RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Feil av Norges Bank

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets mener Norges Banks rentekutt er feil: Sentralbanken gir gass i nedoverbakke. Men samtidig må Dørum bite i det sure eplet og endre sine renteprognoser
- Dagens rentebeslutning fra Norges Bank tok oss alle på sengen, skriver Dørum i en kommentar til sentralbankens kutt i styringsrenten fra 2,50 til 2,25 prosent, som kom primært på grunn av en overraskende lav prisvekst.

Nå tror DnB Markets renten om ett år vil være 3 prosent, mot en tidligere prognose på 4 prosent.

- Men beslutningen er etter vår vurdering feilaktig, skriver Dørum.

Han lister opp argumenter mot rentekutt, momenter som Norges Bank også nevner:

- Høyere økonomisk vekst i USA.
- Fed's vurdering av at deflasjonsrisikoen er redusert.
- Høye oljeinvesteringer i 2004 og 2005.
- Høy vekst i 3. kvartal i Fastlands-Norge.
- Økende sysselsetting.
- Økte boligpriser.
- Økende lånevekst for husholdningene.
- Mer ekspansiv finanspolitikk (men trolig med små prisvirkninger).
- Økende etterspørsel rettet mot varehandel og tjenesteytende bedrifter.

- Vi kan for vår del legge til at den inflasjonen vi nå ser er et resultat av forhold Norges Bank ikke kan påvirke, som strukturelle skift i utenrikshandelen (økt lavkostimport fra Kina) og økende konkurranse. Lidls inntreden neste år kan gi mer av dette. Dermed er det mulig at inflasjonsmålet er satt for høyt, det vil si at 2,5 prosent ikke lenger samsvarer med balanse i produksjon og sysselsetting, skriver Dørum.

- Det riktige ville – etter vår oppfatning – nå være å åpne for at det vil ta lengre tid å få inflasjonen opp enn tidligere antatt, heter det.

- Men budskapet til landets mange lønnstakere fra sentralbanken er krystallklart. Krev! Krev høyest mulig lønnsvekst slik at inflasjonen kommer opp. (Og dette er den samme sentralbanken som i fjor advarte om høyere rente om lønnsveksten ble for høy, og heller ikke nølte med å heve da så skjedde), heter det videre, før konklusjonen kommer:

- Vi medgir at faren for overoppheting ikke fremstår som umiddelbar, og at sentralbanken kan møte en eventuell sterkere økonomisk vekst med raskere renteøkninger enn det vi nå ser for oss. Samtidig er det helt åpenbart at sentralbanken nå gir gass i nedoverbakke og skaper forventninger om at renten vil være lav lenge. Det er i så måte betegnende at finansministeren samtidig går ut og advarer folk mot å låne mer. Men det er jo blant annet på denne måten at veksten og inflasjonen må bringes opp¿

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere