*Nettavisen* Nyheter.

- Feil tidspunkt for pris til EU

Oslo (NTB): - EU er i dag mer konfliktskapende enn konfliktdempende, sier generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité Kate Hansen Bundt, som mener det er feil tidspunkt å gi prisen til EU nå.

12.10.12 11:21

Bundt stiller seg noe undrende til meldingen om at EU tildeles årets fredspris, slik NRK meldte en times tid før den offisielle kunngjøringen fredag.

- EU var i utgangspunktet et fredsprosjekt. Det startet med et tysk-fransk forsoningsprosjekt etter to verdenskriger, fastslår Bundt.

I dag mener hun at innføringen av euro har gitt EU en langt mer konfliktskapende rolle enn tidligere.

- Eurosonen var det som i utgangspunktet skulle fordype integrasjonen. Men i dagens Europa har dette prosjektet blitt langt mer konfliktskapende enn konfliktdempende. Spania og Hellas har dype økonomiske problemer. Det har ført til stor sosial og politisk uro, sier Kate Hansen Bundt. Hun føyer til at dette også har ført til en fremvekst av nynazistiske strømninger i flere europeiske land, blant annet ved at nynazister har fått plass i Hellas' nasjonalforsamling.

- Jeg undrer meg over tidspunktet. Men vi vet at Thorbjørn Jagland har ønsket å gi prisen til EU, det har også Geir Lundestad, sier Bundt om de to som henholdsvis er Nobelkomiteens leder og sekretær. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.