*Nettavisen* Nyheter.

- Feil å ofre fremtiden for å sikre oss som utgjør fortiden

Ivar Gjersrud frykter at samfunnet nå ofrer yngre generasjoner for å redde hans generasjon.

Ivar Gjersrud frykter at samfunnet nå ofrer yngre generasjoner for å redde hans generasjon. Foto: (privat)

Vidar Gjersrud vil ikke at unges økonomi skal ruineres for at samfunnet skal ta vare på ham og andre som har levd et langt liv.

25.03.20 11:22

- Tenk på hvor fenomentalt vi har hatt det i oppgangstiden etter krigen, sier 76 år gamle Vidar Gjersrud til Nettavisen. Selv har han kols og vet at koronaviruset vil kunne være dødelig hvis han blir smittet. Selv kaller han seg «en i avgangsklassen med livserfaring».

Følg utviklingen av korona-pandemien i Nettavisens nyhetsstudio.

Likevel er han uenig i myndighetenes valg om å stenge av store deler av samfunnet, i kampen mot viruset. Han frykter at mange unge nå går en mørk økonomisk tid i møte, fordi myndighetene gjør alt for å redde de eldre.

«Jeg er både eldre og syk og vet at jeg kanskje ikke overlever om jeg blir smittet nå. Men det er grunnleggende feil å skulle beskytte meg på bekostning av kommende generasjoners trygghet», skriver han i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Skilsmisser, selvmord og kriminalitet

Han skriver at det for mange bedrifter ikke vil hjelpe med utsatte avgifter og mer lån, når inntektene uteblir og husleien fortsatt løper. Krisepakkene vil ikke hjelpe mange bedrifter. De vil gå konkurs og arbeidere vil miste jobben.

Les fra 24. mars 2020: Sjokktall fra NAV: 291.000 arbeidsledige - ledigheten over 10 prosent

«Arbeidsledigheten vil øke. Med økonomiske problemer kommer depresjoner, selvmord, skilsmisser og kriminalitet. Usikkerheten er enorm» skriver han.

Gjersrud forteller at han er usikker for fremtiden til de han er glad i.

I dag er han pensjonist, etter et langt og rikt liv. Selv startet han opp som selvstendig næringsdrivende på begynnelsen av 80-tallet, og har vært med på å starte opp flere selskaper i ulike bransjer, som fortsatt er i drift i dag og har mange ansatte på lønningslistene.

Les også: Børskollaps og rentefall: Slik sikrer du pensjonen din (+)

- Det verste du opplever som arbeidsgiver, er at du er nødt til å si opp noen, sier Gjersrud. Han misunner ikke de selvstendig næringsdrivende som i disse dager må permittere og vurdere oppsigelser på grunn av en usikker fremtid, som følge av kampen mot koronaviruset.

«Nå er det tusenvis av små og mellomstore bedrifter rundt om i landet, som vanligvis har trygge og gode arbeidsplasser for folk, som ikke vet om de vil overleve sommeren» skriver han i DN.

- De glemmer at vi vokste opp med utedass

- Jeg har fått enorm respons. Mange gamle kjente er helt enige. Så har jeg venner som synes jeg er dum, sier Gjersrud. Han håper at de eldre tenker på fremtiden til generasjonene som kommer, og at de skal slippe å oppleve økonomiske uår.

- Jeg synes de skal tenke over hvor fenomenalt vi har hatt det. De glemmer at vi vokste opp med utedass. Vi opplevde rasjoneringstiden etter krigen. Vi husker hvordan det var å gå med merker i butikken, sier han.

Han skulle ønske at politikerne, som i dag lovpriser helsearbeiderne for deres kamp mot korona, også hadde sett verdien av butikkansatte og alle de andre som nå lider i denne krisen.

Les også: Bjørn Kjos selger Norwegian-aksjer

- Det gjelder jo så mange. Vi har folk som jobber i servering, hotell og i byggebransjen, sier en urolig Gjersrud.

Han håper også at folk nå viser solidaritet for hverandre, og at de som har, deler med de som ikke har.

- For dem som sitter å knuger på sparegrisen, kanskje de skal åpne opp og dele litt, sier han.

Erna Solberg: - Gjør inntrykk

Under pressekonferansen tirsdag sa Erna Solberg at det gjør inntrykk å lese om eldre mennesker som mener det er feil å ødelegge økonomien for å redde dem.

Les også: Koronakrisen kan ha overraskende effekt: - Nå har vi et felles prosjekt (+)

Solberg poengterte blant annet at hvis man ikke gjør kraftige tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset, så vil helsevesenet bli overbelastet.

Da vil ikke helsevesenet har mulighet til å hjelpe alle. Dermed vil også unge og friske mennesker omkomme, både som følge av viruset og andre sykdommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag