RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Feil å nekte meg utdanning

SA NEI: Universitetet i Oslo og fakultet for spesialpedagogikk mente bruk av det religiøse hodeplagget nikab var problematisk når det kommer til problembasert læring, seminarvirksomhet og egentrening i rådgivning. - Jeg mener avvgjørelsen bygger på manglende kunnskap, sier Somia Salaouatchi (bildet) til Nettavisen.
SA NEI: Universitetet i Oslo og fakultet for spesialpedagogikk mente bruk av det religiøse hodeplagget nikab var problematisk når det kommer til problembasert læring, seminarvirksomhet og egentrening i rådgivning. - Jeg mener avvgjørelsen bygger på manglende kunnskap, sier Somia Salaouatchi (bildet) til Nettavisen. Foto: Foto (Privat)
Sist oppdatert:
Studenten velger nye fagemner etter å ha blitt nektet å bruke nikab, men mener Universitetet i Oslo gjør en feil.

OSLO (Nettavisen): - Jeg mener avvgjørelsen bygger på manglende kunnskap om hva det i praksis innebærer å gå med nikab og mener det ikke vil være noen praktiske problemer knyttet til denne utdanningen for meg. Kommer jeg i arbeid, må jeg selvsagt ta nødvendige hensyn.

Det sier Somia Salaouatchi til Nettavisen.

Ble nektet å delta

Hun er studenten som ble nektet å delta i deler av undervisningen ved Universitetet i Oslo uten å løfte på sløret.

Berit Rognhaug, leder ved Institutt for spesialpedagogikk (ISP), uttalte til Universitas at vedtaket er faglig begrunnet. Hun mener bruk av det religiøse hodeplagget nikab kan være problematisk når det kommer til problembasert læring, seminarvirksomhet og egentrening i rådgivning, skrev Universitas i sin omtale av saken.

BÆRER NIKAB: - Jeg ser på nikaben som obligatorisk i mitt liv, sier Somia Salaouatchien til Nettavisen.

Velger andre fagemner

Somia Salaouatchi er ikke enig i begrunnelsen, men sier hun likevel vil velge andre fagemner for å komme i mål med sin bachelorgrad.

- I stedet for å fokusere på spesialpedagogikk, velger jeg andre fagemner som jeg har hatt lyst til å ta. Jeg tror jeg likevel skal få til den kombinasjonen jeg trenger, sier hun.

Retten til utdanning

En del av begrunnelsen hun fikk var at arbeidsmarkedet ikke var klare for folk som henne. Selv om det skulle vise seg å være riktig, mener hun det likevel er feil å nekte henne utdanningen.

- Arbeidsmarkedet er ikke klare for blinde, døve, gamle, psykisk belastede, og mange andre, men det gjør det ikke legitimt å si at de ikke bør kaste bort tiden på utdannelse, påpeker hun.

- Vet når jeg må ta den av

En annen del av begrunnelsen var at hun som spesialpedagog må jobbe med barn med spesielle behov og at en helhetlig kommunikasjon er nødvendig. Det sier hun seg helt enig i:

- Hver dag møter jeg barn med og uten spesielle behov. Men jeg vet når jeg trenger å ta opp plagget så min nese og munn synes. Det er kun det som skjules.

Fakta: Debatten om nikabforbud

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Frp vil vurdere å ta opp spørsmålet om et norsk lovforbud mot burka og andre plagg som dekker ansiktet på nytt.

* Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, EMD, ga onsdag Frankrike medhold i at et lovforbud mot heldekkende religiøse plagg på offentlige steder er godt innenfor de europeiske menneskerettighetene.

* Ap-leder Jonas Gahr Støre sier de ikke ser behovet for noe forbud mot heldekkende plagg som burka og nikab.

* Høyre har tidligere stemt nei, mens regjeringens støttepartier - Venstre og KrF - sier de ikke har endret mening som en følge av dommen i Strasbourg.

(Kilde: NTB)

Les også: Nikab og burka kan blir forbudt i Norge

Hun minner om at nikaben ikke er i bruk sammen med kvinner og barn.

Somia Salaouatchi peker på at spesialpedagogikk gir et vidt spekter av yrkesområder hun kan jobbe med etter endt studie.

- Ingen vet om jeg kommer til å jobbe med blinde eller lage dataprogrammer for barn med spesielle behov eller om jeg rett og slett tar av nikaben på jobb, sier hun.

- Hvorfor er det viktig for deg å bruke nikab?

- Jeg er muslim, og for meg er det rett tolkning. Jeg ser på den som obligatorisk i mitt liv.

Les også: Støre åpner for å revurdere forbud mot burka

Vi har stengt kommentarfeltet for natten. Det blir åpnet igjen lørdag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere