RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fildeling gir ikke dårligere platesalg

Ulovlig nedlasting av musikk kan ikke få skylden for at platesalget faller kraftig, konkluderer en amerikanske undersøkelse.

Forskere ved Harvard Business School og Universitetet i North-Carolina har studert nedlasting og kjøpemønster i en periode over 17 uker i 2002.

I løpet av perioden registererte forskerne 2 millioner nedlastinger av 500 utvalgte sanger på fildelingstjenesten OpenNap.

Studien viser at personene som lastet ned musikken i stor grad aldri ville kjøpt platene med musikken i butikken. De mest negative konklusjonene som kunne trekkes ut av tallmaterialet var én usolgt CD for hver 5000. nedlasting.

- Reklame
Undersøkelsen viser derimot at for de store suksessene, plater som solgte over 600.000 eksemplarer, fungerte ulovlig nedlasting som en reklamekanal. For hver 150. nedlasting ble det solgt en ny plate.

For plater som solgte dårligere kan derimot ulovlig nedlasting ha påvirket salget negativt, mener forskerne.

Skeptisk musikkbransje
Ifølge undersøkelsen kan ulovlig nedlasting av musikk i verste fall ha minsket platesalget med to millioner eksemplarer i 2002. Musikkbransjen har rapportert en nedgang i platesalget dette året på 139 millioner plater.

Organisasjonen for amerikansk plateindustri, RIAA, setter spørsmålstegn ved konklusjonene i rapporten. Representanter fra RIAA sier til Washington Post at andre undersøkelser har vist at ulovlig fildeling har svekket platesalget.

- Våre undersøkelser viser at de som laster ned mest musikk også kjøper minst, sier Amy Weiss, talsperson for RIAA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere