RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ferdigmat har ufortjent rykte

Sist oppdatert:
Cathrine Borchenieus fra «Sunt og godt» på TV 2 mener du kan unne deg en burger til lunsj.

(SIDE2): - Så lenge du ikke spiser ferdigmat hver dag, så er det ikke så ille å spise en burger i ny og ne. Men det fins sunnere alternativer også hos burgerkjedene. På Burger King kan du for eksempel spise en Fedonking burger (326 kcal) eller en salat til lunsj, sier ernæringsfysiologen.

Ufortjent usunt
Hun mener ferdigmat har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Det fins jo en rekke ferdigvarianter som er sunne også. For eksempel Fjordland-middagene og frossengrønnsaker. Spiser du et par stykker Grandiosa pizza så er ikke det så ille heller. Alt kommer jo an på porsjonene, mener hun.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Catrine er aktuell med programmet «Sunt og godt på» TV 2. Her møter vi familier som har ulike problemer og utfordringer i forhold til mat og overvekt.

Ikke så mye til
- I forrige program møtte vi et barnløst par som drakk alt for mye brus og spiste mengder med godterier.

- Der var det jo så masse å ta tak i at det ikke skulle så mye til for å gjøre ting bedre, smiler hun

Til å være ernæringsfysiolog er Catrine ganske avslappa. Vi møtes på kafeen Bagel & Juice i Oslo sentrum og Cathrine bestiller en stor smoothie med skogsbær.

Hun innrømmer at hun sliter med å få i seg nok frukt og grønt, og at en smoothie er en smart måte å dekke inn en kvote frukt på.

-Jeg er jo ikke helt asket selv om jeg jobber med ernæring selv og må innrømme at jeg spiser ikke alltid sunt selv. Dessuten gir jeg barna mine ferdigpizza jeg også. Allikevel er det viktig å passe på at barna får et sunt kosthold i oppveksten, legger ernæringsfysiologen til.

- Det du spiser som barn er ofte det du fortsetter å spise som voksen. Cathrine er liten og vever, og kan ikke veie mer enn 50 kilo selv.

- Jeg har aldri vært tjukk, men da jeg var 20 år veide jeg ti kilo mer enn jeg gjør nå og måtte passe meg for å dytte i meg for mye sjokolade for eksempel.

Den enkeltes ansvar
At nordmenn bare blir tjukkere tror hun er et problem som det kan være mange grunner til. Men hun syns mye av ansvaret ligger hos den enkelte.

- Selv om matindiustrien kunne tatt enda mer ansvar og tilbudt flere sunne alternativer, så har det jo blitt mye bedre de siste årene. Og det må jo være den enkeltes valg å spise sunt, ikke et globalt ansvar.

Selv prøver hun å lære folk ett og annet om kosthold.

-Jeg er ikke så glad i programmer som er ekstreme og for eksempel skal slanke tjukke barn. Jeg har mye mer tro på forebygging. Man må inspirere barn til å skjønne at det er digg å være i god form, sier hun.

Programmet skal være et opplysende program som tar opp hverdagsproblemer som folk kan kjenne seg igjen i, mener Cathrine.

Tidsnød er fedmefelle
- Den største fedmefellen i dag er nok at folk har dårlig tid og at kjappe løsninger er lett tilgjengelig. Når vi har drukket opp smoothien vår på Bagel & Juice går vi så videre til Burger King for å sjekke hva som er «ok» å spise på menyen.

- Jeg ville valgt en av salatene, selv om dressingen inneholder mange kalorier så er de basert på oljer som er sunne, sier Cathrine. Fedonking-burgeren er også helt ok hvis du dropper pommes frittes og drikker en sukkerfri brus til. Den kan du faktisk komme unna med til lunsj, sier hun.

Se kalori-innholdet for de ulike burgerne hos Mc Donalds og Burger King her; Her er den feteste burgeren

Cathrines fem generelle råd;

1. Spis frokost

2. Spis regelmessig (Hver 3. eller 4. time)

3. Spis fiberrikt og dropp sukkerholdige produkter

4. Spis så mye frukt og grønt du klarer og drikk vann

5. Tren regelmessig

LES MER HELSE HER

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere