*Nettavisen* Nyheter.

- Feilvurderte antall doser

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Norske helsemyndigheter kan ha feilvurdert hvor mange doser som er nødvendig for hver pasient.

14.10.09 23:12

Norske helsemyndigheter kan ha bestilt for mange doser med svineinfluensavaksine. Utgangspunktet var at hver pasient trengte to doser for at vaksinen skulle være motstandsdyktig. Nå viser det seg imidlertid at Verdens helseorganisasjon opplyser at én dose skal være tilstrekkelig.

Norge har bestilt 9,4 millioner doser for å dekke behovet til hele den norske befolkning, og kan dermed risikere å sitte igjen med flere millioner doser til overs.

- Det kan være at vi gjør om på antall doser når det gjelder ungdom og vokse, og beslutter at én dose er nok for voksne. Vi kommer til å diskutere det nå fremover - hvordan vi skal forholde oss til dette og om vi skal si at det er tilstrekkelig med én dose til de over ti år, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, til Nettavisen.

I tillegg er det ikke sikkert at alle trenger å vaksinere seg likevel. Norge får vaksinen fra GlaxoSmithKline, og det er trolig ikke mulig å avbestille så langt ute i prosessen.

Én dose holder ikke for barn
I USA er det imidlertid frykt for at én dose ikke skal holde for barn under ti år.

- Vi jobber med det motsatte, for vi har sagt hele tiden at alle skal ha to doser, sier Iversen.

Nye testresultater av vaksinen i USA antyder at barn under ti år trenger to doser for å være helt beskyttet mot svineinfluensaen, opplyser produsenten av vaksinen Sanofi Pasteur onsdag kveld.

Det amerikanske senter for sykdomskontroll og forebygging mener nyheten ikke er overraskende ettersom denne aldersgruppen vanligvis trenger to doser med sesonginfluensavaksine for å utvikle immunitet.

Testresultatene står nemlig i forhold til resultatene fra prøver som amerikanske helsemyndigheter har foretatt tidligere.

- For yngre barn er motstandskraften fra én dose moderat, men ikke tilstrekkelig for å la én dose gjøre susen, sier dr. Anthony Fauci, direktør ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases, melder nyhetsbyrået AP.

Testen ble gjennomført på 474 barn i alderen mellom seks måneder og ni år. Kun halvparten av barna i aldersgruppen seks måneder til tre år hadde nok motstandskraft etter én dose. Det samme gjelder tre firedeler av barna fra tre til ni år.

- For voksne ser én dose ut til å være nok, opplyser Sanofi Pasteur.

50.000 doser til Norge
Mandag tidligere denne uken ankom 50.000 doser med vaksine mot svineinfluensa til Norge. Vaksinen vil trolig være på plass i de første kommunene over helgen.

- Vaksineringen begynner i neste uke, bekrefter Iversen.

Folkehelseinstituttet anslår at en million doser vil være klare for bruk innen midten av november. Dette skulle dekke behovet for personer som er i risikogruppen, samt helsepersonell.

Risikogruppen innebærer blant annet gravide, folk med kroniske luftveissykdommer, hjerte- og karsykdommer, nedsatt forsvar mot infeksjoner og diabetes.

Her kan du lese mer om risikogruppene.

Flere forskningsrapporter viser at gravide er en spesielt utsatt gruppe.

Ler mer her: - Åtte ganger større risiko for å bli syk og dø

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag