*Nettavisen* Nyheter.

- Fikk anoreksi på grunn av pappa

Foto: Splash News/BBC3 (Splash News/BBC3)

Anorektiske Emma Stevenson (15) får oppmerksomhet i Storbritannia.

21.01.09 11:06

(SIDE2): Hun er med i BBC-dokumentaren «Born Survivors» der hun forteller om sine spiseforstyrrelser, melder Splash news.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det som er spesielt med Emma Stevenson er at hun oppgir farens overvekt som årsaken til at hun fikk spiseforstyrrelser.

Ville ikke ende opp slik
Den unge jenten gikk raskt ned i vekt og veide i overkant av 47 kilo da familien tok tak i sine egne problemer.

- Jeg har alltid tenkt at siden pappa er så stor så kan det skje med meg også, og jeg ville ikke ende opp slik, sier hun.

I løpet av et år utviklet den 170 centimeter høye jenten en frykt for mat som førte til at hun sluttet helt å spise, og kiloene raste av.

- Jeg var redd for mat og for hva som kunne skje om jeg spiste, så jeg unngikk det bare helt.

- Jeg var helt knust
For mamma Christine Stevenson (48) ble det etter hvert klart at måltidene som hele familien brukte å nyte sammen var blitt til anledninger som hennes datter fryktet.

- Emma ble plutselig skrekkslagen når det var snakk om mat og jeg klarte ikke å få henne til å spise.

Da pappa Grant Stevenson (40) skjønte at det var på grunn av vekten hans at datteren hadde fått problemer tok han det tungt.

- Jeg var helt knust, sier han i dokumentaren.

Går opp og faren går ned
Han veide en stund over 140 kilo og en screening han gjorde gjennom jobben ble en katalysator for datterens spiseforstyrrelser.

- De sa at jeg kunne risikere å dø innen jeg fylte 50 om jeg fortsatte slik jeg gjorde, og det gjorde inntrykk på Emma.

Datteren sier selv at faren ikke skjønte hvor stort dette problemet var for henne.

Hun var ikke tynn nok til å få hjelp via noen av programmene til National Health Service, så en lokal forening for spiseforstyrrelser ble til slutt stedet der hun fikk snakket ut om sine problemer.

Det som ble avgjørende var at hennes far også tok tak i problemene, og sammen gjorde de en avtale. Nemlig at for hvert pound (0,45 kilo) hun la på seg skulle han gå ned fire pound.

- Mitt forhold til mat er ikke så veldig forskjellig fra Emmas, men mat får meg til å føle meg bra mens den gjør Emma sint og deprimert.

De to har ukentlige terapitimer hver for seg og fører en matdagbok. Her skriver de ned hva de spiser og hvordan denne maten får dem til å føle seg. I tillegg fører de logg over sin fremgang på familiens felles datamaskin.

Nå har hun lagt på seg over fem kilo siden oktober, og pappa Grant har for første gang på 12 år fått på seg favorittdressen sin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.