*Nettavisen* Nyheter.

- Fedre opplever seg diskriminert av NAV

Foto: (Nettavisen)

Nestleder Solveig Horne (Frp) i Stortingets familiekomité vil ha full gjennomgang av bidragsregelene.

19.08.13 14:39

- Vi ønsker en full gjennomgang av hele bidragsordningen for å se om den er treffsikker nok, og for å se om far blir diskriminert med dagens regelverk, sier stortingsrepresentant Solveig Horne som er første nestleder i Familiekomiteen på Stortinget i en kommentar til Nettavisens artikler om NAVs beregning av barnebidrag.

- Jeg får i gjennomsnitt to telefoner i uka fra fedre som opplever seg diskriminert. Det vi hører er at mor slipper unna å dokumentere, men at far hele tiden må dokumentere og hyre advokat. Hvis far har betalt for lite i barnebidrag så får han ekstraregning, men hvis han har betalt for mye så får han ikke pengene tilbake, sier hun.

Nettavisen har den siste uken satt søkelyset på barnebidrag etter at en pappa fortalte hvordan han ikke kunne klage på fastsettelsen av bidraget, selv om NAV bevisst hadde brukt feil inntektstall på barnemoren.

Les: NAV bommet, men nektet å motta klage

Nestleder Rune H. Rækken i Foreningen 2 Foreldre (F2F) fortalte at barnebidrag på 10.000 - 12.000 kroner ikke er uvanlig, og at bidragsmottakere har et stort innkrevingsapparat i ryggen, mens de bidragspliktige selv må gå til søksmål hvis den andre parten ikke ønsker å dekke halvparten av reisekostnader i forbindelse med samvær.

Les: - Betaler 10.000 - 12.000 i barnebidrag

Mange reaksjoner
Kommentarene på Nettavisens artikler tyder også på at mange er misfornøyde.

«Dette er en klassisk historie, og dessverre er det massevis av like saker. Felles for dem alle er at mødre kan gjøre hva de vil, mens far må betale. Nekter hun barna å se far, må far betale enda mer. Går han til retten, må han vanligvis dekke alle utgifter. Det kan beløpe seg til hundretusener, men fører ofte ikke fram, fordi far blir stemplet som en konfliktmaker når han bruker rettslige midler for å se sine barn. 70.000 norske barn ser aldri eller nesten aldri pappa» skriver en.

«Har selv en eks som NAVer på 5 året og samtidig bruker barnet som inntektskilde. Jeg vil ha han 50 prosent, men får ikke lov av henne. Ikke en dritt jeg kan gjøre med det.»

«Det oppleves som kjipt når staten overkjører folk på den måten; man får ingen gehør fordi noen i den aktuelle etaten har bestemt seg og nekter å se en sak fra mer enn én side».

Her finner du debatten

- Urimelig å flå den andre parten
En skriver om NAVs beregning av barnebidrag: «Jeg søkte om endring fordi inntekten min hadde gått ned. Selv med lønnsslipper trodde de ikke jeg tjente så "lite"»

De høye bidragene er det ikke bare fedre som opplever som høye.

En bidragsmottaker forteller at hun og eksmannen kuttet barnebidraget fra 4850 kroner til 2640 kroner i måneden med privat avtale. «Vi har holdt oss på et levelig nivå, som er med på å dekke det som trengs og han har da mulighet til å yte mer når han har dem annenhver helg. Jeg syns det er urimelig å "flå" den andre parten, er barna som lider til syvende og sist» skriver hun.

En mor som betaler barnebidrag skriver: «Jeg er ikke mann. Men ble "diskriminert" på akkurat samme vis som deg, og jeg kjenner mange andre mødre som opplever dette også. Var i den situasjonen i 15 år».

- Gamle holdninger
Horne sier at selv om regelverket har blitt bedre de siste årene, så praktiseres det ofte av saksbehandlere med gammeldagse holdninger.

- Bare den siste uken har jeg hatt flere telefoner fra fortvilte fedre som møter et rigid system og gammeldagse holdninger hos NAV. De står maktesløse mot enkelte saksbehandlere, sier Horne.

Hun sier at selv om flere og flere fedre tar ut pappaperm så har Norge fremdeles et system der far blir diskriminert i forhold til samværsreglene.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.