvor, sier hun.

Foreldrene fatter ikke at Bergen Taxi kan gjøre dette mot en liten jente med alvorlig grad av cerebral parese og attpåtil alvorlig grad av epilepsi.

–Stress kan utløse anfall og da får hun fort pustevansker. Derfor er det viktig at kjøreturen går fort. Av den grunn kan vi ikke belage oss på samkjøring, sier faren.

– Fryktelig problematisk
Rektor Sigrun Tveitnes på Tveiterås skole sier at skolens ansatte flere ganger har blitt sittende og vente på skoletransport sammen med Sine-Marie.

– For den aktuelle eleven har det vært fryktelig problematisk. Hun har ventet på bil i timevis flere ganger, og ansatte har ventet med henne flere ganger til lenge etter at skolen stenger 1630, sier rektoren.

Onsdag ventet tre ansatte til klokken 1800.

–Bergen taxi hadde simpelthen ikke noe svar til oss. Det er ikke første ganger vi opplever å stå i gangen og vente.

Lover bot og bedring
Etter at BA kontaktet Bergen taxi, lover selskapet fast sjåfør for Sine-Marie.

–Det er ikke annet å si enn at det er svært beklagelig, det som har skjedd, spesielt overfor Sine-Marie, men også for både skolen og foreldrene, sier administrerende direktør Jan Valeur i Bergen Taxi.

Etter at BA kontaktet ham torsdag formiddag, fikk han undersøkt saken og lover nå å løse problemet.

–Det som skjedde onsdag skal selvfølgelig ikke skje, og det har nok også vært noen avvik tidligere i vår. Sine-Marie har hatt fast sjåfør hver morgen, og fra nå av kommer den samme sjåføren og henter henne på ettermiddagen, lover Valeur.

– Problem for alle
Rektor Sigrun Tveitnes på Tveiterås skole forteller at de ikke har store problemer med skoletransport for elevene som har fast sjåfør. Dermed kan det nå se lyst ut også for Sine-Marie (7) og hennes fortvilte foreldre.

– For våre elever med faste sjåfører er det lite problemer. Den aktuelle eleven har ikke fast sjåfør hjem, og har ventet i timesvis. Jeg tror dette er et problem for alle spesialavdelingene i byen, sier Tveitnes.

Valeur innrømmer at behov for store biler kan være en utfordring.

– Onsdag var det en liten bil på vei for å hente, men så ble det avdekket at hun måtte ha en stor bil. Vi har et færre antall store biler, og det skaper noen utfordringer. Det hjelper selvfølgelig ikke Sine og hennes foreldre, sier Valeur.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere