RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Feil begått også i New York, Madrid og London

Oslo (NTB): Jens Stoltenberg (Ap) påpekte overfor Stortinget at også land som har vært mer utsatt for terror enn Norge, gjorde feil da store angrep rammet dem.

Statsministeren uttalte at lærdommene etter katastrofer som Alexander Kielland-ulykken, Scandinavian Star-brannen og tsunamien i 2004 har gitt Norge bedre fungerende systemer.

Men han viste til Storbritannia, Spania og USA i tiår har vært utsatt for terrorhandlinger, men at det likevel ble begått feil under håndteringen av angrepene mot New York i 2001, Madrid i 2004 og London i 2005.

- Feil de ulike landene har lært av i ettertid, og brukt til å forbedre rutiner og systemer. 22. juli påførte oss slik lærdom. Prisen var meningsløst høy, men vi plikter å bruke den til å gjøre Norge sikrere, sa statsministeren.

Han avsluttet redegjørelsen for Stortinget med å rose alle enkeltmenneskene som gjorde en «ekstraordinær innsats» 22. juli - både rammede, frivillige, statsansatte og nødpersonell.

Stoltenberg påpekte også at kampen mot terror begynner allerede med en inkluderende skole og tillitsfull dialog mellom religioner. Han oppfordret også hver og en av landets innbyggere til å stå opp mot tegn til voldelig ekstremisme, og varsle om svikt i beredskapen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere