Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fisken forskjøv seg

Foto: Svein-Henry W. Johansen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Derfor sank sjarken Marina.

Fisken om bord på sjarken Marina forskjøv seg og fartøyet sank i løpet av kort tid, konkluderer Havarikommisjonen, ifølge NTB.

3. mars ble sjarken «Marina» savnet utenfor Andøya. Den russiske lastebåten «Mekhanik Tyulenev», som befant seg i samme området mandag formiddag, ble beordret til kai i Bodø tirsdag.

Siden lastebåten hadde vært i samme område som «Marina», og at den hadde gjort flere merkelige manøvre, ble skipet mistenkt for å ha rent sjarken i senk. Men da sjarken ble hevet, ble det ikke finnet åpenbare skader på fiskebåten som kunne tyde på at den hadde vært i en kollisjon.

-Vi kan ikke si hvorfor den gikk ned, men vi kan si at lite tyder på at det har vært et sammenstøt, sa politiadvokat Steffen Ravnåsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt, til Nettavisen da sjarken var hentet opp.

Den russiske lastebåten ble dermed frigitt.

Fikk slagside
Nå viser det seg at det var lasten ombord som forårsaket forliset. Fartøyet fikk slagside da lasten forskjøv seg på dekk, og sjøen flommet om bord.

Sjarken sank i løpet av kort tid med akterenden først, konkluderer Havarikommisjonen i en foreløpig rapport som ble lagt fram tirsdag, melder NTB.

Bygget som lystfartøy
Det viser seg også at sjarken ble solgt av Viksund Båt i 1999 som lystfartøy.

– Fartøyet har hatt flere eiere siden sjarken var ny. At det ble bygget overbygg akter og montert fiskeutstyr er dessverre ikke noe vi kunne få gjort noe med, sier markedsansvarlig Daniel Viksund i Viksund Båt AS på Askøy utenfor Bergen til NTB.

Viksund finner havariet meget tragisk, men mener å ha sett mange fartøyer som er blitt bygget om etter at det har forlatt båtbyggeriet på Askøy.

Fisker savnet
Fortsatt er 68 år gamle Kristian Knudsen savnet etter forliset, etter iherdig leting og søk i området der sjarken gikk ned.

Sjarken gikk ned nordvest av Anda fyr. Siste livstegn fra fartøyet var et radarekko klokken 10.473. mars. . Da båten ble hevet 8. Mars, ble det funnet fisk både i lasterommet og på dekk. Dette tyder ifølge Havarikommisjonen på at fartøyet sank uten å kantre.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere