- Fikk ikke spist på én uke

MARERITT: Tommy Nilsen fra Fjellhamar opplevde marerittet da han måtte operere etter flere brudd i beinet i sommer. Han måtte faste flere dager i strekk fordi operasjonen ble utsatt, og i tillegg fikk han verken smertestillende eller rom da operasjonen var ferdig. I dag er han hjemme og på bedringens vei.

MARERITT: Tommy Nilsen fra Fjellhamar opplevde marerittet da han måtte operere etter flere brudd i beinet i sommer. Han måtte faste flere dager i strekk fordi operasjonen ble utsatt, og i tillegg fikk han verken smertestillende eller rom da operasjonen var ferdig. I dag er han hjemme og på bedringens vei. Foto: Martin Lundsvoll (ROMERIKES BLAD)

Tommy ville bare operere benbruddet, men ble i stedet sendt frem og tilbake mellom sykehusene.

27.08.11 13:08

- Nå vet jeg hva ramadan er da i hvert fall, sier Tommy Nilsen fra Fjellhamar med et skjevt smil om munnen til Romerikes Blad.

Han brakk det ene beinet på flere steder 2. august i år, og er sjokkert over behandlingen han har fått i forbindelse med operasjonen.

- En ting er at jeg nesten ikke fikk spist på en uke fordi operasjonen hele tiden ble utsatt. En annen er at jeg nærmest måtte klare meg selv når jeg endelig ble operert. Slik bør ingen pasienter behandles på et sykehus, sier Nilsen.

Ahus-Kongsvinger-Ahus
Den påfølgende mandagen, 8. august, møtte Nilsen opp på Ahus i god tro om at han skulle opereres samme dag. Da hadde han fastet siden søndag kveld. Fordi Ahus likevel ikke hadde kapasitet til å operere han, fikk han beskjed om å faste fra kvelden av igjen og møte opp neste dag i stedet. Slik holdt han på fram til torsdag.

- Når jeg til slutt får operasjonen jeg er lovet i flere dager, blir jeg sendt fra Ahus til Kongsvinger for å operere. Det var i og for seg greit nok, men bare et par timer etter operasjonen på sykehuset i Kongsvinger blir jeg sendt tilbake igjen til Ahus. De lover på telefonen med personalet fra Kongsvinger å ta meg imot, men da jeg kom dit var det ingen som hadde plass til meg likevel, sier Nilsen.

Han prøvde, sammen med drosjen han ble sendt i, både hovedinngangen og akuttmottaket, men på begge steder ble han avvist. Til slutt måtte han selv ta telefonen og ringe Ahus fra bilen.

- Da var det en dame som sa til meg at vi måtte dra til hovedinngangen for ambulansene. Vi gjorde det, og resultatet ble at jeg ble liggende på en båre der i en time før jeg kom opp til avdelinga mi. Der var det imidlertid heller ikke plass til meg før dagen etter, sier Nilsen.

- Hadde sterke smerter
Hele veien fra Kongsvinger til han endelig havnet på riktig avdeling på Ahus, måtte Nilsen i tillegg klare seg uten smertestillende – til tross for at han nettopp var operert for flere brudd i beinet. Han forteller om sterke smerter hele turen.

- Fordi jeg ble sendt med en drosje og ikke en ambulanse hadde ikke sykehuspersonellet lov til å gi meg smertestillende. Når turen tok så lang tid som den gjorde, og jeg i tillegg ikke ble tatt imot på Ahus som lovet, så tok det veldig mange timer før jeg fikk noe hjelp mot smertene, sier den nyopererte pasienten.

Han forteller at han var uendelig sliten da han til slutt fikk plass på gangen på den avdelingen han hørte til på Ahus.

- Jeg ble sendt av gårde fra Kongsvinger før gipsen hadde tørket på beinet mitt en gang. Da jeg satt i taxien på vei til Ahus måtte jeg løfte på beinet så den våte gipsen ikke skulle sette seg fast i gulvmatta til taxisjåføren. En slik tur tar på rett etter en ganske omfattende operasjon, sier Nilsen, som ikke kan skjønne at noen kan bli behandlet slik.

Begeret rant over
Likevel var det først da han ble plassert på gangen på ortopedisk avdeling at begeret rant over for pasienten.

- Når Ahus gir klarsignal til at Kongsvinger kan sende meg tilbake, så må de jo ha plass til meg når jeg kommer. Først blir jeg liggende på båre midt i hovedinngangen for ambulanser, og så flyttes jeg opp til gangen på en annen avdeling etter selv å ha mast meg til det. Da jeg etter mye om og men ikke godtok å ligge på gangen der oppe, ble jeg til slutt flyttet til en undersøkelsesrom, som selvsagt egentlig bare er ment for undersøkelser. Det var for øvrig også mitt eget forslag fordi de ikke hadde noen vanlige rom ledig. Likevel er jo det bedre enn å ligge på gangen med masse folk når man er nyoperert. Det går fint med meg nå, men jeg synes det er ille at folk som trenger hjelp er helt avhengig av å kunne ordne opp selv på et sykehus som Ahus. Man er jo der fordi man trenger hjelp, da må man få det, sier Nilsen, som likevel ikke er sint på helsepersonellet som tok seg av han.

- De gjør jo antakelig så godt de kan, det er systemet det er noe feil med, avslutter han.

Vil ikke kommentere
Ahus skriver i en kort mail til Romerikes Blad at de dessverre ikke kan kommentere enkeltpasienter i media.

Kommunikasjonsdirektør ved Ahus, Geir Boye Lindhjem, tilrår imidlertid at pasienten sender en klagesak til sykehuset, slik at den kan bli behandlet i henhold til deres prosedyrer. Han understreker at pasienten også kan avtale et møte med sykehuset for å gjennomgå saken.

- Dessverre ingen unik sak
Pasient- og brukerombudet i Akershus, Knut Fredrik Thorne, er ikke i tvil om at behandlingen Tommy Nilsen har fått, ikke er slik den bør og skal være. Likevel er det langt ifra første gangen han hører om lignende saker.

- Dette er jo et typisk eksempel på samhandling som ikke fungerer, og det får vi veldig mange henvendelser om, enten det er mellom sykehus eller internt på sykehus. Slik sett er dette dessverre ingen unik historie, selv om det helst burde vært det, men det er likevel ingen tvil om at det ikke er sånn det skal være for det, sier Thorne.

Han mener Ahus og Kongsvinger har et betydelig forbedringspotensial i forhold til kommunikasjon, og reagerer ikke minst sterkt på at pasienten skal ha måttet klare seg uten smertestillende i lang tid etter operasjonen.

- Det skal absolutt ikke skje at en pasient som trenger smertestillende ikke får det. Det betyr at vedkommende påføres unødig smerte, noe som bør gjøre sitt til at dette ikke gjentar seg, sier Thorne.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.