- Fattige kaster vekk penger på dårlig mat

Foto: Pa Photos / Scanpix

Kjendiskokk Jamie Oliver (38) kritiserer de fattige.

28.08.13 08:34

(Bergensavisen) Han synes de er lite smarte som bruker penger på dyr ferdigmat, fremfor å lage maten fra grunn - som er mye billigere.

Selv er han god for 150 millioner britiske pund og sier til avisen Daily Mail at han synes det er «vanskelig å snakke om fattigdom fordi familier som sliter økonomisk ikke har et særlig effektivt husholdningsøkonomi».

Oliver er særlig oppgitt over fattige i Storbritannia.

- Fattige lokalsamfunn i andre land har en mye bedre forståelse for god mat. Det har hendt at jeg kommer over enormt inspirerende mat når jeg reiser til økonomisk utfordrende steder i verden, sier han.

- Da kommer smaken fra kraft av billig kjøtt som har blitt tilberedt langsomt. Og mange bruker gammelt brød for å få bedre tekstur på sauser og supper. Det er ikke min mening å være fordømmende, for jeg har tilbragt mye tid sammen med fattige.

Men problemet, slik Oliver ser det, er ikke bare at man kjøper dyr halvfabrikat eller dyr ferdigmat.

- I et av TV-showene mine sitter en mor og spiser chips og ost ut av et isoporbeger. Bak henne i stuen står det en massiv TV. Det er jo sånt som bare ikke går opp, sier Oliver.

- Det fascinerer meg at syv av ti av de fattigste familiene velger den dyreste maten for sine familier, altså ferdigmat. Jeg møter folk som sier til meg: «Du forstår ikke hvordan vi har det.» Jeg får bare lyst til å klemme dem og teleportere dem til en siciliansk gatearbeider som har 25 blåskjell, ti cherrytomater og en pakke med spaghetti – og som lager den mest fantastiske pastaen for under et pund. I Italia og Spania spiser de bra selv om de ikke har så mye penger, mener Oliver.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.