- Fikk plutselig draget på damer

Foto: Thibault Camus

Men iskald kunngjøring om bruddet får mange til å rase.

27.01.14 15:31

(Nettavisen): For snaut to uker siden trykket bladet «Closer» påstanden om at Frankrikes president hadde en elskerinne på si. Elskerinnen var den svært vakre og populære skuespilleren Julie Gayet. Det ble hevdet at president François Hollande kjørte scooter gjennom Paris-natten for å besøke den vakre skuespilleren.

Hollande nektet å svare pressen på spørsmål om utroskap, og sa at saken var et privat anliggende mellom ham selv og samboeren Valérie Trierweiler (48).

Saken eksploderte og ble raskt viktigere enn fransk økonomi og arbeidsledighet.

Frankrike-ekspert sier det er to sider av denne skandalesaken.

- Den ene siden er at det er en enorm lettelse over at denne fadesen tar slutt. Det har vært knyttet stor usikkerhet til hans privatliv, og det er ingen tvil om at debatten om privatlivet har vært mer sentral enn selve politikken, sier Franck Orban, som har doktorgrad i moderne, fransk historie, til Nettavisen.

- Det har ikke vært tradisjon for dette tidligere. Franskmenn mener privatliv er privatliv, og offentlig liv er offentlig liv, sier førsteamanuensis Franck Orban.

- Det å få en løsning på denne saken, åpner for en forståelse og forventning fra velgerne om at han nå kan konsentrere seg om hvilke problemer landet står overfor, istedenfor å sitte fast i denne pinlige saken, sier Orban.

- Og så fikk han draget
Saken kan også ha bidratt til at franskmenn har fått et litt annet inntrykk av presidenten. Holland har tidligere blitt karakterisert som en litt kjedelig og grå politiker. Han er den minst populære franske presidenten i nyere historie. Men med kvinnehistoriene økte også populariteten hans.

Foto: Punit Paranjpe

- Han har blitt oppfattet som en fargeløs og lite karismatisk mann, uten spesielt drag på kvinner, sier Orban.

- Og så begynner han å bli oppfattet som en mann som har draget på damer. Og det oppfattes ikke nødvendigvis som negativt, sier han.

Iskaldt brudd
Men så velger Hollande å kunngjøre at forholdet til tidligere samboer Valérie Trierweiler er offisielt over via en melding til pressen på lørdag. Måten det ble gjort på, blir møtt med mye kritikk i Frankrike.

- Hollande har vært en forkjemper av kvinners rettigheter og snakket om likestilling i sitt program, og ment at kvinners plass i samfunnet måtte styrkes og at kvinner skulle få like rettigheter som menn, sier Orban.

- Men når han informerer om bruddet gjennom en kort melding som er ganske kald og følelsesløs, så oppfatter en del kvinner denne meldingen som krenkende. Jeg har notert meg at det har vært en del kvinnelige kommentatorer og journalister som er i sjokk over måten det ble gjort på, sier Frankrike-kjenneren.

- Det ble kommentert at han informerte om bruddet på samme måte som om han avsatte en minister. Det reageres på selve formuleringen om at «jeg har bestemt at det er slutt», og ikke at «vi har bestemt at det er slutt».

«Jeg ønsker å gjøre det kjent at jeg har avsluttet mitt partnerskap med Valérie Trierweiler,» sa han i kunngjøringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Valery Hache

Ny førstedame i Elysees-palasset?
Men det er ennå uklart hva framtiden vil bringe. Foreløpig så er det ekssamboeren, Valérie Trierweiler, som får mest omtale, medlidenhet og støtte i franske medier. Hun valgte å dra rett på et veldedighetsoppdrag til India da bruddet var offisielt.

Trierweiler var aldri gift med Holland, og hadde dermed aldri noen offisiell posisjon. Men hun spilte likevel rollen som en slags førstedame.

Nå blir det imidlertid spennende å se hvilken rolle elskerinnen Julie Gayet får, om hun flytter inn i Elysees-palasset, eller om president Hollande fortsetter singellivet og drar på statsbesøk uten en førstedame.

- Hva skjer videre med elskerinnen? Blir hun førstedame etter hvert eller forblir hun en skygge? Det er sterke krefter som mener at man må begrave henne som førstedame, og at hun ikke skal få noen rolle ved siden av ham. Så han må ta et valg om han skal gifte seg med henne, sier Orban.

Omringet av pressen
Trierweiler har vært Hollandes partner siden 2006. I India ble Trierweiler mandag omringet av et stort pressekorps, men ekssamboeren ville ikke snakke om bruddet med Frankrikes president. Hun var mer opptatt av å snakke om humanitært arbeid.

HTML EMBED

Foto: Danish Siddiqui

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.