RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fengsel redder liv

- De narkomane er faktisk for syk til IKKE å sone, påstår overlege Steinar Skrede.

Som iBergen.no skrev tidligere mandag, er det satt i gang et prosjekt i Bergen fengsel som går ut på å behandle de innsatte for hepatitt C. Men dette er ikke den eneste sykdommen de narkomane sliter med - problemet er å få utredet helseproblemene.

- Refleks og fengsel redder liv. De narkomane er faktisk for syk til IKKE å sone. Når jeg har denne gruppen inne til konsultasjon for hepatitt C, så avdekker jeg også mange andre helsemessige forhold som de trenger behandling for. I fengselet har vi kontroll på de narkomane, de får tak over hodet, får mat og møter til avtaler. Det blir en helsegevinst. Utenfor murene ligger de ute hele natten, junker seg og risikerer å bli slått i hjel, sier Skrede som legger til at de narkomane faktisk er opptatt av helsen sin.

- De skjønner at de er ille ute. Det er tross alt en dødelighet på 50 prosent i løpet av 15 år hos de narkomane. Problemet er å få de til å møte opp til avtaler utenfor murene.

- Hvordan ta de narkomane henvendelsen fra deg i fensgelet?
- Det som er positivt er at to av tre narkomane vil møte meg i fengselet. De er på en måte ikke tilgjengelig for helsehjelp utenfor murene.

De narkomane blir også oppfordret til nulltoleranse når det gjelder deling av sprøyter og bomull. Ryktet om studiet går blant fangene og Skrede håper også at prosjektet skal sette et enda sterkere søkelys på helse hos de narkomane selv.

Store etiske dillemma
Skrede påpeker at legene står overfor store etiske dillemma med å behandle de innsatte.

- For det første så har vi bare tilgang på disse pasientene i kraft av at de er ufri. Det andre er at det bare er en av ti som har kunnskaper om sykdommen og forstår hva jeg snakker om. Problem nummer tre er at behandlingen er svært kostbar, sier Skrede som legger til at behandlingskostnadene per pasient stiger i takt med hvor mange som faller ut av behandlingen. - Kostnaden for hvert kurerte liv blir dermed ekstrem.

- Hvilke kostnader snakker vi om her?
- Sprøytene koster 9500 korner i måneden og tablettene 6000 kroner. Det skulle bli rundt 4000 kroner i uka per pasient. Og denne sykdommen må behandles enten i 24 uker eller i 48 uker, sier Skrede som likevel presiserer at det ikke er alle som skal behandles for sykdommen. – De er viktig at alle skal vurderes for sykdommen, men det er ikke dermed sagt at alle skal ha behandling.

Hardhendt behandling
Behandlingen som gis de hepatitt C-smittede er av den harde sorten.

- Det er alvorlige bivirkninger av behandlingen og vi har faktisk hatt tilfeller i Norge der personer har dødd under behandling.

Utfordringene blir dermed helt klart å holde de narkomane inne i behandling etter at de er ferdig å sone. Målet for forskningsprosjektet er å få inn 100 analyser der målet er å spesifisere hvor mange som kan behandles med suksess.

- Vi vil få avdekket hvor mange vi klarer å få med oss i prosjektet og hvor mange som faller fra underveis. Resultatene våre vil være veiledende og gi oss et veldig godt holdepunkt i behandlingen. Får vi til dette, så kan andre fengsler og infeksjonsklinikker vurdere å sette i gang behandling etter de konklusjonene vi kommer frem til, sier overlege ved infeksjonsseksjonen ved Medisinsk avdeling, Steinar Skrede til iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere