RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Finner skurker i katalogen

Sist oppdatert:
En av verdens største krimdronninger, Minette Walters, innrømmer at hun ofte finner sine ubehagelige romanpersoner og skurker i telefonkatalogen.

Walters regnes som en av verdens fremste krimforfattere. Nå er hun aktuell med romanen «Djevelens fjær».

- Jeg tror ikke folk riktig forstår hvor vanskelig det er å finne på navn til personene man skriver om. Så jeg pleier å bruke telefonkatalogen, forteller den blide britiske damen tilforlatelig.

Betalte for å være med
I «Djevelens fjær» var det imidlertid to damer som betalte penger til en veldedig organisasjon for å få navnene sine i boken.

- Den ene satte som betingelse at hun skulle være en ubehagelig person, klukker Walters. Hun sier at hun ikke kan bruke et hvilket navn som helst, spesielt ikke om navnet er veldig spesielt, men i de fleste tilfeller går det riktig fint.

Walters skiller seg ut fra mange av sine kolleger ved at bøkene hennes er frittstående. Hennes bøker roses ofte for å være mangefasetterte, hennes hovedpersoner er ofte ikke bare sympatiske. Hun er også kjent for sin store kjennskap til psykologi, noe som driver mange av hennes bøker.

For eksempel vibrerer «Djevelens fjær» av angst og beven etter hovedpersonen, krigskorrespondenten Connie Burns, blir løslatt etter å ha vært holdt fanget i Irak i tre dager.

Ingen terapitilhenger
Gjerningsmannen er en psykopatisk britiske sikkerhetsvakt som lever av å operere i krigssoner og som forsvinner fra jordens overflate etter ugjerningen. Connie Burns selv nekter å ta imot hjelp og barrikaderer seg i en liten landsby i Dorset i et hus som også bærer sine hemmeligheter.

- Jeg er ingen stor tilhenger av terapi. Jeg tror faktisk at svært mange mennesker klarer seg om de får håndtere ting på sin egen måte, selv om det selvfølgelig finnes de som trenger hjelp. For Connie er det viktig at ingen får vite hva hun måtte gjøre for å overleve. Og jeg kan forstå henne, sier Walters.

Ved å portrettere sin hovedpersons frykt, plasserer hun også frykten hos leseren.

- Jeg tror faktisk at om denne historien hadde vært skrevet av en mann hadde forfølgelsen vært sentral. Han er for øvrig en av de mest interessante og mest ubehagelige personene jeg har skrevet. Det var svært interessant, sier hun. Forfatteren har heller ikke for vane å gi sine lesere alle svar svart på hvitt.

- Enten kan du beskrive alt i detalj, ellers så kan du regne med at leseren din har fantasi, og jeg har ennå ikke møtt en person ikke har hatt det, sier hun.

Ikke Orderud-bok
Dysfunksjonelle familier er et gjennomgangstema hos Walters, og det var i den sammenheng hun for noen år tilbake sa til DN at hun fant Orderud-saken fascinerende.

- Det ble litt misforstått. Jeg sa aldri at jeg skulle skrive bok om Orderud-saken, men saken gikk rett inn i den type familier jeg pleide å skrive om. Som sak er faktisk ikke Orderud så veldig unik, sier hun.

Med «Djevelens fjær» har Minette Walters også skrevet en svært aktuell bok. Mens hun skrev, ble kidnappinger i Irak mer og mer vanlig, og nylig ble den 74 år gamle Norman Kember frigitt. Reaksjonene på hans frigivelse i britisk media er ganske like de i Walters bok selv om de ble skrevet mye før.

Ubevisst aktuell
- Jeg ble veldig opprørt over at han ble så kritisert. Tydeligvis for at han ikke takket troppene som reddet ham med en gang. Det ble antydet at han var dum. Mannen satt 174 dager i fangenskap, og ingen av oss kan sette oss inn i hva han gjennomgikk, men at han har tenkt tanken at han kanskje var litt for naiv selv, er vel ganske trolig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere