*Nettavisen* Nyheter.

- Fire bøker med 3D-perspektiv

Carlos Ruiz Zafón er aktuell med en ny bok fra det mystiske Barcelona. Side2 møtte «Vindens skygge»-forfatteren.

03.10.08 10:25

(SIDE2:) Carlos Ruiz Zafón er for tiden en av verdens mest populære forfattere. Hans forrige bok «Vindens skygge» har solgt i flere millioner eksemplarer over hele verden, og hans nye bok «Engelens spill» lanseres på norsk 21. september.

Lørdag var Zafón på besøk i Norge. Side2 møtte forfatteren før han gikk på scenen i Operaen.

Mer fra Barcelona
- Jeg skal ikke synge altså, ler han.

Grunnen til at han gjestet Operaen, var at han skulle delta under åpningsforestillingen til Bokklubbens Bokfest. Her skulle Ivar Nørve lese et utdrag fra «Engelens spill», før Zafón skulle bli intervjuet på scenen.

«Engelens spill» finner sted på 1920-tallet, altså før Daniel fra «Vindens skygge» ble født. Men boken har likevel en tilknytning til suksessromanen fra 2001. Blant personene vi møter i boken, er Daniels bestefar, og vi får igjen bli med til De glemte bøkers kirkegård.

Ingen oppfølger
Zafón vil likevel ikke omtale boken som en oppfølger.

- Det er ikke nødvendigvis det, for det er ikke samme historie. Det skjer før «Vindens skygge», men den forteller ikke hva som bygget opp mot historien om Daniel, sier han, og forteller at selv om historien foregår i samme univers, trenger du ikke lese «Engelens spill» før «Vindens skygge» for å forstå hele historien.

- Det er ikke som de nye oppfølgerne til «Star Wars», smiler han.

Boken handler om David, en forfatter som vikler seg inn i en mystisk pakt han ikke kan komme seg ut av. «Engelens spill» er mørkere enn «Vindens skygge», og sammenlignes med bøker som «Jane Eyre», «Dr. Jekyll og Mr Hyde» og «Great Expectations».

To nye bøker
Liker du Zafóns bøker, har du mer å se fram til. Han planlegger nemlig to bøker til som skal foregå i samme univers.

- Jeg har en idé for fire bøker som kom sammen med «Vindens skygge». Først ville jeg prøve å gjøre alt samtidig, men da innså jeg at det ville bli en monsterbok på to tusen sider. Da tror jeg alle historiene ville blitt ødelagt. Så det rette var å lage fire bøker som er uavhengige av hverandre, men som er i samme univers og som har noe å gjøre med De glemte bøkers kirkegård, sier han.

Et annet fellestrekk bøkene skal ha, er at alle har noe å gjøre med bøker. «Vindens skygge» handler om en person som elsker å lese, mens «Engelens spill» handler om en som skriver bøker.

- Her er perspektivet en kynisk forfatter, og vi vil møte andre involverte i bøker, folk som elsker bøker, folk som hater bøker, folk som brenner bøker. Alle har noe å gjøre med bøker, fra ulike perspektiv, sier han.

- Basert på fantasi
Bøkene skal foregå i det litterære Barcelona. Zafón er født og oppvokst i byen, men har nå bodd mange år i Los Angeles.

- Selv om «Vindens skygge» foregår i Barcelona, tenker jeg på det som en bok fra L.A. Den reflekterer opplevelser jeg har hatt der, og den har en L.A.-identitet, sier han.

De siste årene har han vært mye i Barcelona, og det påvirket den nye boken.

- «Engelens spill» mener jeg er fra Barcelona, for jeg skrev mest på boken da jeg var der. Den er nærmere byen. Mye av «Engelens spill» reflekterer de siste fire årene, mens «Vindens skygge» reflekterer årene i L.A., sier han.

Han påpeker at den byen vi møter i bøkene ikke er det virkelige Barcelona.

- Det er i det litterære Barcelona. Jeg prøvde ikke å lage et realistisk bilde av byen. Det er basert på fantasi, sier han.

- Gir 3D-perspektiv
Bøkene ikke vil henge sammen som bokserier av typen «Harry Potter» og «Ringenes Herre», da historiene ikke har noe med hverandre å gjøre. Men alle de fire bøkene vil gi hverandre noe.

- Bøkene er ulike, men leser du alle fire vil du få et større perspektiv. Du vil få noe ut av å lese bare en av dem også, men leser du alle fire blir det som et 3D-perspektiv. Ser du hele bildet, ser du også hele historien, sier han.

Zafón vil ikke prøve å gjenta suksessen med «Vindens skygge» ved å følge samme oppskrift.

- Man skal ikke tro at leserne vil ha det samme igjen, men skal heller overraske dem, sier han.

Aldri film
Fans av Zafón kan også glede seg over at hans tidligere bøker nå skal oversettes. «Vindens skygge» var nemlig ikke hans første roman, slik mange tror. Tidligere har han skrevet fire bøker for ungdom, men ingen av disse har vært oversatt.

- Bøkene har gjort det bra i Spania. Men på grunn av ulike regler og rettigheter har de ikke blitt oversatt, sier han.

De som håper på en filmversjon av bøkene hans, vil imidlertid bli skuffet. Zafón har jobbet mange år i filmbransjen, og han vet at manusarbeidet kan skade en bok.

- Det er ikke fordi jeg ikke har respekt for filmmediet, men jeg vet hva som skjer i prosessen. Jeg synes at bøker skal få være bøker, og det er greit, sier han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag