*Nettavisen* Nyheter.

- Fikk 85.000 for å holde kjeft

Foto: (AN Media)

Fretex Nord-Norge har åpenhet som kjerneverdi, men bladde opp 85.000 kroner for å unngå negativ omtale.

30.05.11 12:05

Daglig leder Toine Sannes i Fretex Nord-Norge kjøpte høsten 2008 en tidligere avdelingsleder til taushet med 85.000 kroner, pluss to måneders lønn, det skriver Finnmarken.

Finnmarken har fått tilgang til den hemmelige avtalen. Her har Sannes blant annet skrevet under på at avdelingslederen som hun sparket noen måneder i forveien, skal «gis god attest og referanser med fokus på hennes positive sider.»

Beklager usaklig oppsigelse
Avdelingslederen, Monika Gundersen, fikk i juni 2008 sparken fra Fretex' avdeling i Bodø. I september ble den hemmelige avtalen undertegnet. Her trekker Fretex Nord-Norge tilbake oppsigelsen som usaklig, beklager den og «måten denne ble gitt på og de belastningene denne har påført arbeidstaker.»

- I denne anledning utbetales for tort og svie kr 85.000, heter det i avtalepapirene.

Men godtgjørelsen stilte også krav til munnkurv. Videre heter det nemlig:

- Partene er enige om at man ikke skal omtale hverandre negativt i forbindelse med og etter avslutning av arbeidsforholdet.

- Jeg fikk pengene som tort og svie, som jeg forstår de har en konto for. Men det var jo tydelig at det var for at jeg skulle holde kjeft, sier Gundersen.

Taushetsbelagt
Begge parter lovet også å «bevare taushet om denne avtalens innhold, med unntak overfor offentlige myndigheter om nødvendig».

Gundersen velger nå å bryte løftet:

- Ja, jeg velger å gjøre dette nå fordi jeg har fått vite at Sannes i referansesamtaler med mine potensielle arbeidsgivere har sagt ufordelaktige ting om meg, sier hun til Finnmarken.

Hun forteller at oppsigelsen kom «som lyn fra klar himmel».

- De oppga som grunn at jeg og den andre ansatte ved avdelingen ikke hadde gjennomført morgenmøter hver dag, og ikke kunne vise til referater fra disse. Men vi var bare to ansatte der, så vi syntes ikke det var særlig nødvendig. Vi organiserte oss og arbeidet helt greit uten disse møtene, sier hun.

- Men dette var bare en unnskyldning. Jeg ble presset ut. Jeg var godt likt i Bodø, og de som var på tiltak hos oss, satte i gang en underskriftskampanje for å få meg tilbake i stillingen. Denne ble også sendt til styret i Fretex sentralt, sier hun.

Gundersen stiller seg undrende til at hennes tidligere sjef fortsatt er i jobben.

- Hun behandler folk dårlig, rett og slett, sier hun.

Hemmelighold i Fretex
Det er flere enn Gundersen som har reagert på hemmelighold i Fretex.

Sør-Varanger Bedrifthelsetjeneste intervjuet i februar i år alle bortsett fra én ansatt ved Fretex Nord-Norges avdeling i Kirkenes. Finnmarken har fått tilgang til den påfølgende rapporten, hvor det blant annet heter at det har kommet fram at «man er misfornøyd med dialogen mellom øvre ledelse og avdelingen».

- Flere etterlyste mer åpenhet i organisasjonen, man opplevde at ting ble holdt «hemmelig», noe som igjen førte til rykter og spekulasjoner, heter det i rapporten.

Kommenterer ikke
Fretex Nord-Norge har hovedkontor i Kirkenes, men Fretex-sjefen, Toine Sannes, har hjemmekontor i Sortland. Når Finnmarken konfronterer henne, sier hun at hun ikke kan kommentere verken den hemmelige avtalen eller anklagene mot henne.

- Vi kommenterer aldri personalsaker i mediene, sier Sannes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.